Iemand die heeft gedronken kan sneller in slaap vallen vanwege de dempende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen worden ook eerder wakker wanneer ze alcohol gedronken hebben.
Invloed van alcohol op de slaapcyclus
Door de verdovende invloed van alcohol val je inderdaad sneller in slaap. Men slaapt sneller in, maar de slaapkwaliteit neemt aanzienlijk af. In de eerste helft van de nacht slaap je beter, terwijl in de tweede helft van de nacht de kwaliteit van slaap daalt.
Mensen vallen na een glas alcohol sneller in slaap. Vandaar dat mensen spreken over een 'slaapmutsje'. De slaap is echter onrustig en minder diep. Iemand die alcohol heeft gedronken en wel veel uren heeft geslapen, is minder uitgerust dan iemand die niet heeft gedronken en hetzelfde aantal uren geslapen heeft.
1) Wanneer je alcohol drinkt, vertragen je hersengolven, wat verbonden is met iets dat delta golven heet. Deze golven helpen je om tot rust te komen en assisteren je bij het in slaap te vallen. Daarom drinken veel mensen graag 's avonds een drankje voor het slapen gaan. Maar alcohol zorgt ook voor alfa golven.
Onze REM-slaap zit ons in de weg
Wanneer we gedronken hebben, raakt het lichaam pas in een REM-slaap als de alcohol is uitgewerkt. Daarom worden we veel sneller en energieker wakker dan normaal. Want je lichaam heeft amper de kans gekregen om de in het stadium na de REM-slaap te raken.
Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Alcohol is een verdovend middel. Als je al moe bent en je neemt dan een middel dat je nog iets meer verdooft, kan je hiervan heel moe worden. Ook komt het vaak voor dat mensen die regelmatig drinken na een avondje doorzakken vermoeidheidsklachten hebben.
Maak er een gewoonte van om minstens 1 á 2 uur te sporten of te wandelen. Op deze manier word je “gezond moe” omdat je iets hebt gedaan. Als je te weinig beweegt omdat je al moe bent, wordt de moeheid alleen maar erger. Let op gezonde voeding en drink veel water.
Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond.
Liggen op de zij om te voorkomen dat iemand bij het overgeven het risico loopt te stikken in zijn eigen braaksel. Als iemand erg dronken in slaap valt is het verstandig om hem af en toe wakker te maken om te controleren of de slaap niet overgaat in bewusteloosheid.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
Wanneer je zoveel drinkt dat je bewusteloos raakt, wordt dat comazuipen genoemd. Dit is ernstige alcoholvergiftiging. Binge-drinken betekent dat je in korte tijd heel veel alcohol drinkt.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Wanneer je gedrag en je emoties blijvend veranderen doordat je te vaak en te veel drinkt, kan er wel een karakterverandering door alcohol optreden. Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen.
Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde 'dronken mensen en kinderen spreken altijd de waarheid'. Deze gedachte, dat we met een flinke slok op de waarheid vertellen, is al eeuwenoud. Zo hadden de Romeinen hiervoor de uitspraak 'in vino veritas'; de waarheid bevindt zich in de wijn.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.