In cement zitten stoffen die die het koper aantasten/ wegvreten, dit geeft een hoop ellende op den duur (denk aan lekkages), zeker ook als het een koperen gasleiding betreft.
Er zijn veel verschillende soorten corrosie die tot de lekkage kunnen leiden; denk bijvoorbeeld aan putcorrosie, erosie-corrosie of spanningscorrosie. De mogelijke oorzaken zijn talrijk.
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.
Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen. De prijs van metaal en koper is een stuk hoger dan dat van kunststof.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Waterleidingen van koper
Koper is een materiaal met gunstige eigenschappen. Dit metaal is redelijk flexibel en kan men daardoor goed in verschillende bochten buigen. Doormiddel van messing knelkoppelingen kan met koperen leidingen aan elkaar bevestigingen. Daarnaast kan men koperen leidingen ook solderen.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Knelkoppelingen willen nog wel eens na verloop van tijd een (heel) klein beetje gaan lekken. In de open lucht trek je dan die moer even wat vaster en het is over. In de muur lukt het niet meer! Het heeft dus ongetwijfeld met gevaar op lekkage te maken.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis). Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis).
Koper roest niet, maar er kan wel sprake zijn van corrosie. Dat zit zo. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij lucht en vocht reageren met metaal en het laten oxideren.
Elementair kopermetaal is in water onoplosbaar, wat ook voor koperoxide geldt. Bovendien is koper(I)sulfaat bijna onoplosbaar. Koper(I)chloride heeft echter een oplosbaarheid van 200 mg/L en kopervitriool is zelfs tot 220 g/L in water oplosbaar.
De meest bekende corrosiereactie is die waarbij zuurstof uit de atmosfeer in combinatie met water, of vocht uit de atmosfeer, reageert met ijzer, koper, of een ander metaal en dit in een geoxideerde toestand brengt. Het doel van corrosiebescherming is dit natuurlijke proces zo veel mogelijk te vertragen.
U kunt koper poetsen met azijn en zout. Maak een gladde pasta van gelijke delen azijn en zout in een kom. Gebruik een vaatdoek of keukenpapier om deze onder te dompelen in de pasta. Nu kun uw koper poetsen met azijn en zout.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Plaats de Koper in de kom met soda. Zorg ervoor dat de Koper volledig bedekt zijn met water. Stel een timer in van 5 tot 10 minuten zodat het soda sulfiden en vuil kan afbijten. Je kunt meerdere Koper tegelijk reinigen.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Tegels of beton
Je kunt eenvoudig een nieuwe betonvloer over een bestaande betonnen ondervloer laten gieten. Je bestaande vloer moet dan alleen opgeschuurd worden. Zo krijg je uiteindelijk een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten. Ook een tegelvloer kan je laten overgieten.
Beide verbindingen zijn betrouwbaar mits ze goed zijn uitgevoerd. Als jij ervaring hebt met knellen en dat gaat altijd goed dan zou ik het knellen. Mocht je aanwijzingen willen voor solderen dan roep je maar.
Knelkoppelingen hergebruiken
Een eerdere gemaakte verbinding kan zonder bezwaar losgenomen en weer gemonteerd worden, omdat de knelring om de pijp vervormd is, en dus op zijn plaats blijft. Dit is niet toegestaan voor knelfittingen in gasinstallaties, zie Bouwbesluit (NPR) 3378-11.
Afdoppen dichtbij hoofdleiding
Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.