Het vechten is geen privilege van de mannetjes, want als er concurrentie in het spel is, doen ook de vrouwtjes er aan mee. Gevechten tussen twee verschillende soorten worden soms ook gezien, wanneer de ouders hun jongen verdedigen of als een holbewonende soort indringers uit zijn omgeving verjaagt.
Alleen als er echt een intense concurrentiestrijd om voedsel gaande is, is er een kans dat ze elkaar op gaan eten. “Kannibalisme is zeldzaam onder wilde muskietenvissen en guppies,” zo stellen de onderzoekers nogmaals in hun onderzoeksartikel.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Het guppy is zeer goed te houden met andere aquariumvissen. Dat komt doordat ze niet agressief zijn, en vrij gemakkelijk met andere aquariumvissen omgaan. Deze zullen niet actief gestoord worden. Ideaal voor een gezelschapsaquarium!
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
De lengte van een guppy ligt ongeveer tussen drie en zes centimeter, waarbij de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes. Guppy's behoren tot de levendbarende tandkarpers. Dit betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen maar deze inwendig uitbroeden. Guppy's worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar.
Guppy's houden het zo'n 3 dagen uit zonder voeding, maar ze zijn heel inventief en eten van alles wat ze in je tank kunnen vinden. Denk aan algen, kleine delen van planten of oud voer wat op de bodem ligt (mocht je dat niet weggehaald hebben).
Daar lijken soms vrouwtjes in mannetjes te veranderen. In de regel wordt echter aangenomen dat het gaat om "late" mannetjes. Daar wordt mee bedoeld dat deze mannetjes pas laat de karakteristieke zwaardvin ontwikkelen.
Als je guppen in de bak zitten kun je om de 2 weken een kwart van je water verversen. Dit is zomaar een richtlijn, het verversen hangt ook af van de hoeveelheid vissen die je in je bak hebt. Filter en verwarming zijn nodig.
Het is bewezen dat er ook waterplantjes over andere versiersels je guppy veel blijer is. Om de vier dagen moet je het aquarium verschonen, anders komt je vis in aanraking met ademhalingsproblemen. Gebruik nooit een kom!
Wat je vooral niet moet doen is je baby guppy's beschermen. Gewoon in je bak laten zonder bescherming. Als een volwassen gup een baby te pakken krijgt en opeet, dan is dat geen probleem. Het is juist gezond voer voor je volwassen vissen!
Na een tijd bevalt ze en krijgt dan afhankelijk van het hoeveelste nest zo een 10-70 guppen per keer. Deze zijn nog zeer klein, ongeveer 4 a 5 mm. De eerste paar dagen leven ze nog van hun dooierzakje wat aan hun buik zit. Maar dan moet je ze gaan voeren.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
Hoewel 6 maanden erg lang is kun je zeker aannemen dat een guppy twee tot drie keer zwanger kan worden van het zaad dat ze de eerste keer heeft ontvangen. Voor een beginner kan het daarom een verassing zijn dat een geïsoleerd vrouwtje nog een aantal keren zwanger wordt en bevalt.
Je guppy's zouden idealiter ongeveer 8 uur duisternis per dag moeten krijgen. Te veel of te weinig duisternis kan leiden tot misvormingen tijdens hun groei. Je kunt een lamp boven het aquarium installeren en een timer instellen om te verzekeren dat je guppy's de juiste hoeveelheid licht per dag krijgen.
Zeker geen komkommer koken, krijg je alleen maar een brij van, en gaat hierdoor je water te zwaar bgelasten. Gewoon een klein koffielepeltje erdoor steken is voldoende.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Aan de andere kant is het wel zo dat je de guppen een belangrijke natuurlijke gedraging onmogelijk maakt.. namelijk paren. Het is dus ook niet verwonderlijk dat het houden van alleen mannetjes 'kan' leiden tot enige frustratie bij de vissen. En zelfs dat mannetjes proberen met elkaar te paren..
Guppy's zijn tropische visjes. Dit houdt in dat ze in een aquarium gehouden moet worden dat voorzien is van een aquariumfilter en een thermostaat om het water op temperatuur te houden. De Guppen doen het goed tussen een temperatuur van 20 en 26 graden Celsius.
Ze worden 6 cm hoog en kunnen leven in water met een pH tussen 6.5 en 8. De temperatuur is gelijk aan wat Guppy's nodig hebben en ze kunnen goed leven als ze aan licht worden blootgesteld, zodat de aquariumverlichting ze niet zal storen.