Kippen vinden het prettig om te slapen op een stok. Behalve Zijdehoenders, zij kruipen liever tegen elkaar aan op een warme ondergrond of een plank. Het slapen op een stok wordt ook wel roesten genoemd. Zorg altijd dat er genoeg ruimte is voor al je kippen.
Het korte antwoord is dat kippen op een stok slapen door hun natuurlijke instinct. Kippen slapen diep en zijn erg kwetsbaar voor roofdieren. Hoe hoger kippen slapen, hoe minder kans ze hebben om te worden gevonden door roofdieren zoals de vos en de marter.
Die hebben te korte tenen en die kunnen nog niet zo goed klemmen. Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen.
Een legnest moet het liefst zo veel mogelijk vochtwerend materiaal zijn en voorzien van een laagje tabakstelen. - Zitstokken: Er moeten altijd zitstokken aanwezig zijn in het nachthok van uw kip. De vorm van de zitstokken kunnen het beste rechthoekig of ovaal van vorm zijn.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Re: Hoe laat gaan jullie kippen op stok? Buffy een half uur voor zonsondergang, de rest vlak voor de zon ondergaat. Soms iets eerder, soms iets later, maar je kunt er je klok redelijk op gelijk zetten.
Mijten en parasieten in het hok
Ongedierte is vaak de oorzaak dat kippen 's nachts niet meer naar hun hok willen gaan. Vooral bloedluis is een boosdoener, een parasitaire mijt die in kippenhokken leeft en eieren legt in de hoeken en kieren van het hok, meestal in de buurt van de nestkasten.
Re: Hoe kippen leren om in hun hok te slapen
Gewoon ze iedere avond helpen het hokje in te gaan,totdat ze het snappen en het vanzelf gaan doen. Als er een trapje is,ze een beetje begeleiden bij het naar boven gaan. Sommigen leren het heel snel,andere kunnen er weken Over doen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n 80 cm.De sierkipjes zullen wat kleiner zijn. Voor deze kipjes kun je de zitstok wat lager plaatsen. Vier tot vijf krielen hebben genoeg aan een zitstok van een meter. Zwaardere rassen hebben meer ruimte nodig: twee tot drie kippen per meter.
Bescherming. De boom geeft de kippen niet alleen bescherming tegen zowel de zon, de regen en de wind, maar ook tegen roofdieren. Zo kunnen een behoorlijk aantal rovers niet bij de kippen komen, als ze in de boom zitten. En de roofdieren die dat wel kunnen, willen ze ook nog wel eens over het hoofd zien.
De opening van het kippenhok kan het beste gericht worden op het zuiden of het oosten omdat dit voldoende zonuren oplevert. Wanneer het hok voldoende in ze zon staat levert dit genoeg warmte op voor de kippen, ook blijft het kippenhok hierdoor droger waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.
Er zijn verschillende soorten bedekkers geschikt voor de bodem van jouw kippenhok; Houtkrullen of houtvezel voor het kippenhok. De meest bekende én meest gebruikte bodembedekker voor het kippenhok is houtvezel.
Zet bijvoorbeeld een klimtoestel in de ren en hang wat kolen aan een touwtje in het hok. Zo geef je ze meteen wat extra beweging en een snack. Zorg voor rust rondom het verblijf en laat je hoenders voldoende slapen. Blijft een kip symptomen van stress houden, raadpleeg dan de veearts.
De aanschaf van uw eigen kippen
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken. Op dat ogenblik zullen sommige hennen al leggen. Bij andere kan het nog enkele dagen tot een tweetalweken duren voor ze aan de leg gaan.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Bij aankoop van nieuwe kippen sluit je deze best minimum 1 dag én 1 nacht op in het kippenhok (bij slecht weer zelfs langer). Zo leren ze het hok kennen en nemen ze de gewoonte aan om 's nachts binnen te gaan slapen. De eerste avonden controleren dat de kippen binnen gegaan zijn en de deur steeds sluiten.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Heb je rustige en niet opvliegende kippen, dan volstaat een eenvoudige afrastering met een minimale hoogte van 1,10 m tot 1,50 m. Bij kippen die gemakkelijk opvliegen (zoals krielen) zorg je beter voor een afsluiting van 1,80 m tot 2 m hoog. Let ook op voor vossen in de buurt.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm.
Kippen kunnen slecht zien in het donker
In het donker zien is zeker niet hun sterkste eigenschap. Omdat kippen afstammen van dinosauriërs en aanvankelijk geen prooidieren waren, hoefden ze zich niet in het donker te verstoppen. Dit is echter ook de reden waarom kippen tegenwoordig 's nachts bescherming nodig hebben.
De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca. Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan.