Het gebruik van een voordeeg heeft diverse voordelen. Door een deel van het bloem- en meel vooraf te fermenteren kun je de enzymactiviteit, pH en zo de smaak, geur, kleur en duur van de versheid ervaring positief beïnvloeden.
Eigenlijk is een voordeeg een verzamelnaam voor alle mengsels van water, bloem én op industriële wijze gekweekte gist. Dit mengsel laat men een aantal uren tot dagen fermenteren. Het voordeeg wordt, zodra er voldoende fermentatie/rijping heeft plaatsgevonden, gemengd met de overige (deeg)ingrediënten.
Minder tijd om te rijzen betekent minder smaak! Het voordeeg wordt meestal 12 uur op voorhand gemaakt zodat het op kamertemperatuur kan rusten. Dit voordeeg is meestal 10 tot 35% van het totale brooddeeg.
De Italiaanse variant van voordeeg. Bestaat doorgaans uit het bakkerspercentage van het oorspronkelijke deeg. Dus 100 gram bloem en 50 tot 60 gram water. Hierbij een groot snuifje gist (rond de 1%).
Een poolish of voordeeg is een starter voor een brooddeeg en bestaat uit bloem, meel, water en een heel klein beetje gist. Dit mengsel of beslag laat je ongeveer 12 uur rusten, waarna je een borrelende, gistende basis hebt voor het bakken van een geweldig lekker brood.
De poolish: 100 % bloem, 100% water, 5% gist, de temperatuur moet ongeveer 25°C zijn. De poolish rijpt in 2 uur.
Betekenis. Manitoba bloem wordt gemaakt van harde tarwe uit de provincie Manitoba (Canada). Deze bloem heeft kwalitatief zeer goede glutenvormende eiwitten waardoor het gashoudend vermogen van het deeg zeer hoog is. Hierdoor kan je van deze bloem zeer hoge en luchtige broden bakken.
Antwoord van Jeroen Meus
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.
De redenen dat je het deeg meerdere keren laat rijzen zijn: Het gashoudend vermogen van het deeg is pas na zo'n 120 à 240 minuten (afhankelijk van de kwaliteit van het meel/bloem) na de start van het mengen maximaal en dat is het beste moment om het brood te gaan bakken.
Het maakt het deeg dus rekbaarder en minder elastisch. Omdat vet de gluten 'smeert' en rekbaarder maakt kan wat vet dus leiden tot iets meer volume. Vetten houden een brood langer mals en zacht. Vetten helpen bij het kleuren van het brood.
Als je de desemstarter aan het maken bent is het belangrijk dat de temperatuur tussen de 20˚C en 25˚C is. Als het koeler dan 20˚C is dan komt je desemstarter niet tot leven. Als het warmer is dan 25˚C kunnen er verkeerde bacteriën ontstaan die het doen mislukken.
Poolish is een voordeeg dat veel in Franse bakkerijen wordt gebruikt. Het wordt voornamelijk gebruikt voor broden met een knapperige korst en onregelmatig gevormd kruim, zoals stokbroden en pistolets. Een poolish is een mengsel van water, bloem en bakkersgist.
Voeg de starter van water en zuurdesem toe aan de bloem. Combineer alle ingrediënten samen om een ruw deeg te vormen. Leg het deeg op een schoon oppervlak en kneed het ongeveer 10 minuten of totdat het ruiteffect is bereikt. Het deeg moet glad, zacht en elastisch zijn .
Reuzel kun je met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren, maar zeker ook invriezen. Wil je het dus vaker gebruiken, smelt dan veel in 1x en vries het in porties in. Uit een kilo varkensvet haalde ik ongeveer een liter vloeibare reuzel of lard.
Een mooi richtpunt voor een standaard brood is zo'n 20 A 25 % desem op het totaal gewicht.
Een zetsel maken kost tijd, maar is vrij eenvoudig. Meng een half kopje bloem en een half kopje warm water voorzichtig in een kom die zeker twee keer zo groot als het oorspronkelijke mengsel. Bedek het mengsel met een doek, maar niet volledig luchtdicht.
Tijdens de eerste rijs ontstaan er veel en grote koolzuurgas bellen. Daar kan een zwak glutennetwerk stuk van gaan. Dat voorkom je door onder andere je deeg door te slaan. Doorslaan doe je door heel voorzichtig de luchtbellen gelijkmatig te verspreiden en een beetje lucht uit je deeg drukken.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Wanneer de oven gebruikt wordt als rijskast moet je zorgen dat de lucht in de oven voldoende vochtig is. Beter te vochtig dan te droog. Ook daar kan je werken met het afdekken van de kom waarin het deeg zit dat moet rijzen, maar tijdens de busrijs of narijs werkt dat niet goed.
Tijdens het rijpen van het deeg worden complexe suikers, eiwitten en vetten omgezet in eenvoudigere structuren. Simpel gezegd: stel je de suikers, eiwitten en vetten voor als een schakelketting. Laat je het deeg niet lang genoeg rijpen, dan moet jouw lichaam straks een hele ketting verteren. En dat is zwaar werk.
Het zal per huis verschillen waar je deeg het best rijst. Zoek een plekje waar het ietsjes warmer is en het niet op de tocht staat. Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.