De atmosfeer op Mars bestaat voor het grootste deel uit koolstofdioxide. De lucht is er bovendien honderd keer ijler dan op aarde. Zelfs al had hij dezelfde samenstelling als de aardatmosfeer, dan nog bood de Marsomgeving astronauten niet genoeg zuurstof om te kunnen ademen.
De laag lucht om Mars bevat geen zuurstof, maar bestaat voor het grootste deel uit een andere stof: koolstofdioxide. Een mens zou er dus niet kunnen ademen. Het ruimtewagentje wist de koolstofdioxide om te zetten in zuurstof. Het resultaat zou genoeg moeten zijn om een astronaut zo'n 10 minuten te laten ademen.
Echt aangenaam kan je het weer op Mars niet noemen. Momenteel is het ook heel moeilijk te voorspellen. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
Mars is een terrestrische planeet met een ijle atmosfeer. Het oppervlak is op sommige plekken net zoals dat van de Maan bezaaid met inslagkraters, terwijl op andere plaatsen net zoals op de Aarde, vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voorkomen.
Mocht de mens ooit op Mars willen staan dan zal een afstand van zo'n 60 miljoen kilometer afgelegd moeten worden. Op dit moment wordt verwacht dat een vlucht naar Mars ongeveer acht maanden zou duren. Dit duurt niet veel langer dan een sonde erover doet om op Mars te komen.
Mars wordt vaak de 'Rode Planeet' genoemd, omdat hij aan de hemel staat als een oranje-rode ster. Vanwege de kleur noemden de oude Grieken en Romeinen de ster naar hun oorlogsgod. Dankzij ruimteonderzoek weten we tegenwoordig dat de planeet die kleur heeft omdat de rotsen op Mars roest bevatten.
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.
Maar toch kan de mens niet op Venus leven. Door de dikke bewolking en dichte atmosfeer is het er erg warm. De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
De ijle dampkring van Mars bestaat voor 96 procent uit koolstofdioxide (CO2); zuurstof komt er bijna niet voor.
En de maan heeft geen atmosfeer, die de lucht vasthoudt die mensen nodig hebben om te kunnen ademen.
Betere telescoopbeelden en vooral de foto's die in 1965 door de Mariner 4-sonde werden opgenomen toonden Mars als dorre woestenij zonder rivieren, oceanen en zichtbare planten. De intense ultraviolette straling maakte de planeet uiterst ongeschikt voor leven, in ieder geval voor leven zoals we dat op Aarde kennen.
De reis naar de rode planeet kost vele miljarden en je bent minimaal een half jaar onderweg. Daarbij wordt het ook nog een enkeltje: terugkeren is (voorlopig) onmogelijk.
Het experiment poogt zuurstof te produceren op Mars. Het systeem zuigt kooldioxide aan uit de atmosfeer en verhit dat tot temperaturen rond 800°C. Bij die temperatuur kan het zuurstofatomen uit de kooldioxide halen en vervolgens koolmonoxide uitblazen.
Op Mars is de atmosferische druk minder dan een procent van die op aarde, zodat eventueel vloeibaar water, voor leven zo belangrijk, de planeet af dampt of direct bevriest. De oplossing is simpel: pomp genoeg broeikasgassen de atmosfeer in. Gelukkig is zulk gas op de planeet al beschikbaar in de vorm van CO2.
De zwaartekracht aan het oppervlak van de planeet bedraagt 0,38. Iemand die op aarde 40 kilogram weegt, zou op Mars 0,38 x 40 = ruim 15 kilogram wegen.
In het zonnestelsel vallen alleen de Aarde en Mars in de bewoonbare zone; Venus en Mercurius staan te dicht bij de Zon, de andere planeten te ver ervandaan.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
Kepler-452b mag vanaf nu de boeken in als exoplaneet die het meest op de aarde lijkt. Dat maakte het team van Nasa's Kepler-missie vandaag bekend op een speciaal belegde persconferentie. De planeet bevindt zich op zo'n 1400 lichtjaar afstand van de aarde en draait om een ster die sterk lijkt op onze eigen zon.
In mei 2000 vond precies zo'n grote samenstand plaats als u beschrijft: alle vijf planeten die met het blote oog te zien zijn (Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus) en de Zon. Uit het feit dat u zich hiervan niets lijkt te herinneren blijkt al de impact van zo'n samenstand: die is nihil.
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er "officieel" nog maar acht planeten rond de zon.
De temperatuur aan het oppervlak van Venus is erg hoog (737 K = 474 °C) en varieert nauwelijks van de zonovergoten zijde tot de nachtzijde. De temperatuur van de grond ligt dicht bij 460 °C. Het temperatuurprofiel tussen 0 en 100 kilometer verschilt merkbaar van dat van de Aarde (zie figuur 1).
Mars staat op circa 60 miljoen kilometer tot maximaal een kleine 400 miljoen kilometer van de aarde. In het meest gunstige geval moeten we dus zo'n 150 keer verder dan naar de maan reizen om bij Mars te kunnen komen. Wanneer is Mars dichtbij?
Jupiter - niet alleen de meest massieve en de grootste planeet van ons zonnestelsel, maar ook de meest heldere aan de hemel. Samen met Uranus, Neptunus en Saturnus wordt hij beschouwd als de reus.