Wissel de dieren elke dag van hok, zodat ze elkaars geur leren kennen en niet bezitterig op het eigen hok worden.Eén keer per dag koppel je de konijnen in een kleine neutrale ruimte. Geschikte ruimtes zijn de badkamer, (bij)keuken of een afgezet stukje van de gang.
Kort bij elkaar
Hoe lang dit precies is, hangt af van hun gedrag. Wanneer de konijnen erg druk zijn en er veel gebeurd, is 10 minuten lang genoeg. Gaat het er vrij rustig aan toe, dan kun je 15-30 minuten koppelen. Laat ze zo mogelijk drie tot 5 keer per dag bij elkaar, met tussenpozen van steeds een paar uurtjes.
Als de konijnen eenmaal naast elkaar in twee hokken of gescheiden door gaas leven, kunt u hen leren om in elkaars geur te leven. U kunt hen dagelijks laten wisselen van hok. Een andere mogelijkheid is om beide konijnen een knuffelbeest of speelgoed te geven. Dat zal naar hen gaan ruiken.
Wat zijn de beste combinaties? Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Partnerkeuze. Zodra je twee konijnen gaat koppelen is een gecastreerd mannetje met een vrouwtje (een voedster) de beste keuze. Een heel jong konijn koppelen aan een ouder konijn kan leiden tot problemen, omdat het oudere konijn dan flink zal overheersen. Wacht tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is.
Sommige koppels moeten eerst een week op neutraal terrein gekoppeld worden, andere twee weken en sommige nog langer. Het is belangrijk om het hok waar ze samen in moeten komen, goed schoon te maken voordat je ze erin zet. Geur is voor konijnen ontzettend belangrijk.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen.
Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar; ze kunnen elkaar flink verwonden. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden meestal liever niet opgetild. Konijnen kunnen bijten, maar ze kunnen met hun achterpoten ook flink krabben als ze spartelen om weg te komen.
Onacceptabel gedrag – haal de konijnen WEL uit elkaar
Er mag geen bloed vloeien! Vechtende konijnen kunnen hard bijten en heel gemeen met hun achterpoten trappen. Ze moeten direct uit elkaar gehaald worden!! Pas hierbij op dat u uzelf niet verwondt.
Konijnen ook met elkaar ruzie kunnen maken? Ze kunnen zich agressief tegen hun soortgenootjes gedragen en daardoor herrie schoppen in het hok. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je konijntjes gezellig samen kunnen leven met behulp van deze tips.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk!
Een groep konijnen bij elkaar (4 konijnen of meer)
Ruimte is het sleutelwoord, maar over het algemeen zullen ze na enige rangorde bepaling een prima gezellige groep worden met elkaar en zich veel socialer gaan gedragen. Zet uiteraard niet zomaar 1 nieuw konijn in een al bestaande groep.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Net als de meeste dieren maken konijnen gebruik van lichaamstaal om te communiceren. De stand van de oren en de houding van het lichaam zijn signalen die ons iets vertellen over zijn gemoedstoestand en intenties. Voor een goede relatie met uw konijn is het dan ook zeker belangrijk dat u zijn 'taal' leert herkennen.
Voor het socialisatieproces van een konijn is het belangrijk dat het konijntje al van kleins af aan in de hand wordt gehouden en meerdere keren per dag wordt geaaid. Jonge konijntjes mogen pas vanaf acht weken weg bij de moeder en in die twee maanden valt al een hoop te winnen qua socialisatie.
Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart.
In gevangenschap hebben konijnen daar niet voldoende ruimte voor, en komt het soms tot echt heftige confrontaties waarbij ernstige verwondingen ontstaan. Oplossingen: Heftig vechten, vlinderen, echt op elkaar afvliegen zodra ze elkaar zien is een teken dat een koppel echt niet meer samen kan.
Rangorde bepalen
Wanneer konijnen gekoppeld worden, zullen ze de onderlinge rangorde gaan bepalen. Wanneer dit bepaald is, zijn de konijnen gekoppeld. Het bepalen van de rangorde doen konijnen op verschillende manier. De meest duidelijke manier is het op elkaar rijden.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
In het wild leven konijnen vaak in zeer grote groepen
Hoewel de meeste mensen twee konijnen houden, is ook drie of vier een goede optie. Zorg ervoor dat het konijnenhok en de ren groot genoeg zijn, of schaf meerdere hokken en een grote ren aan om uw dieren voldoende ruimte te geven.
Gebruik je handen niet om je konijn te straffen. Als je een konijn straft, wordt hij alleen maar bang van je. En je konijn moet juist leren dat hij niet hoeft te bijten, en dat het juist prettig en leuk is als jouw handen in zijn hok komen. Ook als hij op je afspringt en bijna bijt, moet je niet reageren.
Veel konijnenopvangen eisen tegenwoordig echt de 2 vierkante meter leefruimte per konijn op een vlak oppervlak. De verdieping in een hok telt voor hun dus niet mee. Voor grote rassen zelfs nog meer. Voor een koppel heb je dus minimaal 4 vierkante meter leeftruimte nodig.
Het konijn moet kunnen rondrennen en op zijn achterpoten kunnen staan. Konijnen kunnen dankzij hun wintervacht prima buiten leven. Wel is het belangrijk dat het hok water- en winddicht is. Zomers moeten konijnen een plek in de schaduw hebben.