Tijdens inspanning hebben je spieren meer brandstof nodig. Het is normaal dat je hartslag dan omhoog gaat. Maar als die heel hoog oploopt, werkt je hart niet meer optimaal. Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon.
Hoe kun jij het beste je hartslag verlagen? Als je matig intensief traint en overtraining en stress weet te voorkomen, zal je rustpols dalen. Voldoende slapen en drinken helpen ook, evenals het (niet) consumeren van bepaalde producten. Voor je hart zijn omega 3-vetzuren goed, cafeïne is dat bijvoorbeeld niet.
Voor een run van gemiddelde intensiteit raadt de American Heart Association (AHA) aan binnen 50-70% van je maximale hartslag te blijven. Dus als je 40 bent, probeer dan je hartslag tussen de 90 en 126 bpm te houden tijdens een run van gemiddelde intensiteit.
Maak een afspraak bij de huisarts als je: een hoge hartslag hebt in rust zonder duidelijke oorzaak. regelmatig merkt dat je hartslag hoog is en dit past niet bij de situatie. hartslag bij geringe inspanning al heel snel oploopt.
Rusthartslag (HF rust) is de laagste hartslag die je hebt wanneer je wakker en in rust bent. Het is een goede indicator van jouw niveau van aerobe conditie. Wanneer je rusthartslag verlaagt ten gevolge van je training op lange termijn, kun je gerust zijn dat je aerobe conditie is verbeterd.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Trainen, constant en doelgericht, is de beste en meest geleidelijke manier om de hartslag te verlagen: hoe meer het lichaam getraind is, hoe minder vermoeidheid het zal veroorzaken en daarom zal de hartslag afnemen naarmate de inspanning toeneemt.
Een sporthart ontstaat door topsport en intensief trainen en is in principe een gezond hart. Je hart is een spier. Net als alle andere spieren in je lichaam kun je je hart trainen. Je hart reageert hierop door groter en sterker te worden.
Conditie opbouwen: tips
Dan begin je het best in hartslagzone 60-70% om je conditie op een verstandige en rustige manier op te bouwen. Een te hoge hartslag is namelijk nefast voor beginnende sporters. Baken je hartslagzone goed af tijdens het trainen en let erop dat je tussen 70% en 85% van je maximale hartslag blijft.
De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten. Deze hartslag kun je bepalen met de formule '220 – je leeftijd'. Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
Tijdens sporten heeft het lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig dan in rust. Dan kan de hartslag oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. De maximale hartslag verschilt per persoon.
Bij een inspanning zoals sporten hebben je spieren meer zuurstof nodig. Het hart gaat dan sneller kloppen om het bloed met daarin de zuurstof sneller bij je spieren te krijgen. Na het rennen blijft het hart nog een tijdje sneller pompen. Daarom tel je meer hartslagen na het rennen dan ervoor.
Een tempoduurloop wordt op 85 procent van je maximale hartslag gelopen. Bij fartlektraining en lange versnellingen bereikt je maximale hartslag zelfs waarden van boven de negentig procent. Exacte bepalingen zijn echter afhankelijk van de duur van de belasting.
De maximale hartslag is het maximaal aantal hartslagen per minuut, ongeacht het inspanningsniveau. je kunt die inschatten met volgende formule: 220 - leeftijd. Voor iemand van 30 jaar is de maximale hartslag bij benadering 190 (220-30).
"Je hartspier wordt niet sterker", zegt Nieca Goldberg, MD, medisch directeur van het Joan H. Tisch Center for Women's Health in NYU Langone Medical Center. "Maar de fysiologie eromheen verbetert de functie van het hart waardoor het efficiënter is en je bloedvaten flexibeler.
Het hart wordt groter en de spiermassa neemt toe, waardoor het meer bloed rond kan pompen en de hartslag in rust lager wordt. Deze aanpassingen kunnen geen kwaad. Een sporthart is dus een gezond hart, aangepast aan de eisen die eraan worden gesteld.
De kans op een hartstilstand wordt tijdens het sporten vergroot omdat het hart dan harder moet pompen, terwijl het hart deze extra inspanning dus eigenlijk niet aan kan. Daardoor kan sporten een trigger vormen bij het ontstaan van een hartstilstand.
Het gebied tussen 50% en 100% van je maximale hartslag wordt verdeeld in vijf hartslagzones. Door je hartslag binnen de grenzen van een bepaalde hartslagzone te houden, kun je gemakkelijk het intensiteitsniveau van je training controleren. Elke hartslagzone heeft zijn eigen voordelen.
Je lichaam zal in deze zone een combinatie van koolhydraten en vetten verbranden en je gebruikt vooral de spiervezels (type I) die een inspanning lang vol kunnen houden. Deze zone is vooral bedoeld voor rustige duurtrainingen en hersteltrainingen. In deze zone kun je uren fietsen.
De wekelijkse lange langzame duurloop.
Ook als je bijvoorbeeld traint voor de 10 kilometer kun je profiteren van de volgende effecten: Versterking van het systeem van hart en bloedvaten. Verwijding van de bloedvaten. Zo wordt energie sneller naar de werkende spieren vervoerd en afvalstoffen worden sneller afgevoerd.
Bij welke aandoeningen kun je beter niet sporten? Bij bepaalde aandoeningen kan het advies zijn om (tijdelijk) niet te sporten, bijvoorbeeld bij: sommige ritmestoornissen, vooral bij stoornissen in de hartkamers.
Als het hart van het ene op het andere moment ophoudt met pompen, treedt al na enkele minuten de dood in – een plotse hartdood. De dood treedt niet in met het stoppen van het hart, maar bij het verlies van de hersenfunctie.
Tussen het 55-ste en het 65-ste jaar krijgen vooral mannen met hartziekten te maken. Het risico op een hartinfarct is voor mannen in die leeftijd zes keer groter dan voor vrouwen, omdat vrouwen tot de overgang worden beschermd door het geslachtshormoon oestrogeen.