Niet alle gebruikte mondkapjes hebben een opmerkelijke geur. Ook maskers die vers uit de verpakking komen hebben af en toe een geur waarvan je neusvleugels wijd open gaan staan. Vaak is dat een chemische lucht.Die chemische geur heeft te maken met stoffen die gebruikt worden om het masker veilig te bewaren.
Heeft u een kwetsbare gezondheid? Dan geldt voor u het advies om een medisch mondkapje van minimaal type II-R te dragen. Iedereen krijgt het advies een medisch mondkapje te dragen dat minimaal type II is. Type II en type II-R houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als u ademt, praat of zingt.
Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen. Je vervangt het masker ook als het masker nat voelt, als het beschadigd is of wanneer je tussendoor iets eet of drinkt.
Er zijn mondkapjes met (combinaties van) nanodeeltjes van zilver, koper, zink, grafeen of synthetische vezels. Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten die de nanomaterialen in de mondkapjes zouden hebben.
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%). Ook hebben de maskers een CE-markering.
Zorg dat uw mondkapje uw neus, mond en kin bedekt. Raak mondkapjes alleen aan met schone handen. Het OMT adviseert dat u hetzelfde medisch mondkapje niet langer dan 3 uur draagt.
FFP2-Mondkapjes vallen onder de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze mondkapjes beschermen de gebruiker van een medisch mondkapje tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen) die via de lucht verspreid kunnen worden. De FFP2 mondkapjes moeten goed aansluiten op het gezicht.
Het chirurgische mondmasker is een voorbeeld van een medisch mondmasker. Ze zijn er in 3 types: Type I, type II en type IIR. Ze lijken op blauwe wegwerpmondkapjes, maar er is een wezenlijk verschil. Deze mondkapjes hebben immers altijd een extra laagje dat fungeert al filter, zodat het betere bescherming biedt.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
Het ministerie adviseert om herbruikbare mondkapjes te wassen met een volledig wasprogramma op 60 graden. Maar welk programma kies je dan? Een wasmachine kan verschillende opties hebben voor een '60-gradenwas'. Maar let op: niet al die wasprogramma's wassen daadwerkelijk op 60°C .
Product Informatie. Bescherm jezelf tegen vaste en vloeibare deeltjes met de Kruidvat FFP2 Mondkapjes. De mondmaskers zijn geschikt voor eenmalig gebruik. De beschermende mondmaskers kunnen effectief vaste en vloeibare deeltjes die in de lucht hangen filteren met een filtereffciëntie van meer dan 94%.
Een FFP2-masker is een wegwerpmasker. Bij correct gebruik moet een FFP2-masker nauw aansluiten op het gezicht en houdt het ook de aerosolen tegen, de piepkleine druppeltjes die in de lucht zweven. Een FFP2-masker beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.
Bij Etos vind je medische én niet-medische wegwerpmondkapjes die geschikt zijn voor eenmalig gebruik. Een wegwerpmondkapje kan je ongeveer 3 uur dragen. Daarna moet je het mondkapje vervangen voor een nieuw exemplaar en het gedragen mondkapje weggooien.
Nederlandse regels vanaf 21 mei
Daarom veranderen ook de regels in Nederland. Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen.
Het materiaal van een mondkapje speelt een grote rol in het comfort. Vooral als je een gevoelige huid hebt, is het belangrijk om te gaan voor stof die zacht is voor de huid en vochtigheid absorbeert. Katoen, bijvoorbeeld. Kijk goed naar oorlussen.
Op de verpakking moet vermeld staan dat het om een medisch mondkapje gaat. Op de verpakking staat het CE-keurmerk. Er staat 'Type II' of 'Type II R' op de verpakking (hetzelfde geldt voor FFP2-maskers)
Conclusie. FFP-mondmaskers zijn duurder dan chirurgische mondmaskers, en ze zijn beperkt bruikbaar. Ze belasten het milieu meer, maar beschermen veel beter dan chirurgische mondmaskers. Als iedereen een FFP2-masker zou dragen, zou de overdracht aan coronavirussen minimaal zijn, maar krijgen we een afvalprobleem.
Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt eveneens bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3 (bv. virussen).
Het verschil tussen beide maskers is, is dat type IIR ook spatdicht is. Type II is dit niet. Type II is geschikt voor gebruik door medewerkers in de gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen.
Type I maskers bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico. Type 1 mondmaskers hebben een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 95% en zijn niet spatresistent. Type II maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn eveneens niet spatresistent.
Deze benaming wordt gebruikt voor mondmaskers die de ingeademde lucht filteren. De mate waarin de lucht gefilterd wordt staat aangeduid met een cijfer. FFP1 filtert minimaal 80% van de deeltjes die groter zijn dan 75 nanometer. FFP2 filtert maar liefst 94% van deze deeltjes.
FFP2 masker kopen doet u bij de Boer Dental. FFp2 mondkapjes beschermen u tegen besmettelijke ziektes. De medische mondkapjes FFP2 worden veelal gebruik in medische wereld en bieden een betere bescherming dan bijvoorbeeld een type II chirurgisch mondkapje.
Draag een neus-mondmasker
Breng uw eigen neus-mondmasker mee en draag het altijd en overal in het ziekenhuis. Een FFP2-masker (zonder ventiel) wordt sterk aanbevolen, zeker als u een patiënt bezoekt op E 435, E 650, E 467, E 630, E 662 of E 663. Anders is een chirurgisch neus-mondmasker een goede keuze.