Het pH-niveau fluctueert altijd wat gedurende de dag. Overdag ligt de pH-waarde doorgaans wat hoger, omdat je aquariumplanten CO2 verbruiken. 's Nachts komt er juist meer CO2 vrij, waardoor de pH-waarde weer daalt.
Verder gedijen sommige vissen en aquariumplanten beter bij een lagere pH-waarde. Om de pH-waarde te verlagen, voeg je natuurlijke dingen, zoals drijfhout, veenmos en amandelbladeren, toe aan het aquarium.
Voor de meeste tropische vissen is een kH waarde tussen de 4 en 10 ideaal. Dit wordt dan ook zo'n beetje als de standaard voor een goede carbonaathardheid beschouwd. Voor bepaalde soorten cichliden (Malawi, Tanganiki) ligt de ideale kH waarde echter een stuk hoger, tussen de 12 en 18.
Hoe kan ik de gH-waarde verlagen? Om de gH-waarde te verlagen, kun je een middel gebruiken of water met een lagere gH toevoegen. Verlaag de gH door een deel van het water te verversen met osmosewater of regenwater.
Als je de zuurtegraad van het water moet verminderen, voeg dan een base toe zoals natriumbicarbonaat. Om de zuurtegraad van water te verhogen, moet je een zure substantie toevoegen zoals citroensap.
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
Het is uiterst belangrijk de pH-waarde tussen 7,0 en 7,6 te houden. Bij een hoge pH-waarde dient er zuur aan het bad toegevoegd te worden om zo de pH-waarde te verlagen.
Wil je een waterontharder kopen? En ben je een liefhebber van vissen? Gebruik dan nooit onthard water om je aquarium mee te vullen. Jouw vissen zijn anders geen lang leven beschoren.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
De KH-waarde is belangrijk om in de gaten te houden, evenals de GH-waarde. Deze geeft aan hoeveel calcium en magnesium in water zijn opgelost. In Japan ligt de waarde tussen 2 tot 3 GH. Hoe lager de waarde, des te beter de groei en roder de kleur van de koi karpers.
Het korte simpele antwoord waarom Osmosewater gebruiken in plaats van Kraanwater is “controle” en betere plantengroei bij een zeer hoge KH (vanaf 10). Zoals aangegeven is osmosewater puur water zonder andere toegevoegde stoffen. Dit geeft een pH (zuurtegraad) van 7.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.
Nitriet is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van uitwerpselen van je vissen. Vissen maken ammoniak aan. De bacteriën in je filter maken daar vervolgens nitriet van. Uiteindelijk wordt dit weer omgezet in het minder schadelijke nitraat, wat door je aquariumplanten wordt opgenomen.
Door de grote waterwissel breng je veel zuurstofrijk water in het aquarium en je verlaagt het nitrietgehalte met 50% en je zult al snel zien dat de vissen weer meer beginnen te zwemmen. Ga de vissen nog niet voeren. Visvoer dat niet wordt opgegeten laat het NO2 gehalte in het aquarium weer stijgen.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Het zal er op den duur voor zorgen dat de verwarming minder goed werkt waardoor de watertemperatuur te laag zal zijn. Dit zal vissensterfte tot gevolg hebben. Het kalk in het water komt ook in contact met de vissen zelf, wat ervoor zorgt dat ze met schadelijke stoffen in contact komen.
Osmosewater wordt om zijn pure vorm ook gebruikt voor de verzorging van planten. De meest gebruikte toepassing van osmosewater is echter het schoonmaken en reinigen, voornamelijk door schoonmaakbedrijven en glazenwassers. Door het gebruiken van osmosewater is het ook niet nodig om zeep of chemicaliën te gebruiken.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Na toevoeging van pH-min of pH-plus moet je gedurende 4 uur filtreren vooraleer opnieuw de pH waarde te controleren.
Wat is de ideale pH-waarde? De pH-waarde die in ons lichaam de best mogelijke voorwaarden creëert voor een normaal functioneren, ligt in het bloed gemeten op 7,4.
Een sterk zuur zoals zwavelzuur of zoutzuur kan de pH-waarde verlagen.