Door de tempeh eerst te stomen zorg je ervoor dat het de marinade beter in zich opneemt. Vervolgens kun je tempeh heerlijk in de oven of op de grillpan bereiden. Maar dat is nog niet alles, want naast bakken en grillen laat het zich nog op andere manieren bereiden.
Nee.Rauwe tempeh consumeren is niet verstandig.
Koken met tempeh
Tempeh is een kampioen in het opnemen van smaken. Het bevat geen zout en wordt in de Indonesische keuken vaak gecombineerd met sojasaus of ketjap. Een goede manier van bereiden is tempeh eerst marineren, minimaal 15 minuten. Daarna kun je het (roer)bakken, frituren of grillen.
20 min.op laag vuur gaar. Schep regelmatig om. Doe de tempeh terug in de pan samen met de aardappelen en het water, breng aan de kook en stoof de aardappelen zonder deksel in 15 min.
Tempeh, ook wel bekend als tempé, is een cake van gefermenteerde sojabonen. Het bevat ontzettend veel voedingsstoffen en daardoor is deze gebakken tempeh een heel gezond bijgerecht met een Indonesische twist.
Door de tempeh eerst te stomen zorg je ervoor dat het de marinade beter in zich opneemt. Vervolgens kun je tempeh heerlijk in de oven of op de grillpan bereiden. Maar dat is nog niet alles, want naast bakken en grillen laat het zich nog op andere manieren bereiden.
Tempeh wordt vaak gegeten door vegetariërs en veganisten, en dat is niet voor niets. Er zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in die je niet binnen krijgt als je geen dierlijke producten eet. Daarnaast is deze vervanger van vlees vetarm, cholesterolvrij en dus super geschikt als jij aan het afvallen bent!
Tempeh is een licht verteerbaar product dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het is een uitstekende vleesvervanger. Tempeh is namelijk rijk aan ijzer, calcium en vezels en bestaat voor 40% uit eiwitten . Bovendien bevat het veel gezonde, onverzadigde vetzuren en geen cholesterol.
De smaak van de wat oudere tempeh is iets zuriger.
Zowel tofu als tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn beide goede eiwitbronnen. De gefermenteerde tempeh wint het echter vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en vitaminen en is daarom iets gezonder dan tofu. Ook is het lichter verteerbaar en lekkerder. Maar beide zijn gezonde en voedzame vegan bijgerechten!
Door het bakken krijgt de tempeh een knapperig randje en doet het wat meer denken aan een stuk vlees. Maar als je liever geen olie gebruikt kun je de gemarineerde tempeh ook prima opwarmen in de magnetron, of nog 3 minuutjes in de stoompan leggen. Als je het gewoon opwarmt behoudt de tempeh zijn eigen zachte structuur.
De standaardwaarden voor tempeh worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie tempeh komt overeen met 150 gram.
Snijd het blok tempeh in plakjes, liefst niet té dik.Je kunt ze langwerpig laten, maar er ook driehoekjes van snijden. Maak in een plastic bakje (bijvoorbeeld een voorraaddoos) een marinade van zoete ketjap, sojasaus, vissaus en olie, bijvoorbeeld een mix van sesamolie en olijfolie.
Tempeh bestaat uit soja, een schimmel en gist, er zit niks in dat gepasteuriseerd hoeft te worden, het is namelijk veganistisch, en bevat geen dierlijke producten. Tempeh kun je beter niet rauw eten omdat het schadelijke micro-organismen bevat, daarom is de tempeh die bij ons in de supermarkt ligt ook gepasteuriseerd.
Tempeh heeft een wat minder neutrale smaak. Het is een beetje zuur, en daardoor past het zich minder makkelijk aan het gerecht aan dan tofu. Het lekkerst is het daarom om tempeh te snijden en goed te marineren voordat je ermee aan de slag gaat.
Tempeh kun je in de koelkast 7 dagen bewaren. In de vriezer is tempeh 5 maanden houdbaar. Het beste is om tempeh in stukken of repen gesneden in te vriezen. Doe stukken of repen tempeh pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak.
Het is in veel verschillende gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld in een pokébowl, in een gevuld broodje of in een wokgerecht. Je kunt tempeh frituren, bakken of stomen. Bij de bereiding van tempeh is een lekkere marinade zeker aan te raden.
Ook tempeh is gemaakt van sojabonen. Alleen worden deze bonen eerst gekookt, gefermenteerd en daarna samengevoegd in een plak. Deze plak kun je vervolgens naar eigen smaak kruiden met bijvoorbeeld sesamolie, knoflook, verse gember en zout. Het fermentatieproces maakt dat tempeh erg goed voor je darmbacteriën is.
Tempeh is een andere vegetarisch- en veganistischvriendelijke eiwitbron, maar het onderscheidt zich wel van tofu. Om tempeh te maken, worden sojabonen gekookt, gefermenteerd en vervolgens verwerkt tot een soort cake.
Met 100 gram tempeh krijg je 12,2 gram eiwit binnen. Tempeh - 12,2 g eiwit per 100 gram - Lekker bij de avondmaaltijd, zoals bij quinoa, zilvervliesrijst of volkoren noedels en groenten.
Seitan is een bron van eiwitten, ontstaan in China en Japan. Het wordt al meer dan duizend jaar bereid door de Zen-Boeddhisten. Het is tegenstelling tot tofu en tempeh niet gemaakt op basis van sojabonen, maar op basis van tarwemeel en water. De seitan van Ekoplaza wordt onder andere geproduceerd bij Bertyn.
Van Albert Heijn zijn 3 van de 10 vegaburgers 'gezond' te noemen (als in: ze bevatten niet te veel zout of verzadigd vet), van Jumbo 4 van de 8 en van Garden Gourmet 2 van de 4. Plus komt als beste naar voren uit de check: geen enkele van haar 3 burgers bevat te veel zout of te veel verzadigd vet.
Groene groenten zoals spinazie, broccoli, bindsla, rucola, waterkers, andijvie en mosterdplanten bevatten ook veel vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. ' 'Calcium is één van de meest krachtige vetverbranders en vind je in overvloed in zuivelproducten,' zegt McGrath.
Omdat tempeh een vrij neutrale smaak heeft, is het ideaal om te marineren. Je kunt de kruiden en smaakmakers gebruiken die je zelf lekker vindt. Het makkelijkste is om te beginnen met een vloeibaar ingrediënt voor je marinade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: sojasaus, ketjap, sriracha, agavesiroop, sesamolie.
Eiwit: 12 gram per 100 gram
Tempeh smaakt nootachtig, heeft een lekkere bite en bevat meer eiwit en vezels dan tofu. Door het fermentatieproces is tempeh ook nog eens beter te verteren.