Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal 'thuis' te voelen. Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen.
Richt je eigen plekje in
Een thuis begint vaak met een plekje voor jezelf. Een plek waar je kan letterlijk en figuurlijk kan 'thuiskomen', een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, je veilig voelt, waar je muziek kan luisteren of gewoon even kan ontspannen. Die plek kan van alles zijn: Je slaapkamer.
Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit 4 'eigenschappen': terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze 4 eigenschappen naar het fysiek weet te vertalen, dan krijg je het 'warme gevoel' dat we thuis voelen noemen. Wat denk jij?
Sommige mensen passen zich snel aan aan hun nieuwe omgeving en hebben weinig last van heimwee. Bij andere mensen kan het gevoel maandenlang aanhouden, sommige mensen worden er zelfs depressief van. Vooral mensen die zich afhankelijk opstellen en niet zo assertief zijn kunnen last krijgen van heimwee.
Vrijwel alle kinderen hebben wel eens last van heimwee, zeker in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Veel kinderen kunnen daar ook best goed mee omgaan. Vaak zie je dat heimweegevoelens vooral spelen tijdens de eerste dagen, omdat de omgeving dan nog nieuw is en het kind zich nog niet zo vertrouwd voelt.
Blijf leuke dingen doen. Als je last hebt van heimwee ben je misschien geneigd om je wat terug te trekken, maar het is erg belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Zoek je nieuwe vrienden op, breng tijd door met je gastfamilie en trek er op uit in je nieuwe woonplaats. Breng routine in je dag.
Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal 'thuis' te voelen. Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen.
Het langdurige proces van verhuizen is emotioneel moeilijk vanwege de kosten in tijd en geld, maar met name vanwege stress. Verhuisstress is zelfs een bekend begrip geworden. Vrijwel alles verandert ineens.
Waar komt verhuisstress vandaan? Stress ontstaat als je te veel hooi op je vork neemt. Verhuizen komt bovenop de activiteiten die je normaal al bezig houden, zoals werk, vrienden en familie. Verhuizen vraagt dus ruimte in je kop, daar waar deze al vol zit met andere informatie die je moet verwerken.
Tips om met heimwee om te gaan: Ruim de spullen zoveel mogelijk op na een verhuizing, probeer de verhuisde spullen weer op een bekende en daarmee vertrouwde plek te plaatsen. Geef ook de huisdieren weer een knusse plaats. Zet meer planten en bloemen in huis, ga lekker koken, verzin dingen om het huis gezellig te maken.
Een plek waar je je even kan terugtrekken. Waar je op blote voeten kunt lopen zonder dat je je afvraagt wat voor een viezigheid je voelt. Een plek waar je zonder nadenken op de wc kunt ploffen. Dat heerlijke gevoel van thuiskomen, dat je pas echt goed leert kennen als je weg bent.
Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid.
Huis is een plek waar we wonen. Alle levende wezens, zoals dieren, vogels, mensen, hebben een plek nodig om te leven. Het beschermt ons tegen slecht weer zoals regen, zonlicht, storm en andere natuurrampen.
Je draai niet kunnen vinden betekent 'ergens niet kunnen aarden'. Je weet misschien niet eens waarom, maar voelt je niet helemaal op je plek of lekker in je vel. Een aantal herkenbare gevoelens kunnen zijn: Ik voel me verloren.
Een nieuwe omgeving zorgt voor positieve gevoelens
Nieuw is onbekend en maakt daarom ook onbemind. Maar de stap tot verhuizen zetten doet voor veel mensen juist erg goed. Je komt in een (totaal) nieuwe omgeving terecht waardoor je scherp voor de dag komt. Je bent alert, maar staat open voor nieuwe dingen en ervaringen.
Het risico op negatieve gevolgen van verhuizen werd in drie categorieën verdeeld: zelfgericht geweld (zelfmoordpogingen, gewelddadige criminaliteit), psychische ziekten en drugsgebruik, en vroegtijdig overlijden door natuurlijke en onnatuurlijke oorzaak.
Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, blijkt dat de belangrijkste reden om te verhuizen de drang om groter te willen wonen is. Onder de Nederlandse bevolking die wil verhuizen heeft zeker 34% genoeg van de vorige, kleine woning. In veel gevallen heeft het ook te maken met de kinderwens.
U kunt uw verhuizing persoonlijk of schriftelijk doorgeven aan de gemeente waar u gaat wonen. De gemeente past uw adres daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Een verhuizing kunt u soms ook digitaal doorgeven.
Wat doet heimwee met een mens? Heimwee kan ingrijpende gevolgen hebben. Het kan niet alleen leiden tot het idealiseren van de thuissituatie, lusteloosheid, verminderde eetlust, buikpijn, koorts en een slechte nachtrust, maar veroorzaakt in ernstige gevallen ook angsten, eenzaamheid en depressieve gevoelens.