Allereerst moet u één heel belangrijk ding weten: baby is banger voor de warmte dan voor de kou. Terwijl een iets te lage temperatuur de slaap van de baby niet verstoort, kan hyperthermie namelijk gevaarlijk zijn.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Bij optreden van warmtestuwing: afkoelen en drinken. Maar beter is natuurlijk voorkomen. Transpireren is overigens een gezonde reactie van het lichaam om de temperatuur op peil te houden. Bij transpireren ga je na of je iets kunt doen om je baby behaaglijker te laten voelen.
Dit is even erg als hittestuwing alleen hierbij is de mogelijkheid om te koelen uitgeput. Hittestuwing en hitteuitputting gaan over in een hitteberoerte als ze niet worden behandeld.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.
Overvloedig zweten. Droge mond. Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen.
Koorts kan een aantal dagen duren. Hoe lang de koorts duurt, zegt niets over hoe ziek je kind is. Zo gauw het lichaam de infectie heeft bestreden, daalt de lichaamstemperatuur weer. Koorts komt regelmatig voor bij kinderen, vooral als je kind jonger is dan vijf jaar.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Adviezen bij een koortsstuip
Leg uw kind op de zij zodat het zich niet kan verslikken. Zorg dat uw kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren. Bel dan direct de huisarts, ook al is het schokken misschien al gestopt. Kijk of uw kind aan béide armen en benen of alleen aan één arm of been trekkingen heeft.
contacteer je arts indien de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Kind tot 2 jaar: contacteer je arts bij alarmsignalen, koorts die niet zakt ondanks de correct gedoseerde koortswerende middelen of koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.
Een zonnesteek of hitteberoerte volgt op warmtestuwing. Hierbij treden drie verschijnselen op: een lichaamstemperatuur hoger dan 41°C, bewustzijnsstoornissen en de afwezigheid van zweet. Iemand met deze klachten heeft direct medische zorg nodig.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Doordat baby's slechts in beperkte mate kunnen zweten, ontwikkelen ze sneller koorts. Kan het kind de warmte niet meer kwijt aan de omgeving? Dan stijgt de lichaamstemperatuur overmatig. Dat wordt 'warmtestuwing' genoemd.
Laat het slachtoffer liggen en start met koelen. Dit kun je doen met coldpacks in de nek, oksels, liezen en knieën. Laat iemand (isotone) sportdrank drinken die niet te koud is, en laat iemand eventueel iets eten.
We drogen uit van hoge temperaturen
Dan kan het gebeuren dat je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt: het lichaam droogt uit. De eerste symptomen van uitdroging zijn vaag: vermoeidheid, sufheid en vergeetachtigheid. Als de uitdroging erg wordt, dan kun je zelfs in een levensbedreigende shock raken.
De hitteberoerte is het gevaarlijkste hitteletsel. Door uitdroging en hoge lichaamstemperatuur raakt de warmteregulatie in de hersenen in de problemen. Verward en bizargedrag, bewustzijnsverlies of toevallen kunnen voorkomen en door uitdroging zelfs shock.