De belangrijkste eigenschap van een goede kok is liefde. De liefde voor de natuur, het product en voor het team. Als je ieder product behandelt met zorg en bereidt met liefde dan wordt het eindresultaat authentiek en proef je de signatuur van een chef!
Een goede kok houdt zich niet stug vast aan een voorgekauwd recept, wie de auteur van het recept ook mag zijn. Verschillende situaties en variërende ingrediënten vragen stuk voor stuk om andere benaderingen, en wie kan die nou beter inschatten: het papiertje met de instructies of de kok zelf?
Minimum en maximum salaris voor Chef-koks - van € 1.713 tot € 3.852 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Het gemiddelde kok salaris in Nederland is € 28.790 per jaar of € 14,76 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 25.200 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 34.143 per jaar.
Als fulltime kok (40 uur per week) ga je ongeveer 2.015,- euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.114,40 euro bruto.
Na je opleiding start je op ongeveer 1714 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 1996 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 11,54 euro bruto.
Een dag van een kok
Dan zal je 's ochtends in alle vroegte naar de markt of een speciale winkel je verse spullen moeten kopen. Je moet goed kunnen gokken, want je weet nooit hoeveel mensen er komen en waar ze voor kiezen. Maar dat zal een kwestie zijn van leren en ervaring opdoen.
Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen.
Dat betekent dat we gemiddeld 4 medewerkers per jaar nodig hebben voor alle diensten.
Lekker en goed koken, kan iedereen met een beetje hulp. Heb je een specifieke vaardigheid die je graag zou willen leren zoals gezond bakken, het maken van simpele maar goede maaltijden of bijvoorbeeld snijtechnieken?
Koken leer je pas echt als je kooklessen volgt. En dat kan bij De Kookjuf. Aan de hand van duidelijke recepten ga je heerlijke en gevarieerde maaltijden koken én leer je de belangrijkste kooktechnieken.
De meest voorkomende kledingstukken die een kok draagt tijdens werk bestaat uit: De koksmuts zorgt ervoor dat er tijdens het koken geen haren in het eten komen. De halsdoek is er omdat werken boven het fornuis en tussen hete ovens veel warmte afgeeft. Een halsdoek neemt het zweet op tijdens verhitte werkzaamheden.
De totale leiding over de keuken berust bij de chef-kok. Een sous-chef (of souschef) is de assistent van de chef-kok van een professionele keukenafdeling. Conform het rangensysteem geeft hij leiding aan de keukenbrigade en vervangt hij de chef-kok bij afwezigheid.
Als zelfstandig werkend kok werk je in de horeca. Je staat in de keuken bij bijvoorbeeld hotel/restaurants, eetcafés of cateringbedrijven. Je plant de beoogde werkzaamheden van die dag. Vervolgens voer je ze zelf uit, waarbij je meestal wordt geholpen door collega's of hulpkrachten.
Meld je dan aan voor de Sterklas. Dit is de hoogste culinaire opleiding voor jonge koks in Nederland. Alleen de beste studenten worden toegelaten tot deze opleiding. Meesterkoks en de Stichting Ambachtelijke Meesterkoks helpen je om jouw talent nog verder te ontwikkelen.
Minimum en maximum salaris voor Koks - van € 1.466 tot € 3.081 per maand - 2022.
Je leert gerechten voor te bereiden, ingrediënten te snijden en kooktechnieken. Je leert omgaan met keukengereedschappen en -apparatuur. Omdat je in een team werkt, leer je ook hoe je dat efficiënt kan doen. En omdat je met voedsel werkt, leer je tijdens de koksopleiding veel over smaken en voedselkwaliteit.
Een 15-jarige mag ook geen geïndustrialiseerde arbeid uitvoeren. Wel mag hij of zij lichte werkzaamheden in de keuken verrichten, helpen met het opzetten van het terras en bedienen bij een lunchroom of koffiezaak waar geen alcohol geschonken wordt.
Een Hulpkok wordt ingeschaald in groep 1, 2 of 3, afhankelijk van de precieze taken en verantwoordelijkheden. Dit komt neer op een salaris van ongeveer €1200 tot €1800 bruto per maand.