Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit.
Energiebesparing. Nederland kent sinds 1977 zomertijd, bedoeld om energie te besparen. Omdat het in de zomer zo vroeg licht wordt, gaat er veel daglicht verloren. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het 's avonds een uur langer licht.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten. Maar de laatste jaren is er steeds meer kritiek op de winter- zomertijdregeling.
De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van de wintertijd). In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit).
Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
De eerste keer dat de zomertijd werd toegepast, was in de Eerste Wereldoorlog. De Duitse regering voerde de zomertijd in, omdat het praktischer en goedkoper was. Het was langer licht buiten, wanneer de klok een uur vooruit werd gezet. Daardoor ging de zon bijvoorbeeld niet om 21.00 uur onder, maar pas om 22.00 uur.
Groot-Brittannië zit in de tijdzone van de Greenwich Mean Time (GMT). Het is hier altijd 1 uur vroeger dan in Nederland waar we onder de European Standard Time vallen. Net als in Nederland kent het Verenigd Koninkrijk een zomertijd waarbij de klok 1 uur vooruit gaat, de British Summer Time (BST).
Reacties. Dat is omdat Portugal zich in een andere tijdszone bevindt dan Nederland en Spanje. Portugal en Nederland liggen zodanig ver van elkaar dat in de meeste indelingen (met hetzelfde aantal tijdzones) ze logischerwijs altijd 1 zone van elkaar verschillen.
Volg ons op Facebook ! De Brit William Willet (1856-1915) kwam in 1907 met het idee om een zomer- en een wintertijd in te voeren. Hij stelde voor om in de lente op vier verschillende zondagen de klok twintig minuten vooruit te zetten. Op vier zondagen in september zou de klok dan weer teruggezet worden.
Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd. Dit blijkt uit studies naar onder andere slaapduur en slaapkwaliteit, het aantal mensen met kanker, en de levensverwachting in het algemeen.
Als het altijd wintertijd is zijn de ochtenden door het hele jaar heen een stuk lichter, waardoor mensen beter kunnen opstaan. Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen minder functioneren als we vóór zonsopgang opstaan. Helemaal als je al geen ochtendmens bent. Met de wintertijd hebben we hier minder last van.
De natuurlijke tijd is de wintertijd en daar is ons lichaam aan gewend. Als we de zomertijd aanhouden betekent dat, dat het 's ochtends later licht is en 's avonds later donker.
Wanneer gaat de zomertijd weer in? De wintertijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. In 2022 gaat op 26 maart de zomertijd weer in en wordt de klok een uur vooruit gezet.
Het tijdsverschil met Qatar (WK voetbal) is 2 uur later (wintertijd). We geven ook de zomertijd en wintertijd van 2021 weer.
Wanneer gaat de klok vooruit? Pak je agenda maar erbij: in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart gaat zomertijd 2022 in. Tijdstip: 2:00 uur.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur.
Het land met de meeste tijdzones is Frankrijk: door de vele overzeese gebieden zijn dat er in totaal 12 (gedurende de zomertijd 13). Rusland heeft de meeste opeenvolgende tijdzones, namelijk 11 (van UTC+2 tot en met UTC+12).
Er is op het Spaanse vasteland geen tijdsverschil met Nederland en België. De zomertijd in Spanje loopt gelijk aan die van de Benelux. Op de Canarische Eilanden is het echter 1 uur vroeger dan in Nederland en België. Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.
De zon komt in het oosten van ons land een paar minuten eerder op dan in het westen, maar we hebben afgesproken dat het overal even laat is. Datzelfde principe geldt ook voor de rest van de wereld. Daar hebben we bepaald dat er 24 verticale tijdzones zijn, en binnen elke tijdzone geldt overal dezelfde tijd.
De aarde draait in 365,24 dagen om de zon. Een jaar duurt 365 dagen, maar elk jaar houden we 0,24 van een dag over. Om dit tijdsverschil op te lossen, is er één keer per vier jaar een extra dag: 29 februari.
Het heeft te maken met de UTC tijd. Doordat het tijdstip van overgang gekoppeld is aan 01:00 UTC wordt in alle Europese tijdzones (west, centraal en oost) de klok op hetzelfde moment verzet. Heeft niets te maken of mensen slapen of niet.
In het najaar gaat de klok een uur achteruit. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur 's nachts wordt het 02:00 uur 's nachts. Dat betekent dat je een uur langer kunt slapen.
Wanneer u veel last heeft van het verzetten van de klok naar de zomertijd zult u zich moe en misschien zelfs depressief voelen. Een tablet met melatonine voor het slapen innemen kan helpen voor een betere nachtrust. Verder helpen voedingssupplementen met aminozuren tegen depressie.