Bij een Tak 23-beleggingsverzekering heeft u veel keuze om te spreiden in aandelen en obligaties. Bovendien zijn Tak 23-fondsen fiscaal gezien interessant wanneer u bv.een periodieke uitkering verlangt. U heeft ook heel wat vrijheid wanneer u ze inzet in uw successieplanning.
Conclusie. Een tak 23 wordt belast bij instap, terwijl een bancair fonds wordt belast op meerwaarde. Hierdoor zal een tak 23 snel interessanter blijken dan een bancair fonds, zeker voor de defensieve tot neutrale belegger.
Fiscaal voordeel van tak 23
Dit maximum staat los van je beroepsinkomen en de fiscale voordelen via een woonkrediet. De belastingvermindering bedraagt 30% op de premie. Ofwel kies je ervoor om meer te storten dan 990 euro, maar met een maximum van 1.270 euro. Daarop krijg je een belastingvoordeel van 25%.
Wie mag tak 23-levensverzekeringen verkopen? Niet iedereen mag tak 23-levensverzekeringen te koop aanbieden. Sommige aanbieders van spaar- en beleggingsverzekeringen zijn mogelijk niet te vertrouwen.
Het afsluiten van een tak21-spaarverzekering is nog steeds interessant. Voor de voorzichtige belegger die geen risico wenst te nemen met zijn spaargelden en van een hoger rendement wenst te genieten dan een spaarrekening, is een tak21-spaarverzekering zeker een aanbeveling.
Een tak21-verzekering kan onder meer worden gebruikt om aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen te doen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u dit jaar in een dergelijk contract tot 2.260 euro storten. Het levert u een belastingvermindering van 30% op het gestorte bedrag op.
Sommige tak 21-spaarverzekeringen komen in aanmerking voor een fiscaal voordeel. Ze kunnen je een belastingvermindering tot 30% op de gespaarde bedragen opleveren.
Met een levensverzekering spreekt u met de verzekeraar af dat die één of meer bedragen uitkeert als zich een bepaalde gebeurtenis voordoet. Daarvoor betaalt u premie. Die gebeurtenis hangt af van het leven of de dood van één of meer personen. Wij noemen u, degene die de verzekering afsluit, de verzekeringnemer.
Tak 44. Het verzekeringscontract van tak 44 bestaat uit een gemengde belegging die tak 21 (veiligheid) en tak 23 (potentieel hoge rendementen) binnen hetzelfde verzekeringscontract combineert.
Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die je een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement bieden) en tak 23-levensverzekeringen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden).
De minimale looptijd van een contract langetermijnsparen is 10 jaar. In tegenstelling tot pensioensparen kan je ook blijven sparen tot na je 65ste en hier ook fiscaal voordeel voor blijven genieten. Hoeveel je stort, bepaal je zelf, zolang je minimum 360 euro per jaar spaart.
Tak 23-beleggingsverzekeringen zijn levensverzekeringen waarvan het rendement verbonden is aan dat van een of meerdere beleggingsfondsen. Die fondsen beleggen voornamelijk in aandelen, obligaties, liquiditeiten, vastgoed of een combinatie ervan.
De tak 26 is een beleggingsverzekering die vergelijkbaar is met een kasbon of obligatie. Een tak 26-product heeft geen verzekerde en geen begunstigde. Ze biedt je een gegarandeerd rendement aan voor een beperkte duur. Het kapitaal en de voorziene intresten krijg je uitbetaald op een tijdstip dat je zelf hebt bepaald.
Easy Fund Plan is een zeer flexibele beleggingsformule die u toelaat te mikken op het potentieel rendement van verschillende activaklassen, zonder dat u zelf moet instaan voor het actief beheer van een portefeuille.
De tak 21-spaarverzekering is een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. De opbrengst van je tak 21-spaarverzekering bestaat uit twee delen: De door de verzekeraar gewaarborgde rente op je premies.
De bedoeling van pensioensparen is dat je het gespaarde bedrag opneemt wanneer je op pensioen gaat. Indien je het bedrag toch vóór jouw pensioen wilt opnemen, zal dat bedrag fiscaal worden onderworpen aan een zwaar boetetarief. Daarnaast riskeer je een uitstap- of afkoopvergoeding te betalen.
Free Invest Plan is een spaarverzekering (tak 21), naar Belgisch recht, van AG Insurance NV, en aangeboden door BNP Paribas Fortis. De looptijd van een Free Invest Plan bedraagt 8 jaar en 1 maand. In het kader van een schenking met last kunt u ook een plan met een levenslange looptijd aangaan.
Argenta Life Plan is een levensverzekering naar Belgisch recht aangeboden door Argenta Assuranties nv, met enerzijds een gegarandeerd rendement (tak 21-luik) en/of anderzijds een rendement gekoppeld aan een beleggingsfonds (tak 23-luik).
Moneyview heeft in 2021 een onderzoek naar overlijdensrisicoverzekeringen gedaan. De overlijdensrisicoverzekeringen van Hera Life (Superscherp, Superscherp Hypotheek en Scherp en Slim – met afkoopwaarde) zijn als beste uit… Lees meer. De voorwaarden en mogelijkheden van 96 (!)
De belangrijkste reden om een levensverzekering af te sluiten, is om jouw nabestaanden uit de financiële problemen te houden. Vaak sluiten mensen met een koophuis, onderneming of een echtscheiding wel een levensverzekering af. Wanneer zij komen te overlijden, wordt er financieel gezien geen grote schade geleden.
Verzekeringen zoals de uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering keren alleen uit bij overlijden. Maar er zijn ook lijfrentepolissen of bepaalde kapitaalverzekeringen die op een afgesproken datum, bij leven, een uitkering geven. Ook een beleggingsverzekering en spaarverzekering kunnen uitkeren bij leven.
In 2021 (aanslagjaar 2022) heeft u de keuze tussen: de 'klassieke' regeling: maximaal 990 euro met een belastingvermindering die 30 % (+ gemeentebelasting) van het betaalde bedrag (d.w.z. maximaal 297 euro) bedraagt.
Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag 2350 euro.
Langetermijnsparen is een vorm van fiscaal sparen. Op de bedragen die je stort, kun je tot 30% belastingvermindering krijgen in het jaar volgend op je belastingaangifte. Hoeveel vermindering je ontvangt, hangt af van je persoonlijke situatie (het netto belastbaar beroepsinkomen, de keuze van het spaarbedrag…).