Een kaars bestaat uit een katoenen lont, die officieel de pit wordt genoemd, en een brandstof, zoals paraffine, stearine, sojawas of bijenwas. Paraffine en stearine zijn de meest voorkomende brandstoffen. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
De pit is een katoenen touwtje dat een vloeibare brandstof opzuigt om te laten branden. Ten onrechte wordt de pit ook wel lont genoemd.
Waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.
De middeleeuwse kaarsen werden gemaakt van koeien- of schapenvet. Het lont werd gemaakt van vlas of katoen. Deze kaarsen hadden wel het nadeel dat ze een nare geur verspreidden. Daarom werd bij luxere gelegenheden ook bijenwas in plaats van dierlijk vet gebruikt.
Er zijn 2 soorten vloeibare hars: in olie oplosbare hars en in water oplosbare hars. Deze laatste soort is eigenlijk geen echte hars, maar wordt gemaakt van suiker. Vloeibare hars is verkrijgbaar in potjes, blikken en cassettes.
Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.
Meerdere merken verkopen vegan kaarsen. Zo zijn de Hema kaarsen en theelichtjes vegan, Bolsius heeft een vegan assortiment, Xenos heeft diervrije opties. De meeste waxinelichtjes worden volledig van paraffine gemaakt, dit is op oliebasis.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
Houten lont Small [10x152mm] voor kaarsen, deze houten pit (Wooden Wick) is een plat stukje hardhout dat in de speciale clip, wordt bevestigd en in het kaarsvet geplaatst. Dit kan bijv, soy wax, koolzaad, paraffine, stearine enz. zijn.
Smelt stukken kaars of kaarstabletten au bain-marie en blijf roeren met de pollepel. Let op dat het water niet kookt, anders verbrand het kaarsvet. Giet het kaarsvet in je mal. Laten drogen, uit de mal halen (karton inscheuren en eraf trekken) en voila, je homemade kaarsen zijn klaar!
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Bij de verbranding van wierook komt veel fijnstof vrij. Het ruikt lekker, maar is slecht voor je gezondheid. De fijnstof en koolstofmonoxide die vrijkomen bij de verbranding van wierook kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee is een ruimte wel op temperatuur te houden, maar om een volledig ruimte op te warmen is dit niet genoeg.
Plaats eerst een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Daarna kan je een au bain marie kom of een kleiner pannetje in deze pan plaatsen waarin je de soja was smelt. Als de soja wax gesmolten is laat je het iets afkoelen voor je de etherische olie erbij druppelt.
De meeste “gewone” kaarsen zijn gemaakt van paraffine. En paraffine is weer een restproduct dat overblijft na de verwerking van aardolie. Omdat aardolie een fossiele brandstof is (een materiaal dat langzaamaan opraakt) zijn kaarsen van paraffine niet bepaald duurzaam.
In Roermond produceert Bolsius kerkkaarsen. In 2021 wordt de locatie in Boxmeer gesloten. Bij de Bolsius Groep werken ongeveer 900 werknemers. Het hoofdkantoor staat in het Noord-Brabantse dorp Schijndel.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
Paraffine werkt uiterst comedogeen, wat betekend, ze veroorzaken (kunstmatige) mee-eters en kunnen zelfs acne en acne achtige ziektes veroorzaken.
Gebruik. In ruwe vorm wordt stearine gebruikt voor het maken van stearinekaarsen. Deze kaarsen branden langer dan kaarsen van paraffine, een aardolieproduct. Stearinekaarsen zijn steviger en hebben betere brandeigenschappen dan paraffinekaarsen.