In elk geval staat de wasbeer sinds 2016 op de zogeheten Unielijst van invasieve exoten van de Europese Unie. Dat betekent dat de soort niet meer mag worden verhandeld en gehouden.
De wasbeer beweegt zich voort in een langzame gang met de kop laag bij de grond, de rug gekromd en de staart laag. Toch kan hij, als het nodig is, zeer hard rennen. De wasbeer is ook een zeer goede zwemmer en klimmer. Tijdens het zwemmen blijft de kop boven water en wordt de staart gebruikt als roer.
Toegevoegd na 36 minuten: De naam wasbeer komt trouwens van waarnemingen van in gevangenschap gehouden dieren. In de natuur, waar hij een deel van zijn voedsel onder water zoekt en daardoor tijdens het jagen schoon spoelt, 'wast' de wasbeer niet. In dierentuinen doet hij dit wel.
De wasbeer is een klein roofdier uit Noord-Amerika en Canada. Hij lust bijna alles. Naast slakken, vissen, kleine zoogdieren en vogels, wormen en insecten, peuzelt hij ook graag van vruchten, noten, graan, maïs en eikels. Als hij honger heeft, volgt de wasbeer zijn sterke neus.
Wasberen hebben per jaar over het algemeen één nest met jongen. Een nest bestaat uit drie tot zeven jongen, meestal zijn het er vier. De jonge wasberen worden blind geboren en openen hun ogen als ze 18 tot 24 dagen oud zijn.
De wasbeer kan mogelijk de overleving van de beekparelmossel ondermijnen, een kleine, inheemse zoetwatermossel die onderwerp is van verschillende Europese beschermingsprogramma's. Daarnaast draagt de kleine beer parasieten en ziektes met zich mee die een mogelijk gevaar vormen voor mensen of andere dieren.
In de winter en lente eet hij soms meer zoogdieren, zoals jonge muskusratten, en vogels dan anders. Daarnaast eet hij ook maïs, haver, fruit uit boomgaarden en bosvruchten zoals bessen en hij drinkt elke nacht veel water.
Hoewel het verboden is om zonder vergunning wasberen te houden, zijn ze toch vrij populair als huisdier. Ze zijn slim en nieuwsgierig en dus gemakkelijk te temmen. Bovendien stellen ze geen hoge eisen op het vlak van verzorging.
Wasberen zijn erg intelligent en gebruiken voorwerpen, bijvoorbeeld stenen, als werktuigen. Ze hebben een goed stel hersens en een uitstekend geheugen. Als ze eenmaal een oplossing voor een lastige situatie hebben gevonden, dan onthouden ze dit zo'n drie jaar.
Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt. Dat kondigde de Dienst Dierenwelzijn afgelopen zomer aan. Eigenaars die kunnen bewijzen dat ze een verboden dier al voor het verbod in hun bezit hadden, mogen het bijhouden. Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.
De dieren zijn drager van spoelwormen die hersenschade kunnen veroorzaken bij kinderen. Het overgrote deel van de wasberen in België stamt af van populaties uit Duitsland. Daar zijn de van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige pelsdieren vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitgezet in opdracht van Rudolf Hess.
Dat een wasbeer je bijt, mag absoluut niet gebeuren. Je moet zo'n dier niet zomaar vastpakken. Dat kan levensgevaarlijk zijn als het dier ziektes met zich meedraagt. Ze hadden veiligheidsmaatregelen moeten treffen door bijvoorbeeld iemand in te schakelen die het dier verdooft", aldus de dierenambulance.
Hoewel de wasbeer vrolijk in Nederland rondwandelt, komt hij hier niet van nature voor. Hij komt uit Noord-Amerika. De wasbeer is hier terechtgekomen nadat hij rond 1930 in Rusland en Duitsland werd ingevoerd voor de pelsdierfokkerij. Enkelen ontsnapte maar ze zijn ook uitgezet voor de jacht.
Wetgeving. De wasbeer heeft de status van invasieve exoot en het is niet meer toegestaan om een wasbeer te gaan houden. Het voeren en houden van 'wilde' wasberen in de natuur is eveneens verboden (Flora- en faunawet). Vang of voer je een wasbeer die in de (Nederlandse) natuur rondloopt/leeft dan ben je dus strafbaar.
Wasberen hebben geen duim äan hun handen en toch zijn ze instaat om er veel mee te doen.
Hoewel ze ongelooflijk schattig zijn, zijn wasberen een erg invasieve soort die in België niet thuishoort. In Vlaanderen werden ze voor het eerst in de jaren 80 gespot in het noorden van Limburg, waar ze zich vandaag de dag op grote schaal verspreid hebben – al ontbreken voorlopig exacte cijfers.
De das is het grootste voorkomende landroofdier in Nederland. Hij behoort tot de familie der marterachtigen, net als de otter, wezel, hermelijn, bunzing, nerts, boom- en steenmarter. De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam. Hij heeft korte poten en een korte, brede, bossige staart.
De wasbeer komt van nature uit Noord-Amerika, maar in het verleden zijn ze door mensen naar Europa gebracht. In Duitsland zijn sinds de jaren 30 bijvoorbeeld wasberen losgelaten in het wild, om er vervolgens op te kunnen jagen. Daar komen de dieren inmiddels massaal voor.
Van oorsprong komt hij voor in grote delen van Noord-Amerika, van het zuiden van Canada tot het noorden van Mexico, met uitzondering van woestijnen en meestal niet boven 1800 m. Daarbuiten komt het dier eigenlijk niet in het wild voor. Wel wordt het stinkdier af en toe als huisdier gehouden, o.a. in Nederland.
Vanaf woensdag is de wasbeer verboden in Nederland. Hij staat op een nieuwe zwarte lijst met 38 schadelijke uitheemse dieren en planten, net als de beverrat en Chinese wolhandkrab.
De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam. Hij heeft korte poten en een korte, brede, bossige staart. De rug en de flanken hebben een zwart-witte vacht en de onderzijde is geelwit. De kop is wit met twee brede zwarte strepen.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.