sommige peulvruchten zoals bonen en vooral pinda's zitten vol met gist wat ook snel rot in je darmen. Dit wil je vermijden door pinda's gewoon te vervangen met echte noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten.
Veel calorieën
Ze zijn behoorlijk calorierijk. Bovendien is er vaak flink wat zout aan toegevoegd. Ongezouten noten en pinda's zijn wel een gezonde keuze. Het maakt niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Noten en zaden zijn nu eenmaal slecht te verteren door onder andere de vezels die erin zitten. En als je problemen hebt met de vetvertering, kunnen de vetten in de noten ook problemen geven. Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is.
Gezond spul
Die vetzuren verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zit te pinda boordevol belangrijke mineralen en vitamines en zijn ze naast eiwitten, ook een goede bron van voedingsvezels.
Pindakaas bevat Lectines. Lectines zijn een groep complexe eiwitten die zich binden aan koolhydraten en zich kunnen hechten aan het slijm van de darmwand. De werking van de darmen kan hierdoor verstoord worden.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Je kunt op elk moment van de dag een handje pinda's eten zonder je zorgen te maken. Houd er wel rekening mee dat 100 gram pinda's ongeveer 630 kcal bevatten. Gewichtstoename door het eten van pinda's is daarom eerder te wijten aan een calorieoverschot dan aan de pinda zelf.
Een kleine hoeveelheid pinda's per dag is gezond omdat ze je lichaam ondersteunen bij verschillende functies. Je moet echter oppassen dat je niet te veel pinda's eet, want ze bevatten bijna 600 calorieën per 100 g. Je moet ook vermijden te veel geroosterde en gezouten pinda's te eten.
“Voor je darmen is het hoogstnoodzakelijk dat je voldoende vezels eet”, aldus osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier. “En een goede bron van vezels zijn uiteraard noten, met in het bijzonder walnoten. Zij zijn vooral rijk aan niet-oplosbare vezels. Die nemen vocht op en geven je stoelgang de juiste structuur.
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Noten bevorderen de darmwerking
Naast dat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevatten noten ook veel vezels. Zowel vetten als vezels kunnen de darmwerking bevorderen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Rauwe pinda's kunnen goed gebruikt worden om mee te koken. Je kunt ze verwerken in gerechten of je eigen pindakaas van maken. Het is ook erg lekker om de rauwe pinda's voor gebruik zelf te roosteren. Dit kan gemakkelijk in een pan of oven.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Voordelen van vitaminen, mineralen en antioxidanten
In pinda's zitten veel vitaminen en mineralen die het lichaam helpen bij enorm veel processen. Bovendien zitten er antioxidanten in pinda's. Een leuk weetje hierbij is dat er in gekookte pinda's meer dan twee keer zoveel antioxidanten zitten dan niet-gekookte pinda's.
Er zitten 157 kilocalorieën in 1 handje (25 gram) pinda's, ongezouten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pinda's, ongezouten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De winnaar: De verschillen zijn te verwaarlozen, maar in amandelpasta zitten iets meer calorieën en vet. Grotere verschillen zie je als je kijkt naar de vitaminen, hierin scoort de amandelpasta een stuk beter.
Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. Als je in balans eet zoals in het Buikvet Burner Programma word je er niet dik van, integendeel. Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda's en dergelijke.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Het beste is om te kiezen voor ongezouten noten, bijvoorbeeld de gemengde. Zo krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen maar geen zout. Noten leveren goede voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine E en B-vitamines. Ook zijn ze geschikt als vleesvervanger.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.