Maar waarom naar Alkmaar? Als het de bedoeling was geweest graaf Floris naar Rijnsburg te vervoeren om hem naast zijn vrouw, dochter en eerder gestorven kinderen te begraven, nam men wel een grote omweg. Het was natuurlijk een chaotische tijd.
Hij maakte behendig gebruik van de mogelijkheden die hij als graaf had om strategisch gelegen gebieden en burchten in bezit te nemen, maar vervolgens gaf hij die weer in leen tegen zijn voorwaarden. Mede door die kwaliteiten bracht Floris rust en welvaart in het graafschap en wist hij de bevolking aan zich te binden.
Zij maakten een plan om Floris gevangen te nemen en naar Engeland te ontvoeren! Floris werd ontvoerd, en gevangen gehouden in het Muiderslot. Toen de boeren hoorden wat er was gebeurd, trokken ze op naar het Muiderslot om Floris te bevrijden. De edelen schrokken.
In de jaren daarop wist Floris echter het machtsgebied van de Hollandse graven aanzienlijk te vergroten: hij pikte het Amstelgebied en Woerden in van de bisschop van Utrecht (en maakte aldus van het zeer jonge Amsterdam een Hollandse stad) en veroverde West-Friesland.
Deze dwangburchten waren: het Huis te Wijdenes; het Huis te Nuwendoorn (bij Eenigenburg), de Middelburg en de Nieuwburg (beide ten noorden van Alkmaar). De laatste twee kastelen vormden een trits met de Torenburg, dat reeds in ca. 1254 door graaf Willem II, de vader van Floris V, was neergezet.
Het Muiderslot is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Er woonden door de eeuwen heen veel verschillende mensen, maar graaf Floris V en Pieter Corneliszoon Hooft zijn wel de meest bekende bewoners.
De bisschop van Utrecht steunde hem. Maar Floris had ruzie met de graaf van Vlaanderen in het zuiden. Het was nodig dat edelen Floris hielpen om Holland en Zeeland te besturen. Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen heetten de edelen.
Na de dood van Godfried en Willem in 1076 belegerden Robrecht en zijn stiefzoon Dirk V IJsselmonde en wisten de nieuwe bisschop Koenraad gevangen te nemen en te dwingen de gebieden van Dirk V terug te geven. In de eerste helft van de 13e eeuw werd het huidige Den Haag de zetel van de graven van Holland.
Helaas moest Floris deze strijd met zijn leven bekopen. Gerard van Velzen vermoordde hem met zijn zwaard en het lichaam van Floris werd in Alkmaar bijgezet. Na een grote veldslag bij Vronen (nu Sint Pancras) werd de kist meegenomen naar Rijnsburg in Zuid-Holland, waar hij alsnog begraven werd.
Graaf Floris V werd op 23 juni 1296 door drie edelen gevangen gezet in het Muiderslot. Op 27 juni wilden de samenzweerders de graaf naar een andere plek brengen, maar onderweg werden ze tegen gehouden door burgers en boeren uit de omgeving. Uit paniek werd Floris V ter plekke door zijn ontvoerders vermoord.
Daar speelt Floris V slim op in en hij verleent de oproerige West-Friezen voorrechten en wijst hun stukken grond toe. Zo wint hij het vertrouwen van een grote groep boeren. Vandaar zijn bijnaam 'der keerlen god'. In de loop van de jaren 1280 onderwerpt hij de overgebleven West-Friese tegenstanders.
Een van hen was Gerard van Velsen (?-1296), de man die uiteindelijk de moord pleegde op 27 juni 1296, nadat Floris enkele dagen eerder tijdens een valkenjacht gevangengenomen was en in de westtoren van het Muiderslot gegooid was. Daar beleefde hij op 24 juni zijn 42e en laatste verjaardag.
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen.
Die kantelen zijn bedoeld om een schutter op een toren of weergang achter de kantelen bescherming te bieden tegen pijl en boog of musketvuur van een tegenstander, die zich buiten het kasteel bevindt. De verdediger kan zich beschermd opstellen achter een kanteel.
Haard. Willem II is in 1256 door de West-Friezen vermoord in de omgeving van het Noord-Hollandse plaatsje Hoogwoud. Zijn lichaam werd echter niet direct teruggevonden.
Willem II werd begraven in de Abdij van Middelburg.
Koning Willem II overleed op 17 maart 1849 in Tilburg en werd daarna bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.
In 1968 werden de opnames gemaakt voor de televisieserie 'Floris' met Rutger Hauer in de hoofdrol. De locaties waar werd opgenomen waren Kasteel Doornenburg , Kasteel Hernen, Slot Loevestein en in Gent en Brugge.
Een andere beroemde bewoner is Pieter Corneliszoon Hooft (1581 – 1647), beter bekend als P.C. Hooft. Hij komt in 1609 op het Muiderslot wonen en blijft er tot hij sterft. Het kasteel hoort bij zijn nieuwe baan als bestuurder ('drost'), dijkgraaf en rechter ('baljuw') in de regio Gooiland.
'Op staal gefundeerd' Het Muiderslot heeft een bijna vierkante grondvorm van 32 x 35 meter met op de hoeken zware ronde torens. Op sommige plaatsen zijn de muren ruim anderhalve meter dik. Het slot is gebouwd op zand, aan de rivier de Vecht en aan de Zuiderzee, nu het IJmeer.