Tegeldragers bewijzen vooral hun diensten op een dakterras. Dankzij de tegeldragers worden de tegels op een ongelijk dakterras mooi en stabiel naast elkaar geplaatst. Tegeldragers maken ruimte vrij onder de tegels. Die kunt u gebruiken voor leidingen en kabels.
Voordelen. Dankzij tegels op tegeldragers zal het water gemakkelijker kunnen afgevoerd worden. Er wordt gewerkt met open voegen, zodat regenwater naar beneden zakt en onder de tegels kan weglopen. In geval van een vast terras met dichte voegen zou water kunnen aanvriezen, met barsten in de tegels tot gevolg.
Keramische buitentegels van 2cm dikte kan je perfect plaatsen op tegeldragers. U hebt dan geen dekvloer en tegellijm nodig. Daarnaast is er door de open voegen minder kans op scheurvorming en kan u eventueel, bij verhuis, de tegels meenemen en opnieuw gebruiken.
Tegeldragers worden geplaatst op een stabiele en vlakke ondergrond, indien er geen vlakke ondergrond is dient u eerst een uitvullaag aan te brengen door middel van een chape of egalisé. Plaats de eerste tegel op tegeldragers op de juiste hoogte en waterpas in beide richtingen. ?
Voor een terras op tegeldragers kies je voor keramische terrastegels met een dikte van 2 centimeter.
tegeldrager. Tegeldragers worden toegepast onder tegels die bijvoorbeeld op een dakterras of parkeerdak liggen. Door de tegeldragers kunnen de tegels op een ongelijk dakterras horizontaal worden gelegd en kan water door de open voegen tussen de tegels onder de tegels afgevoerd worden.
Keramische tegels kunnen een gewicht dragen van meer dan 900 kilo per m².
Een tegeldrager is beschikbaar in verschillende hoogtes. Deze variëren tussen 1 cm tem 32 cm.
Antwoord. "Een nieuwe betegeling plaatsen op een reeds bestaand terras kan maar in enkele uitzonderlijke gevallen", zegt Anouk Mathys van Beltrami. "Vaak wordt het niet aangeraden omdat de kans op schade zeer groot is."
Een alternatieve manier om een zwevend terras te leggen is om grote houten balken onder de bedekking te plaatsen. Een zwevend terras is een gedroomde constructie om een dakterras aan te leggen. De regelbare tegeldragers of de houten balken verminderen het totale gewicht van de constructie.
Rekenvoorbeeld: Is je terras 300 cm diep dan doe je 300x1,5% en kom je uit op een afschot van 4,5 cm per 300 cm. Plaats nu op ieder kruispunt en langs de randen tegeldragers en leg de eerste rij tegels op je balkon of terras, gebruik een waterpas om de tegels goed op afschot te leggen.
Belangrijk is verder dat tegels van keramiek heel sterk zijn. Ze zijn maatvast en vorstbestendig. Wanneer je ervoor kiest deze tuintegels te laten leggen, profiteer je er dus nog jarenlang van. Qua design en vormgeving zijn de mogelijkheden met keramisch tegelmateriaal eindeloos.
Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm. De ondergrond waar de tegel op ligt is daarbij wel erg belangrijk.
Deze tuintegels wegen ongeveer 33kg per stuk en zijn dus nog prima te verwerken.
Norm voor het draaggewicht is 250 kg per m2. Vervolgens is een toegang nodig naar het terras. Dit kan middels een dakluik of dakhuis. Een dakhuis is het prettigst omdat je naast de opgang ruimte krijgt voor bijvoorbeeld de opslag van de buitenmeubels of zelfs het plaatsen van een kitchenette.
Je plaatst de balkenstructuur op houten palen: de palen moeten 40 à 50 cm diep in de grond steken, met een gemiddelde tussenruimte van 60 cm. Errond komt een betonnen versteviging. Je plaatst de balkenstructuur op betonblokken: de betonblokken zelf kan je op gestabiliseerd zand of beton plaatsen.
VUISTREGEL ! U kunt ook onderstaande vuistregel aanhouden voor tegels tot 60 x 60 cm. “een oppervlakte van 10 x 7 rijen tegels, dan heeft u nodig (10+1) x (7+1) = 11 x 8 = 88 stuks” Voor grotere tegels neemt u per tegel één extra voor onder het midden van de tegel.
Zorg dat de planken altijd precies haaks op de dwarsbalken liggen. Hou 1,5 cm ruimte met de wand waartegen het terras wordt gelegd. De onderlinge afstand tussen de terrasplanken moet minimaal 1 centimeter zijn. Werk van links naar rechts en van achter naar voor.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Het verschil tussen beton en keramiek. Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek veel dichter is, waardoor vuil niet binnen dringt.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Bij het leggen van bestrating die dicht op elkaar komt te liggen, zoals bij een terras, is het aan te raden voldoende ruimte tussen de tegels te laten. Meestal wordt 3-5 millimeter ruimte aangeraden.
Ja. Voor het creëren van een dakterras heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De grootte heeft daar verder geen invloed op, zoals bij een aanbouw het geval kan zijn. Het dakterras moet namelijk aan voorwaarden voldoen zodat de gemeente zeker weet dat het dakterras veilig is en binnen het bestemmingsplan past.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.