Verticale drainage is één van de weinige oplossingen voor zeer dichte grondlagen. Denk hierbij aan veen grond en lagen klei, waar weinig (wit) zand in te vinden is. Verticale drainage verbind de bovenste grondlagen met de dieperliggende zandlagen, zo vloeit het regenwater veel sneller weg.
Verticale drainagebuis
Voor het plaatsen van deze buis wordt gat geboord van ongeveer 1 tot 2 meter diep. Dit doet u op het laagste punt in de tuin. Desgewenst op meerdere plekken 1 meter uit elkaar.
Kleilagen in de polders zijn toch meestal een paar meter dik en dan kom je er niet met een grondboor. Trouwens om efficient een verticale drainage te steken moet je rekenen op minumum 5 gaten per m² . Houd ook rekening met de hoogte van het grondwaterpeil !
Voor de ultieme werking is er de drainage PP700. Deze buis is omwikkeld met gerecyclede polypropeen vezels. Hiermee is dit type buis toepasbaar voor vrijwel elke voorkomende grondsoort.
Doordat de drainagebuis kokos fijne deeltjes tegenhoudt, wordt voorkomen dat de buis verstopt raakt of dichtslaat. De omhulling van kokos vezels zal in de loop van de tijd vergaan. Hierdoor is de levensduur maximaal 10 jaar.
Houd een minimale diepte van 60 cm en een maximale diepte van 90 cm aan. De meest geschikte diepte voor drainage is afhankelijk van de grondsoort. Zo wordt bij een zandgrond een diepte aangehouden van 80 cm.
Een drainage bestaat uit een buis die in vrijwel alle grondsoorten geplaatst kan worden. Sommige drainagebuizen hebben een levensduur van wel 50 jaar (afhankelijk van het materiaal) en zorgen voor een efficiënte afvoer van water rondom het huis.
Drainagebuizen leggen
De buizen zijn omwikkeld met kokos of synthetische stof om te voorkomen dat grond de gaatjes verstopt. De gangbare buisdiameter voor tuinen is 80mm. De buizen leg je horizontaal op een bedje van minimaal 3cm grind, grof zand of schelpen.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
· Kleigrond: Bij het aanleggen van drainage in zware kleigrond is de drainagebuis met kunststof vezels de meest geschikte. Omdat bij deze buis kunststof vezels zijn gebruikt zal het verrotten van de buis niet snel gebeuren en kan deze tegen erg zure grond.
Je sluit de drainage met de verloopstukken eenvoudig aan op een rioleringssysteem. Voor de afwatering in een sloot gebruik je de drainage afvoerbuis en de taluudgoot. Deze hulpstukken klik je simpelweg op het eind van je drainagebuis.
Verticale drainage aanleggen. Verticale drainage laat het regenwater eenvoudig naar dieperliggende grondlagen vloeien. Het is ook niet voor niets dat verticale drainage veel wordt toegepast tegen wateroverlast en voor bodemverbetering.
Maar wanneer is er drainage nodig? Kort gezegd is het antwoord: als er vaak plassen in uw tuin blijven staan.Ook wanneer er regelmatig water uw kruipruimte bereikt is drainage nodig. In een vochtig huis heeft u namelijk hogere stookkosten.
Drainzand is het ideale materiaal om in en rond drainagesystemen toe te passen. Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Laagdikte grind: niet te dik!
Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm.
Scaldis raadt aan om ongeveer 5 jaar na aanleg de drains door te laten spuiten.Als de bodem een hoog ijzergehalte bevat raden we aan om dit al na 3 jaar te laten doen. De beschermende laag rond de buizen houdt het meeste vuil gelukkig tegen.
Voordat u naar huis gaat, krijgt u informatie over de verzorging van de drain en kunt u onder begeleiding van een verpleegkundige de verzorging oefenen. Indien u dit wenst, kan een verpleegkundige van de thuiszorg u thuis bezoeken om de wond te controleren.
De drain voelt pijnlijk/gevoelig aan bij bewegen. Het kan zijn dat de drain tegen een zenuw aanligt, waardoor het een pijnlijk gevoel geeft bij bewegen. Dit is vervelend voor u, maar niet ernstig.
Drainage of ontwatering is het afvoeren van water uit de bodem, met als doel het verlagen van het grondwaterpeil. Bovengronds kan overtollig water worden afgevoerd via greppels en sloten en vervolgens grotere watergangen; ondergronds gebeurt de ontwatering via drainagebuizen.
Laat bij voorkeur de drainage uitkomen op uw regenwaterafvoer of sloot. Vervolgens maakt u de sleuf tot 20 cm beneden maaiveld vol met grofkorreling scherp (metsel) zand, grind (riviergrind 5-8 mm dikte) of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen.