Toen onze oprichter, Henry J. Heinz, in 1896 met een trein door New York City reed, zag hij een bord wat 21 schoenstijlen adverteerde, wat hij een goed idee vond. Hoewel Heinz toentertijd al meer dan 60 producten produceerde, vond hij 57 een geluksnummer.
Aan het begin van het productieproces wordt de tomatenpasta gemengd met azijn, suiker, zout, water en verschillende geheime kruiden. Door de azijn en suiker blijft de ketchup heel lang houdbaar. Na het mengen van de ingrediënten wordt het geheel warm gemaakt en vervolgens verdikt.
Geschiedenis. Heinz is opgericht in 1869 door Henry John Heinz in Sharpsburg, Pennsylvania. Heinz, destijds 25 jaar oud, begon met het leveren van smaakmakers aan lokale kruideniers met behulp van paard en wagen. Het eerste product van het bedrijf was mierikswortel, gevolgd door augurken, zuurkool en azijn.
In Nederland verkoopt Kraft Heinz naast Heinz en Planters ook echte Nederlandse merken als Honig, Brinta, Roosvicee, Karvan Cévitam, Wijko, Venz en De Ruijter.
Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten. Tenzij je er natuurlijk nog allerlei extra ingrediënten aan gaat toevoegen, zoals suiker, (te) veel zout en smaakversterkers.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z'n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes!
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat 'vissaus' betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Wie kiest voor tomatenketchup in plaats van frietsaus bij z'n patatje om calorieën te besparen, komt er bedrogen uit. Want al zit er geen vet in ketchup, suiker des te meer! Daarom komt Heinz nu met tomatenketchup met 50% minder suiker én zout.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Vetten (gram)
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.
Als je wilt weten welke mayo je het beste kunt kiezen, dan kun je uitgaan van de gezondste of de lekkerste. De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Een eetlepel ketchup zou maar liefst 15 kcal bevatten, tegenover bijna 100 kcal voor een eetlepel mayonaise. Op vlak van calorieën is het duidelijk dat mayonaise verliest. Toch blijkt de calorie-arme tegenstander van mayonaise niet de gezondste optie te zijn…
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
De Spaanse meiden Pilar, Lola en Lucia van Las Ketchup zijn Europa aan het veroveren met hun aanstekelijke nazomerplaat. Het refrein is geschreven in een soort fantasietaal. Het betekent dus niks. De rest is wel in het Spaans.