U kunt in Nederland een lening afsluiten voor een tweede huis en die hypotheek gebruiken voor de aanschaf van een huis in Frankrijk. Echter, als u daadwerkelijk wilt emigreren en er van een tweede huis geen sprake is, is het wellicht voordeliger om bij de lokale bank zaken te doen.
Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo'n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs. Lees meer over het koopproces in Frankrijk.
Bij aankoop
Wanneer je vastgoed in Frankrijk koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. Deze is 5,7% van de aankoopprijs en is een deel van de gemiddeld 7,7% aan kosten koper die geldt in Frankrijk.
In het algemeen kunt u maximaal 85% van de aankoopprijs exclusief notariskosten financieren. Het komt er in de meeste gevallen dus op neer dat u minimaal 15% van de aankoopsom + notariskosten met eigen geld moet financieren.
Wanneer u gaat emigreren naar een ander land moeten er een aantal dingen geregeld worden. Natuurlijk moet u zich uitschrijven uit de Nederlandse gemeente. Dit doet u op het gemeentehuis en kan al vanaf 5 dagen voor de verhuizing. Wacht dus niet tot het laatste moment, maar regel het op tijd.
Elk land hanteert weer een eigen regelgeving. Daardoor is het heel lastig om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank voor een huis dat je in het buitenland wilt kopen. Momenteel zijn er alleen concrete mogelijkheden voor een hypotheek bij woningen in Frankrijk, Duitsland en België.
De Aquitaine is een veelzijdige regio in Zuid-West Frankrijk waar veel Nederlanders zich her en der gevestigd hebben.
Deze manier van zoeken is het makkelijkst te realiseren vanuit de keukentafel in Nederland. Er bestaat geen site als bijvoorbeeld de Nederlandse Funda. Er zijn uiteraard wel sites voor Franse huizen maar u zult zien dat de Franse onroerend goed markt op het internet matig georganiseerd is.
Huishoudens: De prijs is 0.183 USD per kWh. De gemiddelde prijs in de wereld is 0.135 USD per kWh. Zakelijk: De prijs is 0.125 USD per kWh. De gemiddelde prijs in de wereld is 0.129 USD per kWh.
Een tamelijk veilige regio om te kiezen als u een huis wilt kopen in Frankrijk lijkt me het mid-westen, net ten Noorden van La Rochelle. De Vendee (10), Loire Maritime (11), Maine-et-Loire (7), Vienne (8) Indre et Loire (15) en Ille-et-Vilaine (3e!)
Overdrachtsbelasting (droits de mutation):
– Tarief: ongeveer 5,79% afhankelijk van het departement. – Betaald door: koper van onroerend goed in Frankrijk – Grondslag: de aankoopprijs van het onroerend goed.
Bij aankoop betaalt de koper overdrachtsbelasting ('droits d'enregistrement') over de waarde. Het tarief bedraagt in de meeste departementen circa 5,8%. In geval van nieuwbouw zit 20% BTW ('TVA') in de koopprijs. Bij overdracht van aandelen in een SCI (zie hierna) bedraagt het tarief 5% over de waarde van de aandelen.
Belastingen voor tweede woning
Voor een woning van minder dan 5 jaar geldt het BTW-regime en betaal je 20%. Is je tweede verblijf ouder dan 5 jaar, dan moet je registratierechten betalen. Het tarief bedraagt in principe 5,09% maar in veel Franse departementen is het verhoogd tot 5,80%.
Notariskosten in Frankrijk: Algemeen
Ongeveer 8/10 deel van Franse notariskosten bestaan uit belastinggelden en 2/10 deel betreft de Notariskosten zelf. Het grootste deel van het tarief van de Notariskosten in Frankrijk is, net als de belastingtarieven, wettelijk vastgelegd.
Conclusie: Ruim 22.000 woningen in Frankrijk worden door Nederlanders gebruikt als tweede woning.
We hadden al snel in de gaten dat er ook in Zweden een soort Funda.nl is, namelijk Hemnet.se. Wij hebben gekeken naar huizen in de omgeving waar we in eerste instantie zouden gaan werken, na lang zoeken vonden we één geschikt huis, in Rydaholm.
Als je een huis gaat verkopen in Frankrijk kun je dit op meerdere manieren doen. Je kunt een Nederlands makelaarskantoor inschakelen dat actief is in Frankrijk of je kunt een Franse makelaar inschakelen. Het is goed om te weten dat de makelaars in Frankrijk vrij duur zijn in vergelijking met de makelaars in Nederland.
Kosten van wonen in Frankrijk
De prijzen in Frankrijk liggen erg dicht bij de prijzen in Nederland. Bijna alle kosten zijn vergelijkbaar met Nederland. Dit verschilt wel erg per locatie. Zo is wonen in Parijs veel duurder dan wonen in een klein dorpje in Zuid Frankrijk.
Wanneer je naar Frankrijk verhuist vanuit een land binnen de EU of EER, heb je geen buitenlands verblijfsvergunning nodig. Zorg er wel voor dat je een valide paspoort hebt. Je moet namelijk wel bij het gemeentehuis registreren als je van plan bent langer dan 6 maanden in Frankrijk te blijven.
Je bent altijd dichtbij Nederland. Een ander voordeel van het emigreren naar Frankrijk is dat het dichtbij Nederland is. Dit betekent dat je familie en vrienden uit Nederland altijd dichtbij zullen zijn. Zo kunnen zij je altijd bezoeken en anders kun jij altijd even terug naar Nederland.
Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.
Bezit u een tweede huis in het buitenland? Dan moet u in het buitenland vaak inkomstenbelasting betalen over werkelijke of forfaitaire inkomsten uit die woning. U moet de woning ook in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting opgegeven in box 3.