Teleurstelling kan een gevoel van afwijzing en machteloosheid veroorzaken. Je kunt je er gelaten of neerslachtig door gaan voelen. Herhaaldelijke teleurstelling kan er voor zorgen dat je dingen niet eens meer probeert of vraagt en kan zelfs leiden tot een depressie.
Gevoelens van teleurstelling hebben verschillende zwaarte en gradatie. In de lichte variant vind je iets jammer, spijtig of sneu. Je hebt een onbevredigend gevoel bij bepaalde zaken.
Teleurstelling verwerken is als een rouwproces
Het verwerken van een teleurstelling is vergelijkbaar met een rouwproces. Het is geen tastbaar verlies, zoals de dood van een geliefde of de diefstal van een kostbaar bezit. Het is het verlies van iets wat had kunnen zijn, van een verwachting.
Teleurstelling is na angst en boosheid de negatieve emotie die we het vaakst ervaren. Maar door onze verwachtingen bij te stellen, kunnen we de pijn verzachten – en er zelfs nog iets van leren.
Ga rustig zitten of liggen en denk aan jouw teleurstelling en de drama. Laat het gevoel maar eens lekker boven komen! Yep, het voelt bagger, maar laat het toe en probeer je gevoel niet te verdoezelen met andere gedachten. Wees begripvol voor jezelf, en verwelkom het gevoel met aandacht en liefde.
Eerlijkheid. Eerlijkheid hierin is belangrijk, maar wees wel sensitief voor de ander. Wees eerlijk naar jezelf en naar de ander, die blijft dan namelijk altijd de keuze houden hoe hij/zij met die teleurstelling omgaat. Mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt, als ze hen maar met het respect behandeld.
Teleurstelling werkt dus niet altijd beter dan boosheid. Wanneer je de emotie richt op het bod in een onderhandeling roept boosheid hogere biedingen op.
Vertel aan iemand hoe je je voelt, leg uit dat je boos bent en verdrietig. Probeer dit rustig en gecontroleerd te doen. Het beste kun je hiervoor iemand uitkiezen die dichtbij je staat, goed kan luisteren en die jou of jouw probleem niet zal veroordelen. Praten met anderen dat lucht op.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.
Je emoties in de hand
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Er bestaat geen handleiding om een ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Heftige gevoelens en reacties horen bij verwerking. Een gevoel is nooit verkeerd. Probeer een evenwicht te vinden tussen stilstaan bij wat er gebeurde en verdergaan met je leven.
“Realiseer je dat het nooit de schuld is van je kind dat jij je teleurgesteld voelt. Het komt door jouw gedachtes en verwachtingen en daar kan een kind niets aan doen. Ieder kind is zoals hij is. Dat kun je een beetje bijsturen, maar verder zijn het toch echt gewoon eigen individuen.
Heel wat kwetsende opmerkingen komen voort uit onwetendheid, angst voor het onbekende of uit gevoelens van onmacht of frustratie. Soms doen mensen andere mensen pijn omdat ze zelf pijn ervaren. En soms willen mensen je doelbewust pijn doen en kleineren.
Als jij je gekwetst voelt door iets wat hij heeft gezegd, is dat omdat jij het hebt uitgelokt. In een gelukkige relatie nemen beide partners verantwoordelijkheid voor hun deel. Dat zal niet altijd lukken, in elke situatie, maar je partner staat er voor open. Als dit al jaren aan de gang is, is het geen goed teken.
Verraad kan je aantasten in je gevoel er te mogen zijn en er toe te doen. Verraad raakt aan je gevoel van bestaansrecht. Daardoor raakt verraad je tot in het diepst van je ziel. Maar gelukkig is wat je voelt is niet altijd de (gehele) waarheid.
Probeer in je excuses wel altijd oprecht te blijven. Dat wil zeggen: zeg geen sorry voor iets wat je niet hebt gedaan of waar je geen spijt van hebt. Leg je vriendin dan ook uit waarom je geen excuses kunt en wil maken. De valkuil is wel dat hier makkelijk ruzie van komt, dus probeer vriendelijk te blijven.
Wanneer je niet lekker in je vel zit, iets niet loopt zoals je had verwacht of een uitkomst niet zo positief is dan je dacht kun je teleurgesteld in jezelf raken. Je voelt je niet goed genoeg, je baalt en je bent ontevreden. Deze emotie voelt zwaar en kan je behoorlijk bezig houden.
Oefenen op de moeilijke momenten. Wat je daarnaast kunt doen, is oefenen met dingen waar jouw ego juist moeite mee heeft. Denk aan loslaten, relativeren, je kwetsbaar opstellen, leven zonder oordeel, voelen dat je goed bent zoals je bent en dat je alles al hebt wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.