Als je op zoek bent naar een isolerende binnendeur, zowel thermisch isolerend als akoestisch isolerend, dan kies je best steeds voor een binnendeur met tubespaan of volspaan kern. Massieve binnendeuren zijn ook een goede optie, alhoewel deze niet voor ieders smaak en budget zijn.
Een isolerende deur is vanzelfsprekend een slimme keuze voor een energiezuinig huis, maar heeft meer voordelen ten opzichte van een traditionele deur. Het hout in de isolerende deur 'werkt' veel minder door de unieke binnenkant van de deur.
Tochtstrip voordeur
Dicht openingen tussen deuren en deurlijsten af met lange stukken tochtstrippen. Het is aan te raden om tochtstrips te gebruiken van flexibel materiaal met een zelfklevende strook. Door gebruik te maken van een tochtstrip kan de voor- of achterdeur extra geïsoleerd worden.
Met een paar eenvoudige ingrepen kunt u uw deur akoestisch behoorlijk isoleren tegen binnenkomende- en uitgaande geluiden. Voorzie het gehele deurblad van Isomat TS14 of TS8, afhankelijk van wat de deur aan extra gewicht dragen kan. De gehele deur wordt beplakt met Isomat, u gebruikt hier Zettex Contactlijm voor.
De Lundia isolatiedeuren bevatten en zeer hoogwaardig isolerend materiaal welke tussen twee aluminium platen is verwerkt. Door de isolerende werking bespaar je energie en woon je ook nog eens comfortabeler.
Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Dit kunt u zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo kunt u van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten.
Zo komt hout bijvoorbeeld als grootste winnaar uit de bus met een U-waarde tussen 0,8 – 0.63 W/m²K. Hetzelfde geldt voor ramen in PVC, aluminium of staal. Van die materialen ligt de U-waarde wel sowieso hoger dan het geval is bij houten raamkozijnen. PVC ramen zijn dan nog het best isolerend.
Raamfolie of nieuw glas? Raamfolie isoleert een stuk minder goed dan HR++ glas en triple glas. Het geeft dus minder comfort en je bespaart (veel) minder op je energieverbruik. Kozijnfolie is wel veel goedkoper dan nieuw glas: als je het zelf aanbrengt, kost het maar € 2,50 per vierkante meter.
Geluidswerende binnendeuren: taatsdeuren en schuifdeuren
Schuifdeuren en taatsdeuren zijn minder geluiddempend. Dat komt omdat deze deuren nooit helemaal strak aansluiten op de wand, vloer en/of het plafond. Zo moet een taatsdeur bijvoorbeeld naar twee kanten open kunnen.
Tochtstrip lijkt een bekender begrip dan tochtband. Deze worden dan ook vaak door elkaar gehaald, maar er is toch een duidelijk verschil. Een tochtstrip is namelijk hard/inflexibel en meestal gemaakt van aluminium of plastic, en tochtbanden zijn juist flexibel en meestal ook nog eens zelfklevend.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Heb je een schuifpui dan gebruik je een V-profiel met tochtband. Gaat het om het tochtvrij maken van een opdekdeur? Kies dan voor een E-profiel met tochtband. Bij stompe deuren maar ook bij ramen maak je gebruik van een D, E of rechthoekig profiel met tochtband.
Aluminium isoleert beter dan hout, maar slechter dan kunststof. Bij aluminium kozijnen bepaald de u-waarde de mate van isolatie: de mate waarin warmte of kou wordt doorgelaten. Hoe lager de u-waarde, hoe beter de isolatie.
Een energiezuinige kozijn is extra goed geïsoleerd, kierdicht uitgevoerd en voorzien van drievoudig glas (triple glas) of viervoudig glas (quadro glas). De eerste winst zit immers in warmte die in het stookseizoen wordt vastgehouden en niet verloren gaat.
Hout is isolerend
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Isolerende raamfolie is plastic folie die je voor je ramen plakt, met een stukje lucht ertussen. Dit wordt ook wel kozijnfolie genoemd. Je creëert daardoor een extra isolerende laag. Daardoor krijgt enkel glas bijna de kwaliteit van dubbel glas, of dubbel glas bijna de kwaliteit van HR-glas.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Goed nieuws! Ook in 2022 is er weer subsidie beschikbaar voor de aanschaf van isolerende kunststof kozijnen. De subsidie loopt net als afgelopen jaar via de ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.