Waarom de Vijgenboom snoeien? Door de Vijg te snoeien blijft de boom gezond, verlengt u de levensduur en krijgt hij meer vruchten. Daarnaast kunt u de boom compacter houden of de groeivorm van de boom bepalen. Door de kroon open te maken wordt daarnaast de kans op rot verkleind en groei van vruchten gestimuleerd.
Rijpe vijgen heb je meestal tussen augustus en september. Je zult merken dat hierna het bladverlies optreedt, meestal vanaf oktober. Na de bladval volgt de rustperiode van november tot februari. De juiste tijd om met het snoeien te beginnen is wanneer de boom volledig in rust is en het niet vriest.
Een vijg kan je het best snoeien wanneer de boom niet meer bloeit. Dit is in de wintermaanden, van circa december t/m februari. In de winter mag je de boom behoorlijk terugsnoeien om ervoor te zorgen dat je straks sappige vruchten en mooie, grote bladeren krijgt.
Bij het uitkiezen van een vijgenboom moet je vooral letten op de winterhardheid. Daarnaast moeten vijgenbomen genoeg warmte en zon hebben. Voor alle vijgen geldt namelijk: hoe warmer en zonniger de plek, hoe meer vruchten je krijgt en hoe zoeter ze zijn.
Als je te laat snoeit (bijvoorbeeld in de maanden februari of maart) is er een kans aanwezig dat de boom gaat bloeden. Dit wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen.
Jaarlijks onderhoud en snoei van de vijgenboom
In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam.
Hoe moet je de vijgenboom verzorgen? Een vijgenboom heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien.Geef je vijgenboom daarom in de zomer water als het langere tijd niet regent. Zeker vijgen in pot moet je altijd ruim water geven, ook als het regent kan de grond in de pot droog worden.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Zowel in een tuin als op een balkon komt de vijgenboom goed tot z'n recht. De boom houdt van een zonnige plek en houdt niet van tocht. Tegen een muur of in een hoek waar veel zon is, staat de boom het beste.
Door je vijg in waaiervorm te leiden en regelmatig te snoeien bespaar je ruimte, kun je de vijgenboom makkelijker klein houden en zorg je voor genoeg warmte en licht, zodat de vijgen goed rijp worden.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.
Het ontbreken van vruchten aan jouw vijgenboom kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei.
Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait. De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp.
Tijdens de winter is het belangrijk om de wortels van de vijgenboom te beschermen. Bedek de basis van de boom met mulch of stro om de wortels warm te houden en te voorkomen dat ze bevriezen.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Een vijgenboom (Ficus carica) is een wonderlijke kleine boom (of grote struik). Hij produceert namelijk niet één, niet twee, maar zelfs drie keer per jaar bloemen. En dat betekent ook dat hij maar liefst drie keer in een jaar vruchten kan produceren.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken voor een vijgenboom.
De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.