Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen.
Stroming in het aquarium wordt bereikt door de uitstroom van het filter en door het eventueel toevoegen van een stromingspompje. Wij raden aan om bij een stevig beplant aquarium de inhoud van het aquarium minimaal 3 keer per uur te filteren. Iets meer is zelfs nog beter.
Stromingspompen/ wavemakers. Stromingspompen worden niet gebruikt voor de filtering van het aquarium, maar zorgen voor een goede watercirculatie! Ideaal voor het creëren van meer stroming.
Een stromingspomp voor in je aquarium is een essentieel onderdeel van het aquarium. Het zorgt er namelijk voor dat water rondgepompt wordt naar het aquariumfilter. Dit levert niet alleen circulatie, maar ook schoon en helder water op.
Naar mijn ervaring werkt 't het beste alle stromingspompen aan één kant van de bak te hangen, namelijk tegenover de overloop. Ze spuiten dan richting de overloop. Heb je pompen die je met een powertimer kunt regelen, is een links/rechts wisselende stroming natuurlijk helemaal mooi!
Dat hangt helemaal van de vissen af die je hebt. Bepaalde vissen houden van een sterke stroming (denk aan bijvoorbeeld Gastromyzon soorten), terwijl andere liever stilstaand water hebben (goerami's en Betta soorten). Stroming schijnt wel goed te zijn voor de planten, echter merk ik er weinig verschil in.
Guppy's houden niet van stroming. Ook hectische en druk rondzwemmende huisgenoten hebben ze liever niet. Om deze visjes voor langere tijd te houden zou het minstens 60 centimeter lang moeten zijn. Guppy's zijn groepsdieren, zijn dol op gezelschap.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Re: Welke stromingspomp? Stroming van een goed belichte bak moet ongeveer 10 x de bak inhoud zijn, je bak inhoud is 200 liter dus moet je rond de 2000 l/h hebben, je filterpomp is ruim bemeten, maar handiger is de liters per uur op te geven.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Het best is dan om de spray bar over de gehele breedte, aan de achterkant van het aquarium te bevestigen. Op deze manier zal de stroming over je planten heen gaan, en zo aankomen bij de onderkant van de voorruit zodat je voorgrondplantjes er veel profijt van hebben.
Extra stroming in je aquarium:
Kies een strategische plek voor de skimmer! Een dusdanige plek dat hij meewerkt aan de circulatie maar niet botst met de stroing van de filterpomp.
Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel. Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
De lucht gaat van de luchtpomp naar het aquariumdecor of -toestel met behulp van luchtslangen. Zodra de lucht in het water komt, ontstaan er luchtbellen, die naar de oppervlakte drijven en ontploffen. De opstijgende luchtbellen zorgen voor beweging in het water en voor beweging van het oppervlak.
Kies dan voor een aquariumfilter wat een debiet heeft van minimaal 4 keer de inhoud van het aquarium. Is je aquarium 50 liter, ga dan voor een filter met een debiet van minimaal 200 liter. Bij een aquarium van 100 liter, kies je voor een aquariumfilter met een debiet van minimaal 400 liter. Meer is zelfs nog wenselijk.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Bij een klein aquarium voor goudvissen is een luchtpomp niet noodzakelijk. Maar het is wel belangrijk dat er zuurstof aan het water wordt toegevoegd. Je kan dit eventueel oplossen met een speciale zuurstofschelp. Je kan deze op de bodem van het aquarium leggen.
Zuurstofplanten in je aquarium
Je vissen hebben zuurstof nodig. Zelf ademen ze, net als wij, CO2 uit. De planten in je aquarium zetten deze CO2 weer om in zuurstof. De perfecte combinatie, want zuurstofplanten hebben de CO2 nodig die vissen uitademen en vissen leven van de zuurstof die de planten maken.
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Reacties. Met een goed werkende filter en ruime beplanting en matige voedering mag je toch wel rekenen op 20 mannetjes of 10 vrouwtjes en 5 mannetjes. Ofwel deze vuistregel: zoveel guppies als de lengte v.h. aquarium, dus bij een lengte van 60 cm 20 vissen van 3cm.