Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker.Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn."
Mogelijk hebben sommige mensen een beter ontwikkeld en actiever zenuwstelsel. Als iemand rechtshandig is, dan zou hij of zij meer kunnen zweten aan de rechterkant, omdat het de zenuwen daar scherper zijn.”
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken. Spicy voedsel met veel ui en knoflook kan er ook voor zorgen dat de geurtjes regelrecht via je bloedbaan bij je zweetklieren belanden.
Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgen de adrenaline en cortisol ervoor dat de apocriene zweetklieren een seintje krijgen om dat vervelende zweet te produceren. En die apocriene zweetklieren zijn dus de veroorzaker van die heftige zweetgeur als we ineens in de stress schieten.
"Ziekte, angst en blijdschap kun je allemaal ruiken door middel van lichaamssappen", zegt Sanne. "Ons eigen zweet vinden we vaak niet stinken, omdat we gewend zijn aan de geur. Je neus went heel snel, vandaar ook dat je parfum niet meer goed ruikt vijf minuten nadat je het hebt opgespoten.
De Power of Zen deo beschermt je tegen de geur van stress- en hormoonzweet. De geur van rozen en lavendel neutraliseert zweetgeurtjes niet alleen, het zorgt ook voor extra ontspanning.
Zweten zuivert je huid
Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael. En zoals je weet, werken de peptiden in transpiratievocht desinfecterend.
Ons lichaam heeft twee verschillende soorten zweetklieren: apocriene en eccriene klieren. Als we gestrest zijn, produceren de grotere apocriene klieren, die zich vooral onder onze oksels en in onze liezen bevinden, zweet.
Wel is het zo dat je met een roller contact maakt met de huid waardoor er bacteriën in je deodorant terecht kunnen komen. Een spuitbus is dan ook iets hygiënischer, omdat die niet in aanraking komt met de huid.
Föhn je oksels tien seconden om het proces te versnellen. Zweet op zichzelf stinkt niet – dat doen de bacteriën op je huid. “Antibacteriële middelen die bacteriën op je huid verminderen, kunnen je lichaamsgeur verbeteren”, zegt Ploch.
Bij hyperhidrosis is er geen onderliggend probleem en zweet u vaak alleen overmatig op een bepaald deel van uw lichaam, zoals de oksels, voorhoofd, handen of voeten. Het overmatige zweten kan ook een onaangename geur geven. Deze geur ontstaat door de groei van bacteriën die een geur afgeven.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren.Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Als u een vieze geur in uw neus heeft of een vreemde geur ruikt dan kan er sprake zijn van kakosmie (een vorm van fantosmie) waar u vieze of vreemde geuren ruikt die in de werkelijkheid niet aanwezig zijn. In dit geval is er sprake van een geurhallucinatie.
De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress. De geur van rozen en lavendel neutraliseert zweetgeurtjes niet alleen, het zorgt ook voor extra ontspanning.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.