De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Aangeraden wordt om te wachten met knippen van je baby's nagels tot na de eerste zes weken. Probeer voor die tijd de nagels alleen kort en glad te houden met een klein nagelvijltje. Wees wel voorzichtig bij het vijlen: de nagels zijn dan nog erg broos en kunnen gemakkelijk inscheuren.
Knip de nageltjes niet als je baby net in bad is geweest, want dan zijn de nagels altijd wat zachter door het badderen. Begin met knippen vanaf zes weken. Probeer hiervoor de nagels glad te houden met een klein nagelvijltje.
De nageltjes van je baby worden puntig als je deze niet bijhoudt en je baby kan zichzelf open krabben in het gezicht. In de eerste drie maanden kun je beter een kartonnen nagelvijltje gebruiken, omdat de nageltjes nog erg zacht zijn.
Gebruik altijd een babyschaar, zelfs voor peuters. Ze hebben ronde punten en kunnen je baby dus geen pijn doen als hij zijn handje opeens wegtrekt en je daardoor uitschiet. Ook bestaan er knippertjes voor baby's. Gebruik deze alleen als je ervaring hebt met dit soort nagelknippertjes.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Enkele tips
Gebruik een nagelschaartje met afgeronde punten. Ontsmet de schaar vooraf en wacht tot de baby rustig is voor je begint. Knip de nageltjes recht af. Probeer ervoor te zorgen dat er na het knippen geen scherpe rand aan het nageltje overblijft.
De nagels van je baby kunnen best snel aangroeien. Het kan daarom zijn dat je meerdere keren in één week aan het knippen of vijlen bent. De teennagels groeien minder snel.
De wantjes beschermen niet alleen tegen krabben maar houden daarnaast de handjes lekker warm.
De Difrax Baby manicureset is speciaal ontworpen voor het knippen en verzorgen van babynagels. De set bestaat uit een schaartje met afgeronde punten, nagelknippertje met gebogen knipkantjes en een zachte vijl voor moeilijke hoekjes. De baby manicureset voorkomt openkrabben van de huid.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Als je een lepeltjesnagel hebt, is er een afwijking aan de nagel in de vorm van een dunne en holronde nagel. Dit kan komen door een onderliggende aandoeningen, maar ook door het in contact komen met een chemische stof.
Nagelschaartjes koop je online bij Blokker.
Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden. Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.
Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Voor een vierkante nagelvorm is het belangrijk dat de nagel recht uit de nagelwand komt en niet naar binnen of buiten buigt. Daarna vijl je de bovenkant recht af.
Eerder rolde je kindje per ongeluk, maar intussen is het een goed gecontroleerde beweging geworden. Hij is ook veel actiever dan vorige maand als hij op zijn buik ligt. Hij grijpt voorwerpen, laat ze los en pakt ze met gemak weer op, steunend op een arm.
Droge huid
De eerste dagen nadat je baby is geboren, kan de huid gaan schilferen of vervellen. Het vervellen is normaal en maakt deel uit van de natuurlijke huidaanpassing, omdat de huid negen maanden in vloeistof heeft geleefd. Het vervellen gebeurt vaak op de handen, polsen, voetzolen, voetjes en enkels.
In de eerste paar dagen hoeft je baby niet dagelijks in bad. Elke 3 of 4 dagen even snel onderdompelen in een laagje warm water van een paar centimeter is al genoeg. Even deppen met een vochtig katoenen doekje, en afvegen van gezichtje, handjes, en voetjes is in tussentijd voldoende.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.