Pas op dat je geen zoutoplossing morst. Doe dit de eerste twee weken na het laten zetten van de piercing dagelijks. Na de eerste twee weken kun je de piercing op de normale manier schoonmaken onder de douche. Ga deze methode echter weer gebruiken als je een infectie oploopt of de plek geïrriteerd raakt.
Verzorg een pas gezette piercing twee keer per dag met water en zeep of een zoutoplossing. En dus vooral niet met alcohol, dat droogt het gaatje alleen maar uit waardoor er scheurtjes in de huid ontstaan en het wondje open blijft. Beter: zeep op oliebasis, deze maakt de huid zachter waardoor hij sneller herstelt.
Het schoonhouden van je piercing is net zo belangrijk als het netjes zetten ervan. Want ook een goed geplaatste piercing kan bij onvoldoende of verkeerde verzorging gaan irriteren of zelfs ontsteken. De gemiddelde genezingsperiode van een tepelpiercing ligt tussen de 3 en 9 maanden.
Te veel schoonmaken. Geloof het of niet, je kunt je piercing te veel schoonmaken. Maak de piercing maximaal twee keer per dag schoon om irritatie en uitdroging te voorkomen. Agressieve zepen en antibacteriële producten.
Risico's. Tepelpiercings vragen geduld en zijn niet zonder risico. Tepelpiercings kunnen een jaar nodig hebben om volledig te genezen, met infecties en afstotingen als meest voorkomende problemen. Het is belangrijk om direct naar een arts te gaan als een van deze problemen zich voordoet.
Doet een tepelpiercing pijn? De tepel is een erg gevoelig lichaamsdeel. De prik van de naald kun je flink voelen, maar dit trekt over het algemeen snel weg zodra de piercing erin zit. De tepel zal daarna nog een paar dagen wat gevoelig zijn, al hoeft dit niet onprettig te zijn.
Vergeten dat je een piercing hebt wel! Geef je piercing voldoende lucht, dus plak hem niet continu af, en draag niet voortdurend een B.H. na het zetten van een tepel piercing. Als je een tepelpiercing heb laten zetten moet je er ook op letten dat in sommige BH's je tepel kantelt. Dit geeft irritatie bij de wond ingang.
Deze piercings staan erom bekend dat ze het meest pijn doen, dus als je iemand mee wilt nemen om je hand vast te houden zal niemand daar wat van zeggen. Een daith piercing is een gaatje in het stuk kraakbeen in je binnenoor, boven de gehoorgang.
Dit is per lichaamsdeel en piercing verschillend. Echter kun je ervan uitgaan dat de wond genezen is als deze niet meer rood is en er geen wondvocht en korstjes meer uitkomen. Mocht u twijfelen kunt u altijd bij uw piercer terecht.
Bij een recent gezette piercing is het heel normaal dat de eerste 2 dagen na het zetten van de piercing nog een beetje bloed vrijkomt. Houdt de piercing schoon met een fysiologische zout, tot deze helemaal is genezen. Was je handen zowel voor als na het aanraken van uw piercing.
Je moet niet met een verse piercing gaan draaien of wiebelen, reden nummer 1 van irritaties en ontstekingen. Je piercing kan hoe dan ook niet vast groeien aan de huid! Elke keer als je met de piercing gaat draaien of wiebelen ben je het wondje aan het irriteren en opnieuw kapot aan het maken.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Spoel de piercing af met water. Beweeg ook hier de piercing heen en weer zodat er geen zeepresten in de wond blijven zitten. Dep de piercing voorzichtig droog met een schone handdoek en je bent klaar! Was de piercing twee keer per dag totdat het genezen is.
Maar over het algemeen kan wel gesteld worden dat een tepelpiercing meer tijd nodig zal hebben om te helen dan de meeste andere piercings. De genezingsperiode varieert van 3 maanden tot meer dan een jaar. Laat een tepel piercing die net is gezet de eerste 3 tot 6 maanden zitten totdat de wond genezen is.
Week je piercing enkele minuten in de warme zoutoplossing of spray een ruime hoeveelheid zoutoplossing op je piercing en laat even intrekken. Vervolgens spoel je de piercing na met schoon water en dep je de piercing droog. Lees in deze blogpost alles over het maken van een zoutoplossing.
Toch is een tepelpiercing niet voor iedereen hetzelfde. Er zit een groot verschil tussen de ene set tepels en de andere. Vrouwen hebben vaak grotere tepels dan mannen. Dat is op het gebied van tepelpiercings voor vrouwen goed nieuws.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
Hoe gaat het zetten van een tepel piercing? Wanneer een tepel piercing wordt gezet is dit in de tepel zelf, dit zodat de piercing zo dit mogelijk tegen de tepelhof wordt geplaatst. Het gaatje waar de piercing komt wordt goed gedesinfecteerd en met speciale inkt afgetekend.
Slaap niet op de kant van de piercing
Het lijkt voor de hand liggend, maar dit zal helpen. Als je een nieuwe piercing laat zetten, mag je nooit op de piercing zijde slapen. Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen.
Het is afgeraden om meer dan 3 piercings tegelijk te zetten, bijvoorbeeld 2 helix piercings en 1 oorlel piercing of 1 navel piercing en 2 helix piercings. Het lichaam zal trager en moeizamer genezen aangezien het al meerdere piercings zal moeten genezen.
Uiteraard kun je met een nieuwe piercing gewoon douchen maar zorg wel dat je tijdens het afdrogen rondom de piercing de houd goed schoon en droog maakt. Hier kunnen namelijk zeepresten achterblijven. Doe dit gewoon met een handdoek of met een tissue.
Pijn, pus, zwelling en warm
Doet je piercing erg zeer, komt er dik/gekleurd vocht uit, is ie flink opgezwollen, stinkt het en voelt het warm aan? Neem dan meteen contact op met je huisarts.
Vermijd make-up, parfum, scheerzeep, sterke zeep en haarproducten op en rondom de geplaatste piercing. De plek waar de piercing is geplaatst zal de eerste weken een beetje rood blijven. Ook is het mogelijk dat er wat pus en wondvocht uit het wondje komt.