Wanneer jouw paard met voldoende/onbeperkt ruwvoer niet goed op gewicht blijft en niet voldoende energie heeft voor de gevraagde arbeid is het belangrijk om het ruwvoer aan te vullen met een energierijk product zoals Vitalbix Active+ muesli. Active+ levert langzaam vrijkomende energie uit vezels en vetten.
Ter ondersteuning van de maag en darmen kun je dagelijks 1-2 porties Vitalbix NutriMash graanvrije slobber bijvoeren. Om het verteringsstelsel van je paard gezond te houden is het belangrijk dat je paard een constante beschikking heeft over ruwvoer.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie. Plantaardige olie is olie verkregen uit zaden. Plantaardige olie is voor paarden een bron van energie. In vergelijking met granen bevat olie twee a drie keer zoveel energie.
Een handige vuistregel voor het voeren van olie is dat maximaal 100 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht per paard kan worden toegediend. Een paard van 550 kg zou dan ongeveer 550 ml per dag moeten krijgen, verdeeld over meerdere voerbeurten.
Plantaardige olie bevat vetten. Vetten geven namelijk veel energie en het paardenlichaam is zeer adequaat in het verteren en gebruiken van plantaardige vetten. De vetten worden verteert in de maag en in de dunne darm. De energie die daarbij vrijkomt wordt verbrand door de spieren.
Uit onderzoek is ook gebleken dat paarden van maïsolie meer gaan glanzen, makkelijker hun wintervacht verliezen en de hoefkwaliteit verbeterd. Daarnaast resulteert het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid maïsolie aan het rantsoen, ongeveer drie eetlepels, in een verminderde kans op maagzweren.
Laat je paard qua smaak en stofwisseling rustig wennen aan de lijnzaadolie. Voer de hoeveelheid lijnzaadolie gedurende enkele weken rustig op. Als richtlijn kun je aanhouden dat een volwassen paard maximaal 100 ml per dag mag hebben. Meestal hebben paarden genoeg aan één klein scheutje, of twee eetlepels per dag.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Hoeveel lijnzaadolie mag je per dag? Het is verstandig om niet meer dan 1 à 2 eetlepels lijnzaadolie per dag te verwerken in je eten. Als je meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.
Gebruik. Orale toediening: verdund toedienen in minstens 5 maal zoveel water. Paarden: 4 à 5 eetlepels per dag, pony's: 2 à 3 eetlepels per dag. Uitwendig: spoelen of deppen met één deel appelazijn op 1 à 2 delen water, laten opdrogen.
Vitalbix Daily Complete Timothy is een complete balancer van hoogwaardige kwaliteit vol essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vetzuren & aminozuren. Deze balancer bevat diverse grassen waaronder Timothee gras en is vrij van luzerne.
Hoe herken je een goede balancer? Een goede balancer bevat alle essentiële voedingsstoffen die jouw paard nodig heeft in de juiste doseringen en bevat goed opneembare vitaminen en mineralen.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Wil je magere paarden dikker krijgen, begin je te onderzoeken of het paard voldoende ruwvoer heeft binnen gekregen. Goed ruwvoer (hooi, kuilhooi en/of gras) is altijd de basis van het rantsoen. Weeg de hoeveelheid ruwvoer en controleer of dit minimaal 1 tot 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag is.
Traditioneel wordt maïs gezien als dikmaker, iets dat je geeft als je een mager paard weer op gewicht wilt krijgen. Maar veel dierenartsen waarschuwen tegen het voeren ervan, omdat maïs ernstige koliek, diarree, hoefbevangenheid en verstoppingen kan veroorzaken.
Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Door het geven van lijnzaadolie aan je paard naast het dagelijkse rantsoen wordt de verhouding vetzuren weer in balans brengen. Hoeveel geef ik mijn paard van de lijnzaadolie? Een klein beetje lijnzaadolie over het dagelijkse rantsoen helpt je paard al. Dit zorgt al voor een glanzende vacht en een gezond immuunsysteem.
Paarden in het wild besteden minimaal 16 uur per dag aan eten. Het is voor het lijf dus niet nuttig om het gal tijdelijk op te slaan, want het moet het overgrote gedeelte van de dag beschikbaar zijn. Zodoende is de galblaas overbodig en heeft een paard deze dus ook niet.
Heeft je baby of peuter problemen met poepen, geef hem dan een lepeltje zonnebloemolie of tomatensap. Dat laxeert. Zelf 'helpen' met een thermometer is uit den boze. Dit veroorzaakt fissuurtjes (kloofjes bij de anus) die zo pijnlijk zijn dat de ontlasting helemaal niet meer komt.
Paarden: Bij spijsverteringsproblemen: 100 gram (4 maatschepjes) verdeeld over de voerbeurten. onderhoud 50 gram (2 maatschepjes) verdeeld over de voerbeurten.
Van Metazoa FitRight hoeft u per dag maar een kleine hoeveelheid te voeren, advies is 50 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Om de paarden beter te laten kauwen en daardoor de speekselvorming te optimaliseren kun je wat grove luzerne van Metazoa voeren.