Yoghurt bestaat al bijzonder lang. De eerste sporen treffen we aan in het neolithicum, tussen 10.000 en 5000 voor Christus. Doorheen de geschiedenis van de menselijke voeding wordt yoghurt beschouwd als een traditioneel product.
Men neemt aan dat yoghurt oorspronkelijk is ontstaan in Centraal Azië. Melk werd bewaard in leren zakken of houten tonnen en door de aanwezigheid van bacteriën en de hoge temperatuur begon de melk te fermenteren. Hierdoor ontstond yoghurt.
Het woord "yoghurt" is ook Turks . De Grieken hebben misschien hun eigen versie van het maken van yoghurt, maar de oorsprong ervan ligt in Centraal-Azië.
Geschiedenis. De exacte oorsprong van yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten is onbekend. Onderzoekers vermoedden dat yoghurt waarschijnlijk rond 5000 v. Chr in Mesopotamië en in Centraal-Azië is ontstaan.
[1] Historische verslagen beschrijven nomadische herders die melk in buidels van dierenhuiden droegen. Natuurlijk voorkomende enzymen in de buidels die dicht bij het lichaam werden gedragen, produceerden genoeg lichaamswarmte om de melk te fermenteren, waardoor er eetbaar voedsel ontstond dat langer houdbaar was dan melk; vandaar de introductie van yoghurt!
Welke landen consumeren de meeste yoghurt? Frankrijk, gevolgd door Turkije . 57 procent van de Franse burgers eet elke dag yoghurt, gevolgd door Turkije met 52 procent. Over het algemeen consumeren Europeanen ongeveer 40 pond per jaar, vooral in de middag en avond.
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie.Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager.
Yoghurt bestaat al wel 4000 jaar en heeft zijn origine in Centraal Azië/'Turkije'. Over de komst naar Europa bestaat een aardig verhaal. Keizer Frans I van Frankrijk had last van diarree en met yoghurt, die hij ontving van Sultan Suleyman I, werd hij genezen.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Door het fruit onderop te leggen en de gefermenteerde melk erbovenop, kon Carasso de gezondheidsautoriteiten ervan overtuigen dat het veilig zou zijn om het te verpakken en te eten vanwege " de lage pH, gebaseerd op de zuurgraad tijdens de fermentatie die plaatsvindt ", aldus Michael Neuwirth, een woordvoerder van Dannon.
Het proces van natuurlijke fermentatie gaat vooraf aan de geschreven geschiedenis. Yoghurt, dat wordt gemaakt door melk te fermenteren, is een van de oudste voedingsmiddelen in het menselijke dieet. Yoghurt vindt zijn oorsprong in Turkije .
Wat is echte Griekse yoghurt? Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland (alleen dan mag het Griekse yoghurt heten). Het is dikker dan normale yoghurt en bevat vaak ook minder lactose (melksuiker) en meer eiwitten (proteïne).
De gezondheidsvoordelen van yoghurt zijn namelijk wetenschappelijk bewezen: yoghurt wordt in verband gebracht met een lagere bloedsuiker en bevat heel wat gezonde bacteriën die je darmflora op peil houden. Doordat er veel eiwitten in yoghurt zitten, is dit in een slimme aanvulling op je maaltijd.
Wat heb je nodig (ingrediënten): 1,5 liter melk (verse of houdbare (zie receptuur)) 1,5 eetlepel yoghurt (let op: met yoghurt bacteriën*)
Ja zeker. Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis. De bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te 'stremmen' (indikken) en te verzuren.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Hoewel kwark een vrijwel onbekend product in Spanje is, is de niet uitgelekte cuajada een geliefd nagerecht, in het bijzonder in Navarra.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Nederlands ontbijt
Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag. Volgens het RIVM is chocolade-beleg zoals chocoladepasta en hagelslag in Nederland zo populair, dat 1 op de 5 boterhammen hiermee besmeerd wordt.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Yoghurt en Yakult: niet de beste keuze
Eigenlijk helemaal niks; yoghurt en Yakult zijn nog steeds gezonde keuzes. Yakult bevat weliswaar minder bacteriën dan kefir, maar nog steeds meer dan de meeste yoghurtdrankjes. En ook yoghurt bevat probiotica, alleen minder dan kefir en Yakult.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet.Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Stamen Grigorov De zevenentwintigjarige Bulgaarse student Stamen Grigorov* ontdekte een bepaalde bacteriestam die verantwoordelijk is voor de fermentatie van melk (waardoor yoghurt ontstaat). Deze bacteriestam werd door de wetenschappers Lactobacillus bulgaricus genoemd en wordt nog steeds gebruikt om yoghurt te maken.