Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen. Zeker bij watergedragen lak is streeploos lakken alleen mogelijk door de verf voldoende dik aan te brengen.
Rol van boven naar beneden
Om een muur egaal en streeploos te verven is het de kunst om niet te hard op je verfroller te drukken. Breng eerst voldoende verf aan en verdeel deze vervolgens met de roller. Tot slot kun je in een richting afrollen, bij voorkeur van boven naar beneden.
Altijd nat-in-nat werken
Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Het is goed mogelijk om verfrollers opnieuw te gebruiken wanneer je ze op de juiste manier schoonmaakt. Na het schilderen moet je de roller goed uitspoelen met water. Let daarbij wel op bepaalde milieuvoorschriften. De verf die uitgespoeld wordt, is chemisch afval.
Voor glad geschilderde deuren kun je het beste een lakroller voor watergedragen lak gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De 'zachte kern' zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder de vorming van luchtbelletjes.
Roller voorbereiden op juiste verflaagdikte
Op een muurverfroller mag verhoudingsgewijs meer verf zitten dan op een lakroller. In beide gevallen zoveel dat het genoeg is om een gedeelte van het oppervlak dekkend te krijgen, maar niet zoveel dat de roller gaat druipen.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm). Een schuimrol kan je enkel gebruiken voor watergedragen lakken. Je neemt best een rol met fijn schuim, zonder al te grote poriën.
Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter.
Bij het gebruik van een nieuwe of schone kwast doop je deze eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Strijk de kwast goed af en doop de kwast daarna telkens max. 1/3 in de verf en breng de kwast, al draaiend tussen de vingers, op het te verven oppervlak.
Schilder steeds weg van de lichtbron (begin dus bij het raam) en mee met de lengte van het plafond. Kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron, zo heb je best overzicht op je schilderwerk en veroorzaak je geen schaduw. Schilder vooraf de randen met een ronde kwast.
Schuimrollers zorgen voor een gelijkmatige verdeling en zijn prima te gebruiken voor het schilderen van grote oppervlakken. Vaak hebben dit soort rollers twee rechte zijden. Dit maakt ze geschikt voor het aanbrengen van grondverf. Er zijn ook varianten met een afgeronde zijde.
Wil je een deur verven met roller zonder strepen? Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
Wil je je muur verfrollers schoonmaken? Schraap dan eerst de overtollige verf van de roller aan de rand van je verfblik of -emmer. Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de verfroller te verwijderen. Hierna kun je de verfroller schoonmaken in een emmer met lauwwarm water.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Voor je de oude verfrol weggooit, laat je ze goed uitdrogen. Dan kan je ze probleemloos meegeven met het restafval. Was je de verfrol toch liever uit, dan doe je dat op dezelfde manier als verfborstels, in een emmer water of een bakje white spirit.
Blokwitters oftewel blokkwasten
Blokwitters zijn ook platte kwasten. Deze brede rechthoekige kwasten bestaan uit lange haren. Ideaal voor het schilderen van bijvoorbeeld muren, schuttingen en ongelijke ondergronden.
Schuimroller: deze rollers gebruik je voor het het schilderen met lakverf. Gebruik schuimrollers met schuine kant voor het mooiste resultaat, hierbij zie je namelijk geen overlapping. Viltroller: deze roller heeft een hele zachte vacht en neemt derhalve veel verf op.
Ronde kwasten
Dat komt omdat het formaat niet geschikt is voor een grote afgifte van verf. De ronde kwast is echter wel ideaal voor bijvoorbeeld het schilderen van kozijnen. Daarnaast is de ronde kwast perfect voor al het schilderwerk waar hoekjes, randjes, kantjes, opstaande randen etc. aan zitten.