Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Spreekt het weerbericht over windkracht 8 (een stormachtige wind), dan is de verwachting dat de windsnelheid gemiddeld over tien minuten tussen 17,2 en 20,7 meter per seconde (62-74 kilometer per uur) ligt.
Wanneer storm
In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan.
Het KNMI voorspelt voor vrijdagmiddag windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur in het binnenland, en tot 130 kilometer per uur aan de kust. Als de gemiddelde snelheid tien minuten lang boven de 89 kilometer per uur uitkomt, is er sprake van windkracht 10, boven de 103 van windkracht 11.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
Bij windkracht 8 is het stormachtig. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Bij windkracht 8 valt de schade aan gebouwen mee. Wel kunnen er kleine takjes en twijgjes van bomen afbreken.
Er zijn geen waarschuwingen. Vanavond zijn er opklaringen, maar vanuit het westen neemt in de loop van de avond de bewolking toe. Eerst komt er plaatselijk nog een lichte bui voor, maar geleidelijk wordt het overal droog. De wind draait naar west tot zuidwest en is zwak tot matig.
Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
15 km/uur is windkracht 3. (Windkracht wordt gemeten in meter/seconde maar veel mensen vinden km/uur herkenbaarder.)
Storm Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.
Bij storm en wind is je snelheid aanpassen één van de eenvoudigste manieren om veilig te kunnen blijven rijden. Neem extra veel afstand tot je voorganger, zodat je op elk moment kunt stoppen of vaart kunt minderen. Zo heb je meer mogelijkheid om te reageren als onverwachte, mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan.
Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning. De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.
Rijden in storm: let op regen
Tijdens een storm regent het vaak ook en soms komt het hemelwater met bakken naar beneden. Zorg er dan voor dat je goed zicht houdt en ook hier weer: pas de snelheid aan en houd afstand. Bij veel water op de weg moet je ook rekening houden met slecht zicht door opspattend water.