Minder dan 1% van alle volwassenen houdt een kippenei-allergie. Eieren kunnen verwerkt zijn in heel veel soorten levensmiddelen. Kippenei is de meest gebruikte soort ei. Andere soorten zijn eendeneieren, ganzeneieren en kwarteleitjes.
Allergie voor eieren komt vooral voor bij kinderen: 2% van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft er last van. Op 4 jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun ei-allergie heen gegroeid. Bij anderen is de allergie blijvend.
Ongeveer 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van allergische klachten. Om deze reden is de impact van klimaatverandering op gezondheidseffecten door allergenen groot. Daarnaast wordt het effect van pollen versterkt door luchtverontreiniging. In stedelijk gebied hebben meer mensen allergieklachten.
In Europa leiden 17 miljoen mensen aan een voedselallergie. In Nederland zijn dat 407.000 mensen (2,5%). Dit percentage is vrijwel gelijk in andere Europese landen.
Alle producten waarin eieren verwerkt zijn, kunnen een allergische reactie veroorzaken. De meest voorkomende symptomen na het eten van ei zijn: huidklachten en zwellingen meestal in het gezicht en de keel. Regelmatig zijn er ook problemen met de luchtwegen. Ei-allergie kan leiden tot anafylaxie.
Als u overgevoelig (door VoedselintolerantieTest gedefinieerd als voedsel-specifieke IgG reactie) voor eieren reageert uw lichaam op het eiwit, de dooier of allebei de delen. Het is dan raadzaam om eieren helemaal te vermijden; ook die eenden, kwartels en ganzen.
(2004) beschrijven een patiënt met het vogel-ei-syndroom en zeer ernstige symptomen ondanks het tolereren van een provocatie met gekookt eiwit. Symptomen na het eten van eieren omvatten urticaria, angio-oedeem en anafylactische shock met verlies van bewustzijn en lage bloeddruk.
De behandeling van je allergie kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk: Saneren, ofwel: het vermijden van allergenen. Symptoombestrijding: deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten. Allergie immunotherapie: een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.
Immunotherapie is een behandelingsmethode die bedoeld is om de onderliggende oorzaak van de allergie aan te pakken. Met immunotherapie kunnen de allergieklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie. Huisdierenallergie: veel mensen denken dat een huisdierenallergie wordt veroorzaakt door de haren van dieren.
Hoe het komt dat er steeds meer allergieën zijn, is niet door één factor te verklaren. Onder meer de 'westerse leefstijl', luchtvervuiling, hygiëne en genetische gevoeligheid lijken een rol te spelen. Allergieklachten variëren van licht tot ernstig.
In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. Er bestaan verschillende soorten van allergieën zoals verschillende luchtwegallergieën in de vorm van hooikoorts, kattenallergie of een allergie voor huisstofmijten.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Niet alle producten waar noten in zitten, zijn opgenomen in deze lijst. Alle soorten brood, beschuit, toast, crackers, ontbijtgranen, pannenkoeken, poffertjes. In (room)boter, margarine en halvarine zitten bijna nooit ei-bestanddelen.
Allergie voor kippenei. Consumptie van ei kan leiden tot klachten van de luchtwegen, klachten van het maagdarmkanaal en in sommige gevallen tot anafylaxie. Klachten van de luchtwegen uiten zich als: ontstoken neusslijmvlies.
Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Als uw lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal uwafweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde 'allergiecellen' waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.
Soms komt de meest ernstige vorm van een allergische reactie voor: anafylaxie.
Waarom is een pinda-allergie zo dodelijk vergeleken met andere allergieën? Een allergie voor pinda's is zo'n beetje de dodelijkste voedselallergie die je kunt hebben.
Voedselallergie kan niet genezen met medicijnen. De behandeling bestaat uit het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken. U moet het dieet altijd volgen. Als duidelijk is welke voedingsmiddelen uw klachten veroorzaken, dan kunt u beginnen met de dieetbehandeling.
Een voedselallergie is vaak ernstiger dan een intolerantie en kan leiden tot levensbedreigende symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden of een zogenaamde anafylactische shock.
Kook uw eieren dus hard genoeg. Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merkt u meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.
De volgende producten kunnen onder andere kippenei bevatten: brood, krentenbrood, beschuit, paneermeel, bakverbeteraar, koekjes, gebak, cake, schuimpjes, vleeswaren, filet americain, vleesproducten, vegetarische vleesvervangers, mayonaise, zoutjes, ijs, etc.