In 1652 doet het Nederlands zijn intrede in Zuid-Afrika, wanneer Nederlandse kolonisten onder leiding van de V.O.C. de Nederlandse Kaapkolonie stichten bij de Kaap de Goede Hoop. Het Nederlands is tot in de twintigste eeuw gebruikt als cultuurtaal van de Afrikaners, die voor een groot deel afstammen van Nederlanders.
Wordt er in Zuid-Afrika Nederlands gesproken? Nee, er wordt geen Nederlands gesproken in Zuid-Afrika. Wel spreekt ongeveer 13 procent van de bevolking er Afrikaans, dat een zustertaal van het Nederlands is.
Dit totaal kan als volgt worden berekend: ruim 7 miljoen moedertaalsprekers in Zuid-Afrika (census 2011); naar schatting ongeveer 300.000 moedertaalsprekers in Namibië, en naar schatting 9.500.000 mensen in Zuid-Afrika en Namibië, die Afrikaans als tweede of derde taal spreken.
In Zuid-Afrika zijn maar liefst 11 officiële talen. Het Afrikaans is er daar één van. Het is een mengelmoes van verschillende talen, waaronder het Nederlands. Dat komt omdat Nederlandse VOC-handelaars zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika gingen vestigen.
Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd.
Nederlanders kunnen het Afrikaans nog altijd eenvoudig begrijpen – zeker als je het voorleest. Carstens werkt aan een boek over de geschiedenis van het Afrikaans. Hij schat de overeenkomsten tussen de zustertalen op circa tachtig procent. “De woordenschat en de taalstructuur komen grotendeels overeen.
In 1652 doet het Nederlands zijn intrede in Zuid-Afrika, wanneer Nederlandse kolonisten onder leiding van de V.O.C. de Nederlandse Kaapkolonie stichten bij de Kaap de Goede Hoop. Het Nederlands is tot in de twintigste eeuw gebruikt als cultuurtaal van de Afrikaners, die voor een groot deel afstammen van Nederlanders.
Na verloop van tijd heeft het Kaap-Nederlands zulke zaken dan ook verloren: het Afrikaans kent maar één werkwoordsvorm (jy loop, julle loop), en twee lidwoorden (die en 'n). Het resultaat is een taal die behoorlijk op het Nederlands lijkt, maar toch ook een heel eigen woordenschat en grammatica heeft.
Eind achttiende eeuw veroveren de Britten de Kaap op de Hollanders. Als reactie trekken Nederlandse boeren het binnenland in waar ze eigen republieken stichten. De Britten nemen die in 1902 ook in. Vanaf dan is Zuid-Afrika een Britse kolonie.
Velen van hen, beter bekend onder de naam Voortrekkers, trokken het binnenland in om hun eigen republieken te stichten: Oranje Vrijstaat en Transvaal oftewel de Zuid-Afrikaansche Republiek. Deze verhuizing wordt de Grote Trek genoemd.
Het Standaardafrikaans zoals we het nu kennen is een versmelting van het Kaaps-Hollands van de blanke kolonisten en het Khoi-Afrikaans van de gekleurde bevolking. Dat eerste heeft ervoor gezorgd dat het Afrikaans zo goed op het Nederlands is blijven lijken; het tweede verklaart vooral de vereenvoudigingen in de taal.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.
Wat voor taal wordt er gesproken in Zuid-Afrika? Na India is Zuid-Afrika het land met de meeste verschillende officiële talen. Elf stuks maar liefst: Engels, Afrikaans, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zulu. De meest gesproken taal tussen verschillende bevolkingsgroepen is Engels.
De Nederlandse taal is de basis van het Afrikaans. Hierdoor is nog steeds ongeveer 90 tot 95 procent van de Afrikaanse woordenschat van Nederlandse oorsprong en zijn er weinig lexicale verschillen tussen de twee talen.
Zuid-Afrika kende vroeger twee talen, het Engels en het Afrikaans, maar in middels zijn er 11 talen officieel erkend. Na India kent Zuid-Afrika de meeste officiële. De elf talen zijn: Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa, Zuid-Ndebele, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swazi, Tsonga en Venda.
De Nederlandse Kaapkolonie (officieel: Tussenstation Kaap de Goede Hoop) was een verversing- of tussenstation van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Het gebied was in Nederlandse handen van 6 april 1652 tot 7 augustus 1795.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Het leven is erg goedkoop in Zuid-Afrika. Eten is er lang niet zo duur als in Nederland en ook huur van je huis is veel goedkoper. Wel moet ik zeggen dat het aanbod van het eten ook lang niet zo uitgebreid was als in Nederland.
'Baba' is Afrikaans voor 'baby'.
Het Afrikaanse woord voor baby is baba.
Pap-wiel: Ooit met een 'pap-wiel' langs de weg gestaan? Dat is balen! Inderaad: een lekke band.
Nederland. Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Zuid-Afrika per jaar. In 2022 waren er in totaal 31.693 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Zuid-Afrika.
De Khoisan zijn de eerste bewoners van Zuid Afrika, zo'n 20.000 jaar geleden kwamen ze er aan om nooit meer weg te gaan. Al snel splitsten ze op in twee verschillende volken: de San, die als jagers in het binnenland verbleven, en de Khoi, die dichter bij de kust woonden en leefden van oesters en mosselen.