Probeer de hitte te verhogen en overvul de pan niet. De temperatuur van je olie moet ongeveer 175-190°C zijn. En ja, dubbel frituren kan helpen. Bak ze een keer op een lagere temperatuur, laat ze afkoelen en bak ze dan opnieuw op een hogere temperatuur.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Bak de frieten in kleine porties in ongeveer 5 minuten voor. Leg keukenpapier in een groot vergiet en laat de friet daarin uitlekken en afkoelen. Als de frieten helemaal afgekoeld zijn verhoog je de temperatuur van de olie naar 180 graden. Bak de frieten in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn.
De juiste aardappel
Gebruik je vastkokers, dan krijg je slappe friet omdat er te veel vocht in zit om te kunnen verdampen tijdens het frituren. Bij zeer bloemige aardappels wordt de friet te droog omdat ál het vocht verdampt tijdens het frituren.
Bak de frieten in porties voor op 160°C.Laat minstens een halfuur afkoelen op keukenpapier.Bak de frieten een tweede maal krokant op 180°C. Laat ze uitlekken in een vergiet en gooi even op.
Je kunt als horecaondernemer ook veel hebben aan de volgende baktip: schud na een halve minuut frituren de patat even goed door. Zo voorkom je dat frieten aan elkaar blijven plakken, waardoor ze dus juist overal perfect goudbruin en krokant kunnen worden.
Een van de makkelijkste manieren om ingrediënten een krokant korstje te geven is paneren. Standaard paneren doe je door bijvoorbeeld vlees, vis of groente eerst te bestuiven met bloem, het door een losgeklopt ei of een beslagje te halen en dan te wentelen door paneermeel.
Frietjes hebben een zeer hoog zetmeelgehalte. Wanneer ze op hoge temperaturen worden gekookt, absorberen ze vocht, wat ze hun kenmerkende knapperige buitenkant geeft. Wanneer ze worden afgekoeld, scheiden de zetmelen vocht af, wat uiteindelijk de korst van de frietjes zompig maakt .
Dubbele Fry Methode = Knapperige buitenkant, luchtige binnenkant – Als je de beste zelfgemaakte frietjes wilt, moet je ze echt twee keer bakken . Eerst op een lagere temperatuur om de binnenkant zacht te maken als een gepofte aardappel, en dan een tweede keer op een hogere temperatuur om de randen knapperig te maken.
Begin met je overgebleven frietjes op te warmen: een paar minuten in de oven of pan totdat ze weer knapperig zijn.
Patat frites met azijn? De meeste mensen eten frites met zout en mayonaise of met tomatenketchup. Heerlijk, maar In Engeland doen ze het weer net anders.Daar eten ze de frites liever met zout en natuurazijn.
Om perfecte frietjes te krijgen, beginnen we met het afspoelen van de aardappelen en bestrijken we ze vervolgens met een dun laagje maizena. Daarna bakken we ze twee keer .
Voor een extra knapperige textuur is voorbakken enorm belangrijk. Verhit je frituurpan of gebruik een ruime pan met olie tot 150-160 graden Celsius. Bak de frietjes in batches gedurende 4-5 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt.
Wanneer olie verhit wordt, begint het af te breken . En olie die licht is afgebroken, produceert eigenlijk knapperigere frietjes dan verse olie.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Luchtdichte, goed geventileerde container : Als ze eenmaal gekookt zijn, helpt het om ze in een luchtdichte, goed geventileerde container te doen om je frietjes langer warm en knapperig te houden. Zulke containers houden de warmte vast en voorkomen vochtophoping.
Om de frieten te laten garen, bak je ze eerst voor op 160°C gedurende 5 minuten.Laat daarna de frieten volledig afkoelen (30 minuten of langer)Bak de frieten een tweede keer op 190° C tot ze mooi bruin zijn.
Olietemperatuur te laag . Te korte baktijd. Nieuwe olie. Slechte warmteterugwinning van de frituurpan.
Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor. Als alle friet voorgebakken is, zet je de frituur op 175°C en bak je de frietjes af.
McDonald's heeft natuurlijk de beste slappe frietjes. De dikke papieren doos, rijkelijk ingevet met canola-mixolie, creëert de ideale omgeving voor slappe frietjes om te etteren . Elke bestelling is een slappe loterij: je weet nooit hoeveel je er krijgt, hoe zout ze zullen zijn, of ze lang en dun zijn of kort en gedrongen.
Snijd de aardappelen in frietjes en doe ze in een grote kom met koud water om te voorkomen dat ze bruin worden.
Gebruik hete olie en verwijder de overtollige olie na het frituren
Dit geeft gefrituurd voedsel zijn unieke textuur en knapperigheid. Als je daarentegen het voedsel in olie met een lage tot gemiddelde hitte legt en vervolgens de intensiteit van de hitte verhoogt, zal het voedsel niet zo knapperig zijn.
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken. Daarbij zijn de baktijd en oventemperatuur van belang.
Paneermeel bestaat simpelweg uit heel veel kruimels van beschuit of brood. Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken.