Ook kunnen eerdere bariatrische operaties, zoals bijvoorbeeld een maagband, ervoor zorgen dat je minder snel afvalt. Door deze verschillende factoren is het eigenlijk onmogelijk om je gewichtsverlies met anderen te vergelijken.
In het eerste jaar na de operatie vallen patiënten het meeste af. Het tempo en de duur van het afvallen verschilt per persoon. Na het eerste jaar wordt het gewicht stabiel. Het gewicht kan vervolgens weer iets toenemen.
Het is gebaseerd op een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 kg per week na de operatie. Na een gastric sleeve kan men gemiddeld 30-60% van het overgewicht kwijtraken. Na een gastric bypass kan men gemiddeld tot maximaal 70% van het overgewicht kwijtraken.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Ook groentesappen en gebonden soep waarvan vulsel (groenten en/ of vlees) is fijngemalen zijn goede mogelijkheden in deze periode! Verdeel 3 porties van 150-200 ml zuivelproducten en eventueel een keer een gladde soep over de dag.
De eerste 3 weken na de operatie en hospitalisatie
Mix of pureer uw eten of kies voor gladde voedingsmiddelen (zoals zachte vis, roerei, gemixt vlees, (groente)puree, gaar gekookte volkoren pasta, yoghurt, sojadrinks, smeerkaas, melk…). Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood.
Een dieet in de vorm van Modifast Intensive® wordt gebruikt ter voorbereiding op een maagverkleinende operatie. Het doel van dit dieet is om uw lever kleiner te laten worden voor de operatie om de kans op complicaties tijdens de operatie te verkleinen.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Sporten. Voor lopen en fietsen zijn er geen beperkingen. Na twee weken mag u zwemmen maar alleen als de wondjes dicht zijn. Krachttraining na vier tot zes weken.
“Over het algemeen kan iemand 450 tot 900 gram per week afvallen of 1,8 kilo tot 3,6 kilo per maand verliezen om verantwoord af te vallen”, vertelt ze aan Eating Well. “Sommige mensen verliezen in het begin meer, maar dat is vaak vochtverlies en geen vetverlies.”
Na een maagplicatuur of een endosleeve verliezen de meeste mensen zo'n 10 à 20 procent lichaamsgewicht. Deze ingreep voeren we daarom niet uit bij heel zware mensen. Na de plaatsing van een maagvestsysteem mag u een gewichtsverlies van 15 tot 25 procent van het startgewicht verwachten.
De inname van de voeding na de ingreep is individueel bepaald. Veelal zijn de gebruikelijke hoeveelheden de eerste 6 weken 75 à 100g, opbouwend naar 100 à 200g per maaltijd. De hoeveelheid voeding blijft dus steeds beperkt. Gebruik verschillende kleine maaltijden per dag.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.
Het is aan te raden elke dag een handvol (25 g) noten en/of zaden te eten. De voorkeur gaat hier uit naar de ongezouten soort. Bovendien zijn er ook smeerpasta's te koop die voor 100% uit noten bestaan zoals pindakaas.
Bij een gastric bypass kunnen kruiden uw darmen prikkelen, omdat er voorheen alleen neutrale voeding vanuit de maag door de darmen kwam. Let op met koolzuurhoudende dranken. Dit kan zorgen voor opboeren en winderigheid, doordat het koolzuur niet meer opgeslagen kan worden in uw maag.
Na een vermageringsoperatie wordt aanbevolen om zo weinig mogelijk of liefst geen alcohol meer te consumeren, omdat de ingreep de verwerking ervan beïnvloedt. Men ervaart een verhoogde gevoeligheid voor alcohol, vooral na een maagbypass, waardoor men veel sneller dronken wordt.
Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.
En waarom komen sommige mensen weer aan na een maagverkleinende operatie? Het zijn voorbeelden van vragen waarop Marleen een antwoord probeert te vinden: “Na een maagverkleinende ingreep komt 20 tot 30% van de patiënten helaas weer aan, of valt onvoldoende af om onduidelijke redenen.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.