Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is kurkuma af te raden, simpelweg omdat er onvoldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is(6). Kurkuma bezit sterk antioxidatieve eigenschappen. Wie een kankerbehandeling ondergaat, mag daarom nooit zonder samenspraak met de arts kurkuma gebruiken.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma ondersteunt de spijsvertering
Een heel prettig effect van kurkuma met curcumine is dat het helpt om voedsel beter te verteren. Dat voelt niet alleen prettiger voor je darmen, maar het zorgt er ook voor dat je darmen hun werk goed kunnen blijven doen.
Kurkuma (curcumine) bijwerkingen
Wanneer je kurkuma of curcumine in hoge doseringen inneemt, heeft dit bijwerkingen. Ongeveer tien tot dertig procent van de mensen krijgt last van de spijsvertering in de vorm van maag- en darmklachten.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Kamille en Iberogast
Tegenwoordig wordt kamille gebruikt in het kruidengeneesmiddel Iberogast. In combinatie met 8 andere kruiden helpt kamille tegen maag- en darmklachten; zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol gevoel, misselijkheid en maagzuur.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Door zomaar heel veel kurkuma aan je gerechten toe te voegen, zal je dus weinig gezondheidsvoordelen ondervinden. Ook verse geelwortel zal weinig effect hebben. Bovendien moet je maar liefst 1 kilo kurkumapoeder naar binnen werken vooraleer je hetzelfde effect hebt als een capsule met geconcentreerde curcumine.
Curcuma werkt als antioxidant en is ontstekingsremmend.
Omdat curcuma die schadelijke bijwerkingen niet heeft, is het kruid zeer interessant voor mensen met chronische ontstekingen, zoals: Gewrichtsontstekingen als reumatoïde artritis. Chronische darmontstekingen als colitis en de ziekte van Crohn.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Kurkuma wordt in de Aziatische wereld reeds eeuwenlang gebruikt als medicijn bij onder andere astma. Er is nochtans geen overtuigend klinisch bewijs dat het werkt. Beperkt dierenonderzoek wijst op positieve effecten, maar degelijke studies bij mensen ontbreken.
De beste manier om de hoogste lichaamsopname van kurkuma te behalen, is door de werkzame stof (Curcuma Longa) te micelliseren. Dit houdt in dat de werkzame stof wordt verpakt in zogenaamde micellen. Je lichaam maakt van nature al micellen aan voor de vertering en opname van moeilijk opneembare stoffen.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Wanneer je last hebt van maagpijn of buikpijn klachten kan een warme kop thee de pijn helpen verminderen. Groene thee en zwarte thee werden vroeger al gebruikt bij diaree, maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
Kruiden en co
Citroenmelisse is daar een goed voorbeeld van. Dat vermindert de aanmaak van maagzuur en kan makkelijk als een kruidenthee worden gedronken. Zoethout werkt net iets anders. Dat kruid bevordert de aanmaak van slijm in de maagwand en beschermt zo tegen het zure maagsap.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd. Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Voor de populaire supplementen met glucosamine en chondroïtine vonden de onderzoekers, na analyse van de 18 studies, geen bewijs dat ze beter werken dan placebo. Voor kurkumasupplementen vond men een matig gunstig effect op korte termijn op zowel de pijn als de beweeglijkheid.