Voedingssupplementen met cranberry-extract zijn effectiever dan cranberrysap. Supplementen hebben een hoger gehalte aan werkzame stoffen; bovendien is de therapietrouw beter (ongezoet cranberrysap smaakt erg zuur en wrang).
Ook in de NHG standaard (Nederlands Huisartsen Genootschap) staat er als advies bij terugkerende blaasontstekingen als profylaxe (manier om ziekte te voorkomen) het volgende: “cranberrytabletten (2 keer daags 500 mg) of drank (volgens gebruiksaanwijzing op verpakking)”(1).
Op nummer 1 staat Flinndal Cranberry, de beste cranberries in het algemeen, maar ook tegen een blaasontsteking. Dit cranberry supplement bevat 400 mg cranberry extract (cranberry forte) en 40 mg guldenroede-extract. Hierdoor worden de urinewegen van mannen en vrouwen goed ondersteund.
Wanneer je aan voedingssupplementen denkt, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan het merk Lucovitaal. Deze CranMed Forte bevat niet zomaar voedingssupplementen. Deze beste cranberry capsules zijn echte medische hulpmiddelen. Het ondersteunt de behandeling van blaasontstekingen en tracht deze preventief te vermijden.
Cranberry of vitamine C slikken helpt niet als u een blaasontsteking heeft. Zo voorkomt u dat u weer blaasontsteking krijgt: Blijf veel drinken: 2 tot 3 liter per dag (bijvoorbeeld water, thee of melk). Ga direct plassen als u voelt dat u moet.
Don't: drink minder water
Want het droogleggen van je lichaam zorgt er alleen nog maar meer voor dat een infectie zich beter kan settelen. Het is dus van groot belang om voldoende tot veel water te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Kuur: gedurende 10 dagen 1 x daags 2 tabletten met water innemen, 2 uur na de avondmaaltijd. Dit mag worden verhoogd naar 2 x daags 2 tabletten ('s ochtends en 's avonds 2 uur na de maaltijd met water innemen).
Cranberrysap en blaasontsteking
Bepaalde stoffen in cranberry's zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry's de kans op een blaasontsteking te verminderen, vooral bij vrouwen die vaak last hebben van blaasontsteking, maar in andere onderzoeken niet.
Blaasontstekingen kun je 'wegdrinken'
Door dan veel te gaan drinken kunnen zij voorkomen dat de ontsteking doorzet. Maar heel veel drinken is juist weer niet verstandig bij het gebruik van antibiotica, dan kan het antibioticum door de verdunning zijn werk niet goed doen.
De sterk zure en bittere smaak van het sap, evenals het hoge looizuurgehalte, wat een droog gevoel in de mond geeft, weerhoudt sommige mensen echter van het gebruik van cranberrysap. Daarnaast kunnen bij het gebruik van het sap bijwerkingen optreden in de vorm van maagklachten of diarree.
Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen. Zo zit er in het kleine besje bijvoorbeeld koper, mangaan, ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink.
Het aanvullen van lactobacillen kan dan ook uitkomst bieden bij de preventie maar ook bij de behandeling van blaasonstekingen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vaginale toediening van Lactobacillus plantarum en Lactobacillus rhamnosus effectief is om de vaginale balans te behouden en herstellen [2].
Het in cranberry aanwezige hippuronzuur heeft een bacteriostatische werking en wordt door sommige onderzoekers verantwoordelijk gehouden voor de werking tegen cystitis en/of ontstekingen van de nieren en urinewegen.
Cranberry heeft zijn heilzame krachten mede te danken aan – je raadt het al – d-mannose! De natuurlijke stof komt in geringe hoeveelheid terug in de kern van de bes. Kort door de bocht heeft d-mannose dezelfde werking als cranberry's maar is het vele malen krachtiger.
Zet een warme kop thee
Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Het resultaat van het innemen van cranberryproducten om urineweginfecties te voorkomen wordt nogal eens betwist. Cranberrysap heeft een bittere smaak en kan maagklachten geven – daarom lukt het oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas – de benodigde hoeveelheid - te drinken.
Fruit met een lage zuurgraad
Omdat fruit voor een groot deel uit water bestaat, is het goed voor je blaas. Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja.
Waarom drinken meisjes cranberry juice? Cranberries zijn zo gezond omdat er onder andere ontzettend veel vitaminen in zitten. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand.
Een van het bekendste voordeel is de antibacteriële eigenschappen die helpen voorkomen dat bepaalde bacteriën in het lichaam blijven plakken en urineweginfecties veroorzaken. De cranberry heeft van nature ook een laag suikergehalte en zit vol met antioxidantenpolyfenolen.
Vitamine C helpt niet om blaasontsteking te voorkomen. Bij vrouwen kan na de overgang vaginale hormoonzalf helpen om blaasontstekingen te voorkomen. De zalf maakt het slijmvlies in de vagina minder droog. Het is belangrijk dat u juiste en duidelijke informatie krijgt.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.
Want uit recent onderzoek van de wetenschap & gezondheidwebsite Vox blijkt dat één of twee glazen cranberry niet voldoende is. Wil cranberrysap echt helpen, dan moet je volgens Vox twee keer per dag zo'n 150 ml drinken voor onbepaalde tijd.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u met Blaas-Check® uw urine testen (1e screening). U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit. Voor de juiste uitvoering van de test leest u de bijsluiter van de test.