Door de ruggenprik kunnen de weeën soms wegvallen, waardoor weeënopwekkers nodig kunnen zijn. Dit kan effect hebben op de hartslag van de baby. Als dit lange tijd duurt kan de conditie van de baby achteruit gaan en kan het nodig zijn dat de geboorte wordt versneld met een knip, een vacuümpomp of een keizersnede.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties? Het kan voorkomen dat de ruggenprik onvoldoende pijnstilling geeft. In dat geval kan de anesthesioloog u extra medicijnen geven. Helpt dit ook niet genoeg, dan is het nodig om u alsnog algehele anesthesie te geven.
Na een ruggenprik voel je minder aan de onderkant van je rug, billen en benen. Gemiddeld duurt het 5 tot 15 minuten voordat je het effect echt merkt.
De ruggenprik neemt niet alle pijn weg. Bevallen wordt niet gevoelloos. Ook moet u kunnen persen tijdens de bevalling.
Er zijn ook nadelen verbonden aan een ruggenprik. Je hebt uitgebreide bewakingsapparatuur nodig.Je kunt koorts krijgen tijdens de bevalling en het persen is soms moeilijker omdat je minder voelt.
Tijdens de bijna 840.000 bevallingen die tussen 2015 en 2020 plaatsvonden in Nederland, koos 20,1 procent van de vrouwen voor een ruggenprik. Dit is een stijging ten opzichte van 2010, toen dit op ongeveer 16 procent lag.
Als je pijnstilling tijdens je bevalling wilt en de verloskundige of gynaecoloog verwacht dat het nog een paar uur duurt voordat je gaat persen, kan een ruggenprik een goede pijnbestrijder zijn. Meestal is het te laat om nog een ruggenprik te krijgen na 7 à 8 centimeter ontsluiting.
Hoewel dit helemaal veilig is voor zowel moeder als kind, kiezen er toch steeds meer vrouwen voor om zonder pijnbestrijding te bevallen. Hier zijn diverse redenen voor, zoals de wens van een natuurlijke bevalling of de angst dat het kind problemen ervaart door de pijnbestrijding.
Welke andere redenen zijn er nog meer om voor een natuurlijke bevalling zonder pijnbestrijding te gaan? Aan het gebruik van pijnbestrijding tijdens de bevalling zitten vele nadelen, vertraagde ademhaling bij de moeder, dalende bloeddruk, infectie gevaar, hoofdpijn en misselijkheid.
Iedere vrouw in Nederland heeft tijdens de bevalling 24/7 recht op pijnbestrijding. Toch gaat dat in de praktijk lang niet altijd het goed. Uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag blijkt dat maar liefst 25% van de Nederlandse moeders, ondanks dat ze erom vroeg, geen ruggenprik kreeg.
Hoe snel mag je weer naar huis na bevalling met een ruggenprik? Nadat je een ruggenprik heeft gehad, reageer je tijdelijk wat minder snel en zal je vaak nog geadviseerd worden om een dagje in het ziekenhuis blijven. Na de bevalling worden de epidurale katheter en de blaaskatheter verwijderd.
Heeft u pijnstilling gekregen voor een deel van uw onderlichaam? Dan kunt uw benen nog steeds bewegen na een ruggenprik. U krijgt de pijnstilling via een katheter in uw rug. De katheter wordt met een injectie ingebracht door de anesthesioloog.
U bent voor een ingreep op de dagbehandeling chirurgie van Noordwest Ziekenhuigroep verdoofd met een ruggenprik. De sluitspier van de blaas ligt hierdoor zo'n 4 tot 5 uur na de ingreep stil. U kunt daardoor tijdelijk niet plassen en uw blaas kan (te) vol raken.
Het onderzoek duurt gemiddeld 10 minuten
Na het onderzoek blijft u een uur plat op uw rug liggen om de kans op hoofdpijn zo klein mogelijk te maken. Daarna mag u overeind komen. Voordat u naar huis gaat, wordt er nog bloed afgenomen.
De ruggenprik doet meestal weinig pijn. Het is belangrijk dat u stil blijft zitten tijdens het prikken. Epidurale ruggenprik Een epidurale ruggenprik is bedoeld als pijnbestrijding tijdens en na de operatie. Bij een epidurale anesthesie wordt er verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies gespoten.
Na de keizersnede
Hier begint de verdoving ook al langzaam uit te werken. Dit kan aanvoelen als een jeukend of tintelend gevoel. Binnen een paar uur na een ruggenprik kun je je benen alweer bewegen. Doordat de verdoving uitwerkt, is het mogelijk dat je pijn voelt.
De meeste vrouwen ervaren pijn in de onderbuik, onderrug en in de bovenbenen. Tijdens het persen kan ook je vagina pijn doen.
De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken. M.a.w. het hoofdje kan niet goed indalen en drukt niet op de baarmoedermond.
Ook de uitdrijvingsweeën (persweeën) zijn meestal pijnlijk. Dit soort weeën zorgt ervoor dat het kind geboren wordt. Hoe lang de pijn aanhoudt en hoe pijnlijk het is, verschilt per bevalling. Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt.
Er zijn 122.550 vrouwen onder verantwoordelijkheid van de 2e lijn bevallen. Van deze vrouwen hebben er 31.788 (20,0%) vrouwen epidurale analgesie gekregen tijdens de ontsluiting.
Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën.
Bij een fysiologische geboorte kun je naar je lichaam luisteren en naar de signalen dat het jou stuurt. Je voelt je baby zakken en de drang om te persen komt van nature, als een behoefte.Je zult een druk op je perineum voelen en een sterke drang om te persen om je opgelucht te voelen.
Verdoofde zenuwen
De ruggenprik staat bekend als de best werkende pijnbestrijding tijdens een bevalling. Dat komt omdat de pijnstilling via een prik in de rug meteen terecht komt in de epidurale ruimte waar de onderbuikzenuwen liggen. De prik verdooft deze zenuwen. Zo voel je de bevallingspijn bijna tot niet meer.
De laatste ontsluitingsfase varieert van een half uur tot 2 uur, afhankelijk van wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt. De weeën duren 1 tot 1,5 minuut en komen elke 2 à 3 minuten terug. Dit is een pittige fase, want de laatste centimeters geven veel druk terwijl je nog niet mag persen.
Je bent nu op 9 cm ontsluiting en moet nog maar 1 cm meer, 1 cm die je als de moeilijkste fase van je bevalling kunt ervaren.