De oorzaak van de geurtjes in de koelkast ligt in aanwezigheid van bacteriën. Door bacteriegroei in de koelkast - veroorzaakt door bijvoorbeeld bedorven voedsel, het lekken / knoeien met inhoud van verpakkingen, kruimels e.d. - ontstaat deze vieze geur en is het tijd voor grondige reiniging.
Zet een kopje azijn in de koelkast en giet een flinke scheut in het putje. Azijn zorgt er namelijk voor dat er geen algen ontstaan en het voorkomt natuurlijk ook vreemde luchtjes. Snij een citroen of appel doormidden en leg beide helften op een schoteltje in de koelkast. De geurtjes trekken er dan vanzelf in.
Afvoergaatje koelkast schoonmaken
Neem met een wattenstaafje of prikken het vuil eruit. Als dit putje verstopt raakt, blijft er water in de koelkast staan. Spoel het putje daarna even door met azijn. Hiermee voorkom je algenvorming in de afvoer en daarbij neemt azijn geuren op.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Vaak zit er achterin een lekbak voor condens die je kunt losmaken en leeggooien.Maak deze ook schoon met wat afwasmiddel en heet water. Vergeet het afvoergaatje in de achterwand niet schoon te maken. Je kunt hiervoor een wattenstaafje gebruiken.
Gelukkig is er een simpel trucje waardoor alles lekker vers blijft. Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven!
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen. Met de neus de stank opsporen is een mogelijkheid, maar zal in veel gevallen lastiger blijken dat het vooraf leek.
Strooi wat kattenbakkorrels of rijst in de kast.Dit absorbeert het vocht en verwijdert zo de muffe geur uit de kast.Zuig het daarna gewoon op met de stofzuiger. Kruidnagel, vanillebonen, citroenen of sinaasappels: leg hele kruidnagels, een vanillestokje, een gesneden citroen of een sinaasappel in de kast.
Verpak etenswaren die over zijn luchtdicht en plaats ze in de koelkast of vriezer. Zet na het koken of gourmetten bakjes met schoonmaakazijn neer. Dit neutraliseert de geur, doordat het de geur absorbeert.
Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken.
AZIJN EN WATER
Meng in een kommetje een scheutje azijn met water en zet dit in de koelkast. Alle geurtjes worden als het ware opgezogen door het mengsel.
Meld dat je geurhinder hebt bij je gemeente of bij het milieuloket van de provincie. Je vindt het milieuloket van jouw provincie met de zoekfunctie onderaan deze pagina. Er is misschien niet direct iets aan de geurhinder te doen. Maar het is belangrijk dat de gemeente en de provincie weten dat mensen hinder hebben.
Geurhinder door problemen met ontluchting
Bij natte omstandigheden ontstaat er overdruk in de riolering wat zorgt voor een mogelijke terugstuwing van gassen in de leidingen. Dat zorgt voor die vervelende stank. Het plaatsen van een sifonput verhelpt dit probleem en zorgt voor een goede verluchting van de leidingen.
Gevolgen van stank voor de gezondheid
Is de stof zelf niet schadelijk, dan kan de stankoverlast toch directe gevolgen hebben voor de gezondheid. Wie geuroverlast ervaart, voelt zich minder prettig, en dat kan psychische effecten hebben. Ook klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen komen voor.
Als u vermoedt dat de stankoverlast uit bijvoorbeeld het riool komt, is een camera inspectie een prima middel voor geurdetectie. Ook is het een optie een monster te nemen van de lucht: een deskundige neus stelt dan de geur vast.
Het sifon zit onder de wasbak en dient als stankafsluiter, maar doordat er soms zeepresten in blijven zitten, kan het voorkomen dat de badkamer stinkt naar riool. Om deze schoon te maken draai je het sifon, ook wel zwanenhals genoemd, voorzichtig los en zet je een lege emmer onder de afvoer om lekken te voorkomen.
Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag en kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt?Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
Zoals gezegd heeft een koelkast een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Hierbij hebben we het dan over de technische levensduur. Oftewel hoe lang een koelkast zonder mankementen zou functioneren. Voor de economische levensduur van koelkasten hanteert de Consumentenbond 8 tot 10 jaar.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.