Nordic walking stokken zijn essentieel voor nordic walking. Het gebruik van nordic walking stokken of 'poles' zorgt dat met een relatief laag inspanningsniveau een hoger rendement wordt behaald dan bij het wandelen zonder stokken op hetzelfde inspanningsniveau. Het is belangrijk dat de stokken de juiste lengte hebben.
Als je met sportief wandelen zo'n 280 kilocalorieën verbrandt, dan verbrand je er met Nordic Walking zo'n 400. Met Nordic Walking gebruik je behalve je benen vooral de arm- en rugspieren, waardoor het energieverbruik ruim 20 procent hoger en de belasting van het hart- en longsysteem toeneemt.
Een ander onderzoek wees uit dat mensen die wandelen met stokken na afloop minder vermoeid zijn en minder last krijgen van vermoeide spieren. Bovendien verloopt het herstel sneller. Bijkomend voordeel van minder vermoeidheid is een hogere alertheid op eventuele misstappen.
Stijgen of afdalen in de bergen
Tijdens het stijgen heb je vooral baat bij de wandelstokken om je evenwicht te bewaren. Zeker als je op smalle paden loopt met losliggende steentjes. Veel mensen gebruiken ze ook om ervoor te zorgen dat ze niet van een berg afglijden wanneer ze over een kam wandelen.
Nordic Walking is meer dan alleen wandelen met stokken. Door de dynamische stokinzet worden de romp en armen extra getraind. De gewrichten en wervelkolom worden ontlast, omdat de stokken zorgen voor steun en stabiliteit. Het is daardoor dé perfecte workout voor het héle lichaam.
Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter. Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af. Wandelen is ook goed voor een goede nachtrust, waardoor in- en doorslapen beter lukken.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Poles zet je in de as van je wandelpas tussen je voeten neer met de spike naar achteren gericht. Zo kunnen ze hun rol perfect vervullen: door je met je armen op de poles af te duwen stuw je jezelf voorwaarts. Wanneer je de pole neerzet, houdt je hand de greep stevig vast om je gemakkelijk met je armen af te duwen.
Omdat wandelen (ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen) makkelijk lange tijd is vol te houden, kun je uiteindelijk meer energie verbranden. Bovendien is wandelen niet blessuregevoelig en daarom kun je het makkelijk meerdere keren per week doen.
Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten.Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. Daarnaast vliegen de extra pondjes er met gemak vanaf; per kilometer verbrand je tot wel 70 calorieën.
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.
Ga rechtop staan en hou je armen losjes langs je lichaam, met lichtjes gebogen ellebogen. De ideale hoogte van je wandelstok, inclusief handvat, is de afstand van de grond tot de bovenkant van je pols. Maak een lichte buiging in je elleboog met een hoek van 15 tot 20 graden wanneer je de wandelstok vastneemt.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Nordic walking is aan te bevelen bij klachten aan o.a. de nek, schouders, en rug.
Nordic Walking schoenen zijn soepele sportschoenen en moeten in verhouding met een hardloopschoen een buigzamer zool en grover profiel hebben omdat bij Nordic Walking de afwikkeling van de voet over het algemeen een stuk groter is.
Gemiddeld genomen verbrand je met wandelen zo'n 267 kcal per uur. Weeg je meer dan gemiddeld of wandel je in een heuvelachtig gebied, dan is dit een stuk hoger. Stel dat je 300 kcal per uur verbrandt, dan heb je 30 uur nodig om een kilo vet te verbranden.
Je zal het meeste buikvet verbranden als je dagelijks wandelt. Het gaat even duren voordat je grote resultaten gaat zien, maar de aanhouder wint. Wil jij het maximale resultaat behalen? Wandel dan tenminste 45 minuten per dag op een tempo waarop je hartslag rond de 50% tot 70% van je maximale hartslag ligt.
Vrouwen stapelen voornamelijk makkelijk vet op rond de heupen en billen. Als zij aankomen, komen ze daar het eerste aan. En daar verdwijnt het vet ook als laatste.
Wandelstokken zorgen voor ritme, evenwicht en balans, zeker als je met een zware rugzak loopt. Ze ontlasten je spieren, rug en knieën tijdens het lopen tot wel 30%. Door de ondersteuning is het lopen minder vermoeiend en houd je het langer vol. Met stokken loop je rechterop, wat beter is voor houding en je rug.
Het belangrijkste verschil tussen wandelen en fietsen is de snelheid waarmee je een afstand aflegt. Maar omdat je sneller gaat op een fiets, betekent het niet dat je meer doet. Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Eén van onze basisregels voor gezond afvallen is dat je maximaal een halve kilo per week afvalt. Om dat te bereiken moet je dagelijks zo'n 500 kcal verbranden met wandelen. Maar misschien heb je niet elke dag tijd om te wandelen. Drie keer een uur wandelen per week: 1560 kcal per week.