Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door lang in dezelfde houding te zitten, met uw benen over elkaar te zitten, met uw volle gewicht op uw arm te liggen of door strakke schoenen te dragen. Wanneer zenuwen worden afgekneld, kunnen deze niets meer vanuit de hersenen aan de ledematen doorgeven.
Met een slaapbeen ga je niet naar de dokter. Even van houding veranderen volstaat. Heb je vaker last van een verdoofd gevoel of tintelingen in je lichaam als er geen aanwijsbare oorzaak is? Dan is het wel raadzaam om een arts te raadplegen, want paresthesie is een verschijnsel dat bij heel veel aandoeningen kan horen.
Een slapend been wordt ook wel transient paresthesia genoemd
Door afknelling van zenuwen ontstaat het tintelende gevoel. Dit is een soort waarschuwing om in beweging te komen. Wanneer de afknelling stopt, herstelt het ledemaat zich meestal vanzelf. In de meeste gevallen is het dus een onschuldig verschijnsel.
Het fenomeen van een slapende of een verlamde arm bij het wakker worden noemen we 'paresthesie'. Het is een zwaar of tintelend gevoel in je arm of deze kan zelfs helemaal gevoelloos zijn. Een akelig gevoel, maar gelukkig is het meestal ongevaarlijk.
Wat onderscheidt slaap en waak? Waak bevat een goede balans tussen te veel en te weinig arousal (opwinding/activatietoestand). Bij waak is de tuberomammillary nucleus (TMN) in de hypothalamus actief door histamine te exciteren, want hier zit de wake promoter. De sleep promoter (VLPO) wordt hierdoor geremd.
Tintelende benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat de aandoening verband houdt met zwangerschap, medicijngebruik en achteruitgang van de nieren. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en kan verergeren door roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.
In ernstige gevallen kan een tintelend gevoel in de voeten wijzen op diabetes, infecties of een verhoogde bloeddruk. Ook dingen zoals een vitaminetekort of overmatig alcoholgebruik kunnen de kans op tintelingen in de voeten vergroten. Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw.
Zoals gezegd: in de meeste gevallen is een tintelend gevoel in je voeten volkomen normaal en is even bewegen het enige wat je moet doen om van de tintelingen af te komen. Heb je erg vaak last van tintelende voeten? Ga er dan mee naar je huisarts of maak een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog.
Een doof gevoel begint heel geleidelijk, want een zenuw heb je niet zomaar beschadigd. Het begint dan vaak ook met een wat slapend gevoel. Dan denk je: even die schoen uitdoen en dan is het weer goed. Maar op een gegeven moment houdt die pijn aan en dan heb je 's nachts ook pijn.
7) Tintelingen in armen en nek
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn.
Door de benen te bewegen verdwijnt het vervelende gevoel even. Stoppen met roken kan de klachten minder maken. Drink geen koffie voor het slapen gaan. Overdag genoeg bewegen kan ook helpen.
Dopamine en ijzerontregeling spelen een belangrijke rol. Daarnaast zijn zwangerschap en een vitaminetekort mogelijke oorzaken van rusteloze benen. Behandeling van rusteloze benen bestaat onder andere uit: foliumzuur, vitamine B12 en magnesium.
Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen.Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden. Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen.
Tintelingen of een doof gevoel
Je hebt een doof gevoel of een tintelend, branderig of juist koud gevoel. Soms voel je al pijn bij een lichte aanraking. En buig je je nek naar voren? Dan kun je een soort schok langs je rug, armen en benen voelen.
Gevoelloosheid kan veroorzaakt worden door een verminderde bloedcirculatie. Daardoor worden de zenuwen niet voldoende doorbloed en neemt de functie af. Verbetering van de circulatie verbetert in veel gevallen ook de functie van de zenuwen.
Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Wat zijn typische symptomen bij stress? Aanhoudende of onverklaarbare vermoeidheid, slechte eetlust, uitputting en psychosomatische klachten zoals: spierpijn, hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, darmstoornissen, verminderde weerstand tegen infecties, hartkloppingen…
Spierzwakte. Door krachtsverlies in de spieren van uw bovenbenen ontstaan er problemen met lopen. Dit merkt u bijvoorbeeld met traplopen of opstaan uit een stoel. Vaak gebruikt u dan uw armen als hulpmiddel.
Neurogene pijn is de meest voorkomende pijn bij MS. Het gaat hier om een constante, eentonige, intens brandende of tintelende pijn, vooral in de benen.
Vaak begint het met tintelingen in uw ledematen. Later krijgt u ook last van koude handen en/of voeten, een brandend gevoel en een doof gevoel. Vooral dit laatste is vervelend en soms zelfs gevaarlijk. U voelt bijvoorbeeld niks als u een hete pan aanraakt.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.