De vogels moet snel weg kunnen vliegen als ze dat willen. Leg als het nodig is kleine stenen en kiezels op de bodem. Vul de bak met een laagje water. Niet te veel, het water moet ondiep zijn.
Vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.
De plek waar je het neerzet: Zorg er natuurlijk altijd voor dat het vogelbadje op een beschutte plek staat. Zet het een stuk van het raam af omdat de vogels anders niet in het badje durven. Het moet een plek zijn waar de vogels zich veilig voelen en waar wat struikgewas in de buurt staat.
Diepte: let op dat het vogelbad niet te diep wordt. Dan wordt het namelijk moeilijker voor vogels om er weer uit te kunnen komen. Toegankelijkheid: het moet voor een vogel makkelijk zijn om in en uit het vogelbad te kunnen komen. Let ook op of de rand van het vogelbad toegankelijk is om op te zitten.
Baden en binnenvogels
Maak het vogelbadje dagelijks goed schoon en spoel deze daarna eerst weer goed af. Wanneer jouw vogel geen gebruik van het badje maakt kun je ook eens proberen of je vogel het wellicht fijner vindt om te douchen. Hiervoor kun je een plantenspuit met schoon water vullen.
Vogels drinken 5-10% van hun lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van de omstandigheden.
Bijna alle vogels nemen regelmatig een bad. Je ziet ze de veren stevig poetsen en na het bad schudden ze het water uit de veren. Die veren worden door een waterbad lekker donzig en luchtig en dat zorgt voor goede isolatie.
Bekende bodembedekking voor vogels zijn beukensnippers en schelpenzand. De beukensnippers geven een natuurlijke look aan de vogelkooi. Het schelpenzand geeft een mooie uitstraling en bevat schelpstukjes voor de benodigde hoeveelheid calcium.
Een vogelkooi dient eenmaal per week te worden schoongemaakt. Controleer dagelijks of de kooi tussendoor schoongemaakt moet worden. Wekelijkse schoonmaak: De kunststof onderdelen van de kooi kunnen worden schoongemaakt met warm water.
Winter: voer en water
Bij lichte vorst mag u vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Zoang ze open water vinden in de natuur, mogen ze ook open water vinden in de tuin.
Vogels houden van een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes. Daar vinden ze volop voedsel. U kunt daarnaast het gehele jaar bijvoeren.
Hoe lang overleeft een vogel zonder eten? Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Badzout bevordert de gezondheid van uw vogels het gehele jaar door. Het zorgt voor een optimale verenwissel tijdens de rui-periode. Badzout ontdoet u vogel zich van alle stof en andere ongemakken. Kortom ideaal voor een gezonde, gladde en schone bevedering.
Vogels hebben ook behoefte aan water. Niet alleen om te drinken, maar ook om in te badderen. Zet daarom een schaal met water neer en ververs dit dagelijks. Geef - met name in de winter - geen warm water.
Zet een vogeldrinkbak in de tuin
In een vogeldrinkbak kunnen de vogels water drinken en een waterbad nemen. Vogels hebben geen zweetklieren en de manier van de snavel wijd open en de vleugels gespreid is bedoeld om vocht te verdampen. Een soort van zweten, want ook de functie van het zweten is afkoeling.
Dus vogels plassen en poepen tegelijk? Het antwoord is ja, omdat vogels geen blaas bezitten komt het gezamenlijk naar buiten. De witte dunne urine gedeelten zijn de witte flatsen die vaak echt opvallen.
Natuurlijk zorgt een spiegeltje voor vermaak en sociale interactie (uw parkiet zal denken dat zijn spiegelbeeld een andere vogel is). Als u echter een vogel alleen houdt omdat u het dier tam wilt maken en wilt leren praten, dan kan zijn spiegel-vriendje dit proces vertragen.
Neem de kooien af met een natte microvezeldoek, met allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel. Doe dit ook met losse onderdelen, zoals speelmateriaal en zitstokken. Haal al het zichtbare vuil weg. Spoel het oppervlak en de onderdelen na met schoon water.
Schoon houden van een vogelkooi
Maak dan alles goed proper met heet water. Poets de binnenkant, de spijlen, de drink- en voerbakjes, de zitstokken, de speeltjes en andere accessoires die in aanraking komen met uw vogels. Hou een afwasborstel en afdroogdoek apart die u alleen voor de vogelkooi gebruikt.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals:peper.
Vogels schrikken van geluid en weerkaatsing. Een speciaal vogelschriklint gebruik je als vogelverschrikker om je pas ingezaaide gazon beschermen. Knoop het lint vast aan takken, schuttingen of (bamboe) paaltjes.
De vogelkooi wordt ingericht met zitstokken, minimaal één voerbakje en een drinkbakje of flesje. Het is het handigst als de bakjes van buiten de kooi te vullen zijn of weggenomen kunnen worden. In de lade kunt u beukensnippers of schelpenzand strooien, een krant voldoet ook.
Probeer uw parkiet in ieder geval minimaal 1x per week te laten badderen, vaker mag uiteraard ook! Een parkieten badje mag uiteraard niet ontbreken voor uw grasparkiet! Door middel van een water badje kan uw parkiet zijn veren wassen. Parkieten zijn over het algemeen flink wat tijd kwijt aan het poetsen van hun veren.
Als u vogels met hun snavel vanaf de staart over de veren ziet wrijven, dan zijn ze olie aan het verspreiden. Die komt uit olieklieren vlakbij hun achterste en zorgt ervoor dat de veren water afstoten. Dan worden ze niet nat als het regent, of als ze zwemmen of duiken.
Vogels kunnen hun kroost helemaal niet ruiken
Maar een paar uitzonderingen daargelaten (zo is de bijna blinde kiwi bij het zoeken naar voedsel grotendeels afhankelijk van zijn neus), is het reukvermogen van vogels veel minder ontwikkeld dan dat van ons.