Snij de jonge uitlopers met een scherp mes of snoeischaar van de moederplant af.Prik met een potlood een gaatje in een pot met potgrond en steek de stek erin.Duw het gaatje dicht. De jonge wortels kunnen zelf nog niet genoeg water opnemen.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
De jonge stekjes doen het goed op een druppel water per week. Ze houden wel van een warme, lichte plek. In een kweekkas, of met een plastic zak over de potjes kun je zorgen voor meer warmte. Er moet wel voldoende lucht bij de stekjes komen, anders gaan ze schimmelen.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Helemaal ideaal is een beschutte omgeving, zoals een kas. In deze periode is het belangrijk dat de stekjes steeds voldoende water krijgen. De stekgrond waarin ze staan, moet altijd vochtig zijn. Drie keer per week water geven is hierbij een goede vuistregel.
Maar ook Vaderplant (Tradescantia) en Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) zijn makkelijke stekplanten. De populaire Pannenkoekenplant en Graslelie (Chlorophytum) maken zelf nieuwe plantjes, die je kunt afsnijden en in water kunt laten wortelen.
Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.
Het maximum aantal uren dat je de lamp aan zou moeten zetten is 16 uur per dag, dat is ook ideaal voor als je stekjes of zaadjes kweekt. Voor een stabiele groei van een volwassen plant is 10 tot 12 uur licht voldoende.
De stekken kunnen het best wortelen in de koude bak of kas. Afgevallen blad regelmatig weghalen om rotten te voorkomen.
Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z'n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen.
Naast voedende potgrond en water, kun je jouw stekje bijvoeden met stekpoeder en stekgrond. Stekpoeder helpt de wortels van jouw kleine plant om beter en sneller te groeien én beschermt hem tegen schimmels en ziektes. Stekgrond is potgrond met extra voedingstoffen.
Kies de juiste potgrond voor jouw plant. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot. Een plastic pot kun je een beetje kneden, waardoor de plant loskomt. Zit je plant erg vast, knip de pot dan stuk.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
Verwijder de pot en probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Doe dit voorzichtig, zodat je de worteltjes niet beschadigt. Leg zoveel mogelijk bloot van het stekje richting de stam van de moederplant. Pak een scherp mesje en snijdt het stekje bij de moeder weg.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
De ervaring leert dat het weinig uitmaakt of er met of zonder stekpoeder gewerkt wordt.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken.
Let wel op dat je op die manier niet te veel water geeft. ,,Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar de plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
De stekken blijven tot 8 weken goed in de koelkast, tel daar een week of twee in de propagator en voorgroei bij op en je bent precies op tijd klaar voor een nieuwe ronde.