In een wanhoopspoging om het vastgelopen westelijk front te doorbreken, besloot de Duitse opperbevelhebber
Op 21 februari 1916 gingen de Duitsers in de aanval ten noorden van Verdun. De zware gevechten van 1916 rond dit Franse stadje aan de bovenloop van de Maas vormen de langstdurende slag van de oorlog. Ze duurden liefst tien maanden, van februari tot december.
De veldslag begon op maandag 21 februari 1916 met een negen uur durend bombardement door de Duitse artillerie. Dat was al onvoorstelbaar. De Duitsers hadden 1300 treinwagons aan granaten aangesleept en schoten met 1200 kanonnen 2.500.000 granaten af op de Franse stellingen en forten.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
Nadat de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije Frans Ferdinand en zijn vrouw gravin Sophie Chotek op 28 juni 1914 in Sarajevo waren doodgeschoten door de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip, stelde keizer Frans Jozef van Oostenrijk-Hongarije, met steun van zijn bondgenoot het Duitse Keizerrijk, voor het juli- ...
Duitsland is als enige schuldig aan het uitbreken van deze oorlog, dat moest duidelijk zijn. Van onderhandelingen was dan ook geen enkele sprake. De Duitse legers waren verslagen. De delegatie kreeg de tekst voorgeschoteld en een pen in de hand gedrukt.
De Fransen leden ongeveer 377.000 verliezen (doden, gewonden en krijgsgevangenen) en de Duitsers 337.000. Meer dan driekwart van alle Franse regimenten zou uiteindelijk vechten bij Verdun, door een rotatiesysteem waardoor elk regiment bij de sector werd gestationeerd.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
De Duitsers willen oprukken via België en Noord-Frankrijk, om vervolgens Parijs in te nemen en het Franse leger richting het noordoosten in de rug aan te vallen. Na een snelle overwinning op Frankrijk zou het Duitse leger dan al zijn energie kunnen steken in de oorlog aan het oostfront, tegen Rusland.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
Een oorlog is altijd verschrikkelijk, maar het dodenaantal per oorlog loopt uiteen. Zo vielen er tijdens de Tweede Wereldoorlog 60 tot 72 miljoen doden, een absurd aantal. In een andere oorlog werd juist geen schot gelost. Een lijst met de 7 gruwelijkste oorlogen, met WO II bovenaan de lijst.
De Slag bij Verdun (februari– december 1916) was een veldslag tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en een van de grootste en bloedigste ooit.
7. De derde slag bij Ieper (31 juli - 10 november 1917) | WOI. Geallieerd doel: Doorbreken van de Duitse linies om de duikboothavens Oostende en Brugge te veroveren.
Toch viel Hitler in 1939 Polen aan. Dit vormde het begin voor de Tweede Wereldoorlog, waarbij Groot-Brittannië en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Samen vormden deze twee landen de geallieerden. Zij vochten tegen de as-mogendheden: Duitsland, Italië en Japan.
Telegraaf. De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. Tot oktober 1944 houdt De Telegraaf zich vooral op de vlakte. Daarna onder SS-leiding niet meer.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vond de Slag om de Schelde plaats. Zeeland had een strategische ligging dankzij de Schelde. De toegang tot de Schelde moest geblokkeerd blijven, want de winst van de geallieerden zou een grote rol in de val van het Duitse Rijk spelen.
De slag tussen het leger van Napoleon en een coalitie van Britse, Duitse en Nederlandse troepen kostte in 1815 het leven aan tienduizenden militairen. Zo'n 20.000 lichamen verdwenen volgens historische bronnen in massagraven, maar bij opgravingen zijn tot nu toe nauwelijks menselijke resten teruggevonden.
Het aantal slachtoffers van de Derde Slag bij Ieper of Passendale is veel hoger dan tot nu toe wordt aangenomen. Meestal wordt gesproken over zo'n 350 tot 400.000 slachtoffers (doden en gewonden).
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) blijft Nederland neutraal. Ondanks deze neutraliteit treft de oorlog Nederland behoorlijk. Vooral in economisch opzicht. Het handelsverkeer lijdt erg en al snel ontstaat er schaarste aan grondstoffen en voedingsmiddelen.
De zwaarst getroffen landen na de Eerste Wereldoorlog waren Frankrijk en België. Volgens het Verdrag van Versailles moesten deze twee landen herstelbetalingen krijgen van Duitsland. Er werd hiervoor een speciale commissie op gericht, die de schade zou bepalen.
Begin augustus 1914 verklaart Duitsland de oorlog aan zowel Frankrijk als Rusland en valt het via België Frankrijk binnen. Europa is in oorlog. Nederland weet buiten de strijd te blijven. De oorlog kost miljoenen levens en duurt tot 1918.