De ontdekkingsreiziger
Toch vond Ferdinand Magellaan de oceaan in 1520 erg kalmpjes. Ferdinand was aanvoerder van de eerste zeilreis rond de wereld. Hij voer als eerste Europeaan over de Stille Oceaan. Omdat de stoere zeebonk tijdens z'n reis geen storm meemaakte, noemde hij de zee 'Mare Pacífico'.
De grootste en diepste oceaan op aarde is de Grote Oceaan.Deze oceaan wordt ook wel de Stille Oceaan genoemd.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied.
De diepste delen van de oceanen zijn oceanische troggen, langgerekte ravijnen in de oceaanbodem, die veroorzaakt worden doordat een tektonische plaat ombuigt en zeer langzaam de aardmantel in beweegt (een proces dat subductie wordt genoemd). De diepste plaats op Aarde ligt in de Marianentrog op 11.035 meter.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Hoe verder je afdaalt in de diepten van de oceanen, hoe meer de temperatuur van het water daalt. Vanaf een diepte van 1000 meter tot op de zeebodem bedraagt de temperatuur nog slechts 2°C, ongeacht de regio of het seizoen. In 75% van het oceaanwater schommelt de watertemperatuur tussen 0° en 6°C.
Mesopelagische zone: deze ligt tussen 200 en 1000 meter, op deze diepten is fotosynthese niet meer mogelijk. Bathypelagische zone: op een diepte van 1000 tot 4000 meter is het volledig donker, en de dieren die hier leven voeden zich met zeesneeuw, dat wil zeggen marien bezinksel dat afkomstig is van de bovenste lagen.
Met de Atlantische Oceaan wordt het S-vormige wateroppervlak ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika bedoeld.
De groep bestaat uit: Australië, de Cookeilanden, Micronesia, Fiji, Kiribati, Nauru, Nieuw-Zeeland, Niue, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, de Marshalleilanden, Samoa, de Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Nieuw-Caledonië en Frans-Polynesië.
Onze aarde begon haar leven ongeveer 4600 miljoen jaar geleden als een gloeiende gasbol. Bij het afkoelen van de aarde kregen de aardkorst, de atmosfeer en de oceanen langzaam maar zeker vorm. In de oceanen ontstond 3800 miljoen jaar geleden het allereerste leven.
De oceaan grenst in het noorden aan de Noordelijke IJszee en in het zuiden aan de Zuidelijke Oceaan. De Grote Oceaan is de grootste oceaan op Aarde met een oppervlakte van 165,2 miljoen km², oftewel 32% van de aardoppervlakte; inclusief randzeeën bedraagt de watermassa zelfs 35% van het totale aardoppervlak.
In Spanje en Portugal valt in de herfst bij El Niño iets meer regen. In het voorjaar na een sterke El Niño krijgen we in Nederland en verder naar het oosten vaak een nat voorjaar, terwijl Oost-Spanje dan iets droger en warmer is.
El Niño is Spaans voor “het jongentje” of het “kerstkindje”. Eens in de drie tot zeven jaar is het zover, el Nino duurt ongeveer een half jaar en het hoogtepunt ligt vaak rond kerst.
Twee hiervan, een pekinees en een keeshond, kwamen mee in de reddingssloepen en overleefden de ramp. Om 19:30 uur op de avond dat de Titanic de ijsberg raakte, was het 0,5 graden. Toen het schip zonk, was het water zo'n 2 graden onder het vriespunt. Van de 898 bemanningsleden van de Titanic overleefden er maar 212.
De temperatuur van het zeewater waar de Titanic werd teruggevonden is slechts enkele graden Celcius boven nul. De diepzee is over het algemeen zo koud (en soms zelfs nog kouder) omdat het zoute diepzeewater grotendeels gevormd wordt in de Arctische oceaan (rond de Noordpool) en rond Antarctica.
De Indische Oceaan is de warmste van de oceanen: vlak bij de evenaar kan de watertemperatuur oplopen tot wel 28 graden Celcius.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Op 4 kilometer diepte komt er helemaal geen zonlicht, en nadert de temperatuur het vriespunt. Maar ook daar is leven. Veel leven zelfs, dat de wetenschap nog lang niet allemaal in kaart heeft gebracht.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
Zeewater bevat 0,000000000002 gram goud per liter water, zeewater bevat 34,5 gram zout per liter. Als je - laten we zeggen - een zwembad (2500 m3) zeewater verdampt, blijf je zitten met 86 ton zout, daarin zit 0,000005 gram goud. Bij de huidige prijs van goud is dat maar liefst 0,03 eurocent.
In 2012 ging James Cameron, de Amerikaanse regisseur van Titanic, alleen aan boord van de Deepsea Challenger om de Marianentrog te verkennen op 10.898 m diepte. De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Victor Vescovo verbrak het record door in 2019 af te dalen naar 10.928 m.