Waarom gebruik je PICO bij onderzoek? De PICO helpt jou dus bij het doen van onderzoek. Op internet en in boeken is oneindig veel informatie te vinden en al helemaal op medisch gebied. Een groot deel van die data is onbetrouwbaar of oud.
De PICO-methode helpt om tot een constructieve onderzoeksvraag te komen en daarmee waardevolle onderzoeksresultaten om je vraag mee te beantwoorden. Wanneer een onderzoeksvraag aan de vier PICO-criteria voldoet, is de kans groter dan je vraag goede zoekresultaten oplevert.
De PICO methode is een hulpmiddel om een probleem of kwestie om te zetten in een onderzoekbare vraagstelling (ook wel onderzoeksvraag) voor onderzoek.
Je gaat eerst zoeken per PICO-element. Zoek bijpassende zoektermen en probeer zoveel mogelijk synoniemen te bedenken. Daarna combineer je de PICO-elementen met elkaar. Gebruik je de juiste zoektermen, dan zal de combinatie leiden naar een antwoord op je onderzoeksvraag.
EBP is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal en de evidence die op dit moment beschikbaar is, met als doel om beslissingen te nemen samen met individuele patiënten om zo de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren.
observationele studie waarbij proefpersonen met en zonder een risicofactor in de tijd gevolgd worden, met als uitkomst het al dan niet optreden van een bepaalde aandoening.
De eerste stap om tot een juiste onderzoeksvraag te komen is het beantwoorden van de vraag 'waarom ga je onderzoeken, evalueren of monitoren? ' Het beantwoorden van deze vraag geeft je een beeld van het soort onderzoeksvraag dat je gaat stellen, welke informatie je nodig hebt en welke antwoorden je nodig hebt.
Een PICO is het startpunt voor een CAT: Critically Appraised Topic. Zie verder: Leerlijn wetenschappelijke vorming. Een goede CAT bevat de volgende elementen: Expliciete vraag.
Wat is wondverzorging met negatieve druktherapie (PICO)?
We plaatsen een plakkend schuimverband op de wond en sluiten daar een pompje op aan. Dit pompje zuigt continu lucht en overtollig wondvocht weg. Hierdoor ontstaat een negatieve druk in de wond.
Een paar voorbeelden
Een goede onderzoeksvraag bevat dus altijd 3 of 4 aspecten om hem goed af te bakenen: Wat? Wanneer? Waar? Wie?
Wat is een CAT? Een CAT is een Critically Appraised Topic (een kritisch beoordeeld onderwerp). Dat is een korte samenvatting en kritische beschouwing van de best beschikbare wetenschappelijke literatuur waarmee je een scherp omschreven klinische vraag kunt beantwoorden.
Wat is een CAT? Een CAT (Critically Appraised Topic) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp uit de dagelijkse praktijk. Andere benamingen zijn: Best Evidence Topic (BET), of Critically Appraised Literature (CAL).
Due Diligence betekent letterlijk vertaald 'met gepaste zorgvuldigheid'. Het due diligence onderzoek (DDO) kan op verschillende situaties betrekking hebben. In dit artikel wordt ingegaan op het DDO dat van belang is voor ondernemingen. Door accountants of fiscalisten wordt het DDO ook wel een boekenonderzoek genoemd.
Bij een diagnose hoort een bepaalde prognose: een oordeel over het te verwachten beloop. Na het stellen van de diagnose is het in de meeste gevallen mogelijk een behandeling in te stellen of daarvoor naar een ander te verwijzen (b.v. fysiotherapeut, specialist).
Binnen onderzoek bestaat er een piramide van evidence, waarin literatuur onderverdeeld wordt op basis van meer of minder bewijs voor de uitkomst van onderzoek. We hanteren voor het beoordelen van onderzoeksliteratuur een onderverdeling zoals rechts weergegeven. Hierbij is A1-onderzoek het meest betrouwbaar en valide.
Evidence-based practice (EBP) is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal (evidence) dat op dat moment beschikbaar is. EBP helpt verpleegkundigen wetenschappelijk verantwoorde beslissingen te nemen.
Handleiding voor de verpleegkunde geeft géén theoretische beschouwing van wetenschappelijk onderzoek en EBP, maar biedt juist praktische handvatten voor het uitvoeren van een kort literatuuronderzoek (CAT). Het neemt je aan de hand van praktische tips en voorbeelden mee in alle stappen van het CAT-proces.
Met de SBAR-methode (Situation, Background, Assessment, Recommendation) kunt u de communicatie over een patiënt tussen verschillende hulpverleners (bijvoorbeeld tussen de arts en de verpleegkundige) verbeteren. De SBAR-methode kent in Amerika zijn oorsprong en is vertaald naar de Nederlandse situatie.
De PES methode is een hulpinstrument of meetinstrument om een verpleegkundige diagnose te stellen. Het wordt door verpleegkundigen gebruikt bij het opstellen en maken van een verpleegplan.
Stap 1 Oriëntatie op de situatie/klinisch beeld: benoemen en beargumenteren. Stap 2 Klinische probleemstellingen: beredeneren kernproblemen op: somatisch, psychosociaal en ADL-gebied. Stap 3 Aanvullend klinisch onderzoek: meedenken met de arts. Stap 4 Klinisch beleid: beredeneren aanpak voor kernproblemen.